Имотите на кандидат-кметовете на София

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В контекста на отминалия скандал Апартаментгейт Биволъ извърши проверка на имотните сделки на основните претенденти за кметския стол в София – Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов, Борис Бонев и Ангел Джамбазки. При трима от тях открихме сделки изповядани на непазарни цени, за които няма логично обяснение.

Изборите в София се очертават доста шарени: И Тончо Токмакчиев е кандидат за кметОт Партия на зелените се спрели на актьора комик, тъй като винаги е имал активна гражданска позиция …Sep 11 2019vijti.com

Биволъ разследва така наречените “симулативни сделки” с имоти на властимащи още от 2012 г., когато разкри казус с терен, закупен по документи само за 1000 лв. от съпругата на бъдещия главен прокурор Сотир Цацаров. Заради тежести над имота Цацарови завеждат дело, за да си върнат реално платените 100 000 лв. и така сделката придобива публичност.

Самият Цацаров стана кръстник на феномена “симулативна сделка“, като го обясни в ефир. Според него било нормално в българската реалност страните по сделката да декларират по-ниска от реалната цена, с цел да се спестят данъци.

В скандала #Апартаментгейт от началото на тази година обаче се появиха и други интерпретации за странно ниските цени на недвижими имоти, придобити от политици – търговия с влияние или изпиране на недекларирани доходи.

Спаси София – земеделски производител
Гражданският кандидат на “Спаси София” Борис Бонев се оказа без сделки извършени в лично качество. В София той живее в наследствен семеен апартамент. Но фирмата “Меропс” с негово участие придобива през 2017 г. терен в старозагорското село Стрелец. За два декара и половина плюс паянтови стопански постройки са платени 6000 лв. Това съответства на средната цена за мястото и няма съмнения за симулативна сделка.

След като придобива имота, фирмата арендува още 100 декара от майката и лелята на Бонев, които са наследствени и на тях има орехова гора – обясни Бонев за Биволъ. Чрез “Меропс” те кандидатстват за европейски земеделски субсидии по ПРСР за 2018 г., но размерът им е скромен – около 5000 лв, разясни гражданския кандидат. От средата на август 2019 той е прехвърлил дяловете си във фирмата на майка си и в момента няма участие във фирми.

Джамбазки с евтин терен и половин милион в чужда банка
Кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки, който е и евродепутат, също не е пазарувал имоти в столицата. През далечната 2004 той е придобил ½ идеална част от апартамент 44 кв. м. в софийския квартал Овча Купел и след влизането си в политиката няма други сделки в София. Не е декларирал и ползване на чужд имот.

Но през 2017 г. Джамбазки купува имот в с. Драговищица, община Костинброд. Само срещу 7000 лв. той се сдобива с терен от 845 кв. м. в центъра на селото, който е предназначен за магазин с РЗП 1682 кв.

Сделката на Джамбазки в с. Драговищица е на съмнително ниска цена.

Справка в сайт за недвижими имоти обаче показва, че в Драговищица няма как да се купи такъв терен по 8 лв. на кв.м., а цените са четири-пет пъти по-високи.  На изпратения въпрос дали тази цена е реална Джамбазки отговори, че иска да ни покаже имота и би ни го продал на същата цена.

Освен, че има нюх към евтини имоти, Джамбазки е спестовен и има най-много пари на влог от проучените кандидати. Той събира заплатата си на евродепутат в банков влог в чужбина, където има близо половин милион лева. В български банки професионалният патриот държи само 10 000 лв.

Игнатов трупа имоти на името на фирми

Кандидатът на Демократична България Борислав Игнатов е закупил в края на миналата година терен в софийския квартал “Кръстова вада” с инвестиционна цел. Игнатов и състудента му от УАСГ Илия Донков заплащат 301 197,82 лв. за 700 кв. м., или 430 лева на кв.м., което е справедлива цена за местоположението на терена. Имотът е придобит с кредит от Райфайзен банк, обясни Игнатов за Биволъ и намеренията са там да бъде построена жилищна сграда с 9 апартамента.

