Доктор от Китай обяви кога можем да очакваме края на коронавируса

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Коронавирусната пандемия може да свърши през юни, ако страните се мобилизират да се борят с нея. Това обяви днес висш китайски медицински съветник. Китай обяви днес, че пикът на заразата в страната е отминал и новите случаи в първоизточника ѝ, централната провинция Хубей, са паднали до едноцифрени числа за първи път. Около две трети от всички случаи на новия коронавирус в света са в Хубей, където вирусът се появи през декември. Но в последните седмици огромното мнозинство от нови случаи е извън Китай.

Китай си отдъхва: Почти 83% са оздравели от коронавирусаБроят на пациентите с новия тип коронавирус в Китай намалява с всеки изминал ден, като 82,7% от всич…Mar 16 2020vijti.com

Китайските власти обясняват тенденцията със стриктните мерки, които са взели, включително да поставят Хубей в почти пълна изолация.

,,В общи линии пикът на епидемията в Китай е преминал. Увеличаването на новите случаи спада“, каза Ми Фън, говорител на Националната здравна комисия, цитиран от Ройтерс.

Жон Наншан, старшият медицински съветник на правителството, заяви пред репортери, че ако страните приемат епидемията сериозно и са готови да вземат твърди мерки, тя може да приключи по света в рамките на месеци.

,,Моят съвет е призив към всички страни да следват указанията на Световната здравна организация и да интервенират в национален мащаб. Ако всички страни биха могли да се мобилизират, това може да свърши до юни“, посочи той.

В разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш китайският президент Си Цзинпин изрази същата увереност, предаде китайската държавна телевизия.

,,След упорита работа Китай показа тенденция на продължително подобрение в епидемичната превенция и контрол. Уверен съм, че китайският народ ще преодолее тази епидемия и ще постигне набелязаните си цели за икономическо и социално развитие“, беше цитиран да казва Си.

Жон, 83-годишен епидемиолог, известен с това, че помогна в борбата с епидемията от ТОРС през 2003 г., каза, че вирусите от същото семейство стават по-малко активни през топлите месеци.

,,Моята преценка за юни се основава на сценарии, в които всички страни вземат положителни мерки“, коментира Жон.

Китай: Военните на САЩ пуснаха коронавируса в УханОфициалният представител на Министерството на външните работи на Китай Чжао Лицзян направи предполож…Mar 14 2020vijti.com

Източник:новини.бг

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!