Д-р Гайдурков: Не яжте месо 2 седмици за здрав имунитет през зимата!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Имунната система е основна част от анатомията и физиологията на човешкия организъм. Тя включва костен мозък, лимфоидни органи (тимусна жлеза, далак, сливици, апендикс и други), лимфни възли, кръвни и тъканни елементи. Състои се от две части: клетъчен и хуморален (течен) имунитет. Главният елемент на клетъчния са левкоцитите (белите кръвни телца). Може да се каже, че цялото ни тяло е пропито от имунни елементи, чиято задача е да следят за всички чужди агенти, попаднали в организма, като ги разпознават и унищожават.

Д-р Емилова: Кетоновата диета е опасна, може да доведе до инфаркт, инсулт, ослепяванеПопулярната диетоложка д-р Людмила Емилова реагира остро срещу все по-популярния диетичен режим – т.…Aug 30 2019vijti.com

За нашата имунна система можем да се грижим не като я стимулираме, а като не я замърсяваме. Така както наркотикът първо стимулира, а след това изтощава и разрушава нервната система, така и стимулантите на имунитета могат да постигнат само краткосрочен ефект. След него неизбежно следва фазата на изчерпване и имунен дефицит, обяснява прочутият д-р Георги Гайдурков.
„Ако се вгледаме в традициите, ще открием, че грижата за имунитета преди студения сезон отдавна е измислена. От средата на ноември започва вторият по дължина пост в годината – коледният. Днес знаем, че тъкмо животинските продукти, които постът изключва, образуват в обмяната най-токсичните съединения, които замърсяват вътрешната ни среда.

Когато дадем възможност на тялото да отдели тези отрови, нашата защита автоматично се възстановява. На второ място, технологично преработените храни, включително индустриалният хляб и тестените продукти, са тези, които отслабват имунитета“, допълва специалистът по хранене. По негови думи най-простата и ефективна процедура за повишаване на нашата защита е провеждането на разтоварителен период без животински храни.

При съобразяване с индивидуалното състояние, това може да бъде 10-14-дневен период на сурови плодове, зеленчуци, прясно изцедени сокове, смути и сурови ядки. Можем да захраним за 7 дни, като добавим зърнени и бобени варива. Такъв курс е желателно да провеждаме всеки сезон, като 1 ден седмично винаги оставяме суровояден. В регулярното хранене следва да гарантираме пълноценен внос с много витамини и достатъчен белтъчен прием – на първо място суровият яйчен жълтък. По метода за подсилване на имунната система на д-р Гайдурков риба и меса се позволяват до 1 път седмично, приети само със зеленчук.

Ограничен до минимум трябва да е и приемът на млечни продукти, които образуват най-много слуз, предразполагайки по този начин към различни инфекции. Специалистът припомня и да не забравяме естествените антибиотици – подправките – лук, чесън, босилек, джинджифил, куркума и други. Като помощни средства можем да ползваме тревист бъз (бъзак) – сушени плодчета – по 5-10 бр. дневно, чай от ехинацея и котешки нокът, гъби – кладница.

Източник: Ретро

За детокс на организма: Лунна диета за месец Октомври – какво трябва да знаетеВсеки сезон има своите специфики на хранене. Консумираме сезонни храни, които ни осигуряват важни хр…Oct 1 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!