Невероятната история на детския хирург д-р Евгений Бенчев

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Лекарят е работил в канибалско племе на о-в Ванату, член е на Кралското хирургическо дружество на Великобритания
Защо българският лекар д-р Евгений Бенчев – един от най-добрите детски хирурзи в света, пътувал и работил по целия свят, реши да се върне в родината си и да започне да работи в Бургас – не на частна практика, а в общинската болница УМБАЛ-Бургас?

Кардиохирург разказ фрапиращи случаи с източване на Здравната касаВ редакцията на Флагман дойде кардиохирургът д-р Горан Миланов. Той разказа в подробности за схеми, …Feb 11 2020vijti.comТози въпрос задават мнозина след като научават невероятната история на лекаря с 40-годишен опит.(ВИЖ ТУК) 
Д-р Евгений Бенчев е живял в Зимбабве със съпругата си, която също е лекар. После се мести в Нова Зеландия, практикува на о-в Ванату сред местното канибалско население и оцелява, после работи в САЩ, Германия и Великобритания. Връща се в България преди около 2 години и избира именно бургаската болница, защото смята, че тук може да помогне с опита и знанията си в сферата на детската хирургия, информира България Он Еър.

Тук той работи от вече 2 години, а през 2018 г. той и екипът му спасяват живота на 4-месечно бебе, чиято диагноза се среща веднъж на 250 хил. новородени – коремна малформация, при която коремните органи притискат белия дроб и сърцето, затруднявайки сериозно дишането.

„В България се върнах с желание. Исках просто да помогна на българите, на хората като мен и по този начин да докажа на себе си, че нещо съм направил”, казва с нескрита скромност лекарят.

Историята на д-р Евгений Бенчев започва през 1992 г., когато той и съпругата му заминават за Зимбабве, където остават цели 5 години – период, който лекарят определя като „най-светлия период в семейния му живот”. Тогава се запознава и работи с един от доайените в детската хирургия – американският проф. д-р Джордж Хайд от Калифорнийския университет.

След Зимбабве, специализиралият детска хирургия във ВМА-София, се отправя към Нова Зеландия, като смята, че това е краят на всичките му пътувания по света. Оказва се обаче, че това съвсем не е така и той е неприятно изненадан от лошия климат в страната и лошото отношение към новодошлите. Той подава сигнал срещу това и отговорът е смайващ – изпращат го като лекар в островната държава Вануату, където преди това два екипа лекари са били убити от местното население канибали.

„Там бяха големи перипетии. Аз единствен успях да издържа целия срок от 2 години и прекъснах поредицата от убийства на доктори. Хората в тази страна са ритуални канибали. Оперирах около 1500 души. Това е население, което е буквално 13 години след каменната ера и смятаха, че аз съм някакъв дух, което най-вероятно ми запази живота“, спомня си д-р Бенчев с усмивка на лицето.

По-късно отива в САЩ по покана на доайенът на детската хирургия по това време Арнолд Коран.

След САЩ се връща България, където 10 години работи във Варна. Заради това, че трябва да издържа дъщеря си, която е станала студентка, се налага да замине за Германия. Там обаче не успява заради пречките в езика и се мести във Великобритания, където успява да се наложи като успешен специалист и прекарва цели 8 години на Острова.

„Дъщеря ми завърши и аз сметнах, че е време да се върна в България за постоянно – да сбъдна мечтата си. Не си давам страната за никоя друга държава!”, казва д-р Бенчев.

С 40-годишен стаж като хирург, минал през работа с канибали, започнал от нулата не веднъж и практикувал по целия свят, д-р Евгений Бенчев избира Бургас, където иска да остане и да помага, защото тук има нужда. И не като частен практик, а на държавна работа – в УМБАЛ-Бургас. Специалистът е светлият пример за това, че всички емигранти, напуснали поради една или друга причина родината си, могат да се върнат тук след известен престой в чужбина и да ппомогнат за развитието на България.

Източник: флагман

Рецептата на хирурга – как да убием грипа в зародиш още в първите часове на появата му: Във време на грипна епидемия всички се стараем да ограничим контактите си до минимум, но въпреки т…Feb 1 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!