Искал е да лети, а съдбата го „приземи“ в ниското

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Има филми и актьори, които се превръщат в емблеми. Той бе един от тях – актьорът Антон Горчев. Само Караиван в „Козият рог“ да беше изиграл, пак щяхме да го помним! Днес, на знаменателната юбилейна дата – 30 години от „онзи“ Десети ноември, той щеше да навърши 80. Роден е на тази дата през 1939-а. Но си отиде от този свят, много преди юбилея си – почина разочарован и унизен от битието на Прехода, на 19 юни 2000 година.

Спомен за големият български актьор Стоян Гъдев (1931 – 1999)Режисьор на продукцията е Неделчо Чернев, по сценарий на Николай Хайтов. Оператор е Димо Коларов. Му…Nov 3 2019vijti.com

Животът го „приземи“, като го свали от пиедистала на големия му талант и постиженията му на екрана и на сцената. След 90-те и киното и театърът му обърнаха гръб. Безапелационно и безнадеждно. И той се принуди просто да съществува. За да оцелее. Това противоречеше на ранга на личността му, но той го приемаше без хленч – с достойнство. На нас, живите, остави да поразсъждаваме върху житейската ирония: как малкият Антон искал да лети – да стане летец, как големият Антон „полетя“ наистина и постигна големи височини в професията си, и колко нелепо нсправедливо „приземяване“ му устрои съдбата в края на дните му?!?


В ролята на Караиван в „Козият рог“

Няма българин, който да не помни драматичните образи, които актьорът пресъздаде във филмите: „Козият рог“, „Време разделно“, „Златният век“, „Горе на черешата“, „Равновесие“, „Бяла магия“, „Язовецът“, Юмруци в пръстта“, „Кръвта остава“ и мн. др.

Антон Горчев бе от малкото актьори, които са еднакво силни и на екрана и на театралната сцена. Мнозина го помнят и още чуват специфичния му тембър от постановките „Укротяване на опърничавата“, „Уестсайдска история“, „Опера за три гроша“, „От ума си тегли“, „Човекоядката“ и мн. др.


Антон Горчев във филма „Осмият“ (1969) на режисьора Зако Хеския

На тези хора им беше болно да видят големия актьор като шофьор на такси след 90-те. А той се държеше външно спокойно и с такова достойнство, сякаш гледаше на положението си като на… роля. Вероятно вътре в душата му, обаче, съвсем не е било така?!?


В ролята на Караиван в „Козият рог“

Ето защо, малко гузни и изпълнени с респект към личността му, сме длъжни да си спомним с почит за големия актьор Антон Горчев, който точно днес, ако беше жив, щеше да навърши 80.

Поклон пред паметта на актьора и човека, когото колегите му наричаха с обич „най-добрия човек, когото познавам“!

Тъжна вест! Отиде си обичан български актьорПочина известен и обичан от всички български актьор. Последната си роля изигра Владислав Иванов. Нов…Oct 26 2019vijti.com

Източник: Дир.БГ

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!