Извънреден отпуск за майката при грипна и дървена ваканция!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Как се става акробат без трико, хранителен режим и нито една тренировка
Ако в детските си години една майка не е била много силна на гимнастическата греда в час по физическо, ако е пропуснала треската по „златните момичета” във времената, когато се ставаше в полунощ, за да се гледат съчетанията я от Хелзинки, я от Валядолид, рано или късно пак ще стане акробат.
Даже не са нужни строг хранителен режим, трико и системни тренировки. Стигат една грипна или дървена ваканция, работещи баща и баба и никаква друга опция кой да гледа детето. Ако, разбира се, то е подминало детската градина, където сборни групи има и през ваканциите, а още не е прехвърлило начален курс, за да „се гледа самичко” у дома.

Целевите помощи за отопление с твърдо гориво са най-търсени: Какъв е размерът им и на кого се отпускатОбщият брой на подадените заявления в Агенцията за социално подпомагане /АСП/ за отпускане на целева…Aug 23 2019vijti.com

С вчерашното решение за 7 дни грипна ваканция шампионатът по акробатика за работещи жени започна. Какви са съчетанията за медал? 

Ден първи. Построява се строен график с часови пояси за таткото и бабата. И се изпълнява с динамичен музикален съпровод – предимно в колата на майката, която отива на работа и отговаря само за логистиката. Да, ама логистиката е трафик и нерви. И се оказва, че бая време пак не е на работа. Така че за ден втори се прави нова разстановка.

Да вземем първо съвестната служителка. Пуска 6 работни дни отпуск от годишния платен, който в масовия случай е 20 дни. Два е използвала още през коледната ваканция, която е захапала от януари. Дотук само до втория месец от текущата година е на минус 8 дни.

Да видим сега какво следва: още 4 дни ще трябват за пролетната ваканция, понеже петият е Разпети петък. Да не забравяме Гергьовден и двете дати за държавните зрелостни изпити през май, които са неучебни. А, да, 25 май също е почивен, понеже тази година 24-ти е в неделя. Станаха 16 още преди да е преполовила годината. Трябват и още два през юни – за националните външни оценявания в 7. и 10. клас.

Дано правителството издържи вота на недоверие, че иначе – предсрочни избори и пак присъствени, но неучебни понеделници, които, няма какво да се лъжем, са си само неучебни.

Така с Деня на независимостта на 22 септември годишният отпуск е изчерпан до дупка. А пак се задава коледна ваканция.

За лятната от три месеца хич да не отваряме дума, че се очертава разход от 400 лева месечно за частна занималня и никакво море.

Бърнаут ли? Какво е това? Българската жена е желязна!

През цялото това време, докато е в отпуск заради детето, ще отметне това-онова от къщи (горе направихме уговорка, че случаят е със съвестната служителка).  Хлапето ще е сърдито, разбира се. В службата ​- също, защото повече прави впечатление кой го няма, отколкото какво „домашно” праща по мейла.

Да вземем сега обратния вариант ​- всяка ваканция фалшив болничен.  Първо ​-ние лъжем държавата, че сме болни, пък тя лъже, че ни плаща обезщетение. Понеже колко хора работят за добра сума и са осигурени върху реалния си доход, а не върху минимална заплата? Второ, детето вижда как се хитрува. Почва и то. На шефа никак не му е драго, понеже му ​ ясно. И пак бърнаут.

Който може да си позволи разхода за частните занимални, знае, че при грипни и дървени ваканции приемат основно деца, които ги посещават и през останалото време.

Изход 1: Намерете си съпруг от Народното събрание. Айде сега, не били стока… Ще взима към 5 бона всеки месец. Никой няма да му прави проблем, когато го няма в пленарната зала. Хем ще гледа детето, хем няма да хаби отпуска. Какво като на таткото – почтен и не депутат, му се полага почивка на книга?! Като не му ​я плащат, все едно ​я няма. При депутатски доход майката може да взима и неплатен.

