Бащата на валутния борд твърди, че е дал на Петър Стоянов куфарче с доказателства за корупция

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Икономистът проф. Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд в България, заяви пред Би Ти Ви, че е разполагал с доказателства за корупция в страната, които е предоставил на Петър Стоянов, докато е бил президент. Коментарът му дойде в отговор на въпрос как гледа на разпоредената от главния прокурор Иван Гешев пълна проверка на приватизацията, която да бъде направена от ДАНС.

Доц. Григор Сарийски: В чакалнята на еврозоната може да поискат от нас и 20 лв. за евро!Доц. Григор Сарийски работи към Института за икономически изследвания при БАН. Потърсихме го за коме…Feb 10 2020vijti.com

Ханке припомни, че е ръководел приватизацията при мандата на американския президент Роналд Рейгън. Той беше съветник на Стоянов, който заемаше поста от 1997 до 2001 г.

„След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията. Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства“, спомни си Ханке.

След това той разказа как е пристигнал в България от САЩ с куфар с документи за корупция.

 

„Един ден се видяхме. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“. Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“, разказа Ханке.

Той добави, че не знае какво е станало с документите, които е предоставил на Стоянов, като уточни, че най-добре е тези въпроси да бъдат насочени към него.

„Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата“, добави икономистът.

Бойко Борисов: Няма държава с евро, която да е по-зле от нас„Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България“, това заяви премиерът Бойко Борисов пред…Feb 7 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!