Божа погача за Бъдни вечер: коричката е златна и хрупкава, а средата – мекичка и пухкава. Стъпка по стъпка:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Традиционното меню за Бъдни вечер не може да мине без царицата на празничната трапеза – постната погача . Някои домакини я месят по класически начин – със сода, а други – с мая.
Както и да решите да я омесите, магията й се крие в украсата, която ще изберете. Символите, които се поставят върху обредния хляб , се наричат за здраве, плодородие и берекет. Днес ви предлагаме една лесна рецепта за традиционна содена погача с украса – стъпка по стъпка:

Питка за всеки повод: Как да си направим най-вкусната погача (ВИДЕО)Хлябът е задължителен елемент от трапезата. Днес ви представяме рецепта за погача от Диди. Тя е подх…Jan 14 2019vijti.com

Продукти:

  • брашно – 500 гр.
  • газирана вода – 350 мл, топла
  • олио – 5 супени лъжици
  • оцет – 1 супена лъжица
  • захар – 2 супени лъжици
  • лимонов сок – 3 лъжици, прясно изцеден
  • сода бикарбонат – 1 чаена лъжичка

Приготвяне:

Пресейте брашното 3 пъти в съда, в който ще месите (така ще влезе достатъчно въздух), оформете кладенче и в него сложете захарта, олиото, содата, смесена с лимоновия сок и газираната вода, предварително леко загрята.

Разбъркайте и омесете меко тесто. Увийте го с кърпа и оставете да почива на топло за около 30 минути. Отделете малка част от тестото за украсата, а останалото тесто разпределете равномерно по дъното на малка тавичка, намазана с олио.

За питката на Бъдни вечер е характерно, че е богато украсена. Започнете първо с кръста – с помощта на две вилици оформете кръст по цялата повърхност на питката, като прищипвате тестото и го повдигате нагоре. След това направете две пиленца, като усучете фитил от тестото и завържете на възелче.

Може да добавите слънце и грозд – за плодородие и спорна година, както и други характерни символи – житен клас, домашни животни, геометрични фигури и пр. Набодете повърхността на питката на няколко места с вилица или нож, за да не се напука по време на печенето.

Поставете погачата в предварително загрятата фурна на 190 градуса и печете около 35 минути, докато стане златисто-червена. Извадете готовата питка и я покрийте с навлажнена и добре отцедена чиста памучна кърпа за около 10 минути, така че да омекне.

Приятен апетит и светъл празник!

Източник: За Жената

Защо е прието на Никулден се консумира точно шаранПо време на Коледните пости не е разрешено яденето на животински продукти. Риба се разрешава единств…Dec 6 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!