Изход 2: Спрете цигарите от днес. Може и да получите два дни допълнителен отпуск за непушачите, ама още не е ясно дали това ще се приеме. Пък и двата дни пак няма да стигнат.

Изход 3: Законодателна промяна – при грипни и дървени ваканции майките с деца от начален курс да могат да ползват съответния брой дни над платения годишен отпуск. Впрочем точно така е разписано в Колективния трудов договор за учителите и МОН изисква всички ​регионални управления да прилагат съответната разпоредба – чл. 42, т. 4.2.

А учителите имат 56 дни годишен отпуск…

Пък майката също е учител, при това на 24-часов работен ден

Ама като си помисля, пак опираме до депутата.

Я по-добре да звънна на джипито. Но първо ще изключа звука на телевизора, че чувам пак да говорят за демографската криза.

Д-р Костадинка Генова, личен лекар в VII ДКЦ: Миенето и проветряването са много важни срещу заразата

– Д-р Генова, от днес е обявена грипна ваканция. Кога обаче реално е засегнат Пловдив?

– Напливът започна от петък следобед. Миналата седмица беше спокойна, въпреки че циркулираше вирус. От петък обаче настъпи грипната вълна и започнаха оплакванията. Какви са симптомите на грипа? Симптомите са обща отпадналост, болки в ставите и мускулите, парене зад гръдната кост, суха кашлица и висока температура. Грипът настъпва внезапно.

– Децата или възрастните са по-податливи на грипа?

– Всичко започна от възрастова група 5-10 години. Бяха с много висока температура и мъчителна кашлица. След децата от предучилищната и първокласните и второкласниците започнаха да боледуват и родителите им. Това се дължи на факта, че вирусите се разнасят бързо. Важно е обаче да знаем, че заразата не е само въздушно-капкова, а и контактна.

– Как да се предпазим?

– Обикновено майките казват „слагай си ръката като кашляш, за да не заразиш някого“, но тази ръка реално става заразена и като я подадат или вземат друга играчка – заразяват и този, който пипне след тях. Миенето и проветряването е много важно. Другото, което трябва да знаем, е, че не всеки боледува, тъй като вирусът има определена специфичност. Има едни бодили, които се захващат за рецепторите на клетката и ако ти имаш изграден имунитет, ще мине през тебе, няма да се заразиш. Затова е хубаво майките още преди началото на сезона да повишават имунитета на децата.

– Как да повишим имунитета?

– Навремето ставаше с много прости неща – закаляване. Може и чрез продуктите, които се предлагат на пазара. Това е  стандартизиран бетаглюкан под различни търговски наименования. Хомеопатичните продукти също са много ефективни.

– Голяма част от родителите при първите симптоми на грипа прибягват до антибиотици. Правилно ли е?

– Абсолютно не е необходимо, ако няма усложнения. Трябва да ползват противовирусните неща, които са на пазара. Само при усложнения трябва да се прибягва до антибиотик, изписан от лекар.

 

Автор: Яница Мароца

 

Доц. Владимир Ходжев: Носете маски и си мийте често ръцете

Носете маски и избягвайте контакти с много хора. Това препоръча доц. д-р Владимир Ходжев – началник на Клиниката по пулмология в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив и председател на  Българското дружество по белодробни болести. Той е категоричен, че големият проблем не само в Пловдив, а и в България е разрастването на грипната епидемия и все по-големият брой хора с пневмонии.

Друга предпазна мярка, която той препоръча, е веднага след като човек се прибере вкъщи, да си измие ръцете, като по този начин ще намали драстично възможността да се разпространи вирусът, привнесен отвън. В случай че човек се почувства зле, веднага да потърси лекарска помощ, а да не разчита на самолечение, което може да му струва много.

 

Автор: Румен Златански

Богомил Грозев прекарва лятната отпуска с много скъп човекДвaмaтa ce нacлaждaвaт пълнoцeннo нa вceĸи миг зaeднo Mнoзинa нe мoгaт дa пoвяpвaт в чия ĸoмпaния пp…Aug 2 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!