Справка в Търговския регистър показва, че Илия Донков има богата фирмена история. В “Алекто Консулт” АД той е съдружник с бившия шеф на Агенцията за чуждестранна помощ Едиз Юнал Лютфи, син на основателя на ДПС Юнал Лютфи.

 Тук Игнатов и Донков ще строят сграда с 9 апартамента в София.

В родната си Варна архитект Игнатов е инвестирал в имоти чрез две дружества – “Бигнатов Студио Ню Йорк” ЕООД, което през 2008 купува за 160 000 лв. апартамент от 85 кв. на ул. Княз Дондуков 4 и “Би Ес Си Ню Йорк” ООД, което придобива през 2016 г. терен от 865 кв. м. за 117 349 лв. в кв. Бриз. Впоследствие на терена е построена двуетажна сграда с два апартамента по 171 кв. м., които само преди няколко дни са апортирани от “Би Ес Си Ню Йорк” ООД в две отделни дружества  “Би Ес Си” 1 ЕООД и “Би Ес Си” 3 ЕООД.

Съдружник на Игнатов в “Би Ес Си Ню Йорк” е строителният предприемач Стефан Петков. Той е бивш управител на “Краун Хотел Мениджмънт” на Георги Велчев, брата на бившия финансов министър Милен Велчев. И двете “апартаментни” фирми Би Ес Си 1 и 3 се управляват от Стефан Петков.

Манолова не декларирала обезпечение на кредит

Мая Манолова има две имотни придобивки в София. През 2007 дъщеря ѝ Ралица купува офис на централната ул. Алабин 56, срещу хотел “Рила”, за 100 000 евро, а през 2012 г. Манолова се сдобива с апартамент от 98 кв. м. на ул. Русалийски проход 1 в кв. Хладилника за 110 000 лв при данъчна оценка 124 789,30 лв. И за двата имота има съмнения, че цената им не съответства на пазарните цени към момента на закупуване.

Според статистиката в сайта imot.bg цените на офисите в центъра на София в края на 2007 и началото на 2008 са в диапазона 1500 – 1800 евро на кв.м. Офис на престижния адрес Алабин 56 може да е струвал и по-скъпо.

 Цените на офисите в София – Център според статистиката на imot.bg

Колкото до тристайните апартаменти в Хладилника, дори след кризата те не са падали под 800 евро на кв.м.

 Цените в софийския квартал Хладилника през 2012 г. са над 800 евро на кв.м.

Както самата Манолова вече обясни, по повод на предишни медийни публикации за нейния офис, през 2007 г. тя е финансирала сделката с кредит от 100 000 евро от Интернешънал Асет Банк, а имотът е оформен на името на нейната дъщеря, защото била в процедура на развод и делба на имущество. Кредитът е вписан в имотните декларации на Манолова като депутат.

Проверката ни обаче извади наяве, че този кредит е обезпечен с друг имот, който не е собственост на Мая Манолова, а на кюстендилската адвокатка и нотариус Милена Миленкова. Този факт не е деклариран от Мая Манолова нито през 2008 г., нито впоследствие, въпреки законовото задължение да го стори в графата 14. “Дадени обезпечения от или в полза на декларатора, неговия съпруг /съпруга/ или ненавършилите пълнолетие деца с тяхно съгласие” на данъчната декларация.

Пред Биволъ Мая Манолова обясни, че банката не е приела като обезпечение самия офис, защото сделката е била за идеални части. Притежаваните от Манолова имоти в Кюстендил пък били съпружеска общност и също не ставали за обезпечение. Тогава тя се обърнала към близката до нея адв. Миленкова, с която практикували в една и съща кантора, за да обезпечи кредита от 100 000 евро със своя софийски апартамент, придобит година по-рано на невероятната цена 26 480 евро.

Няколко години след придобиването на офиса, Мая Манолова купува от Миленкова апартамента, послужил за обезпечението.

През 2012 г. закупих същия апартамент /в кв. „Хладилника“/ за 110 000 лв., което беше пазарната цена през 2012 г. за имот в такова състояние в сграда, която не е ново строителство, в кв. „Хладилника“ (а не ново строителство в кв. „Лозенец“). Пазарните цени на имотите през 2012 г. бяха най-ниските поради финансовата криза, за разлика от цените през 2007 г. и 2018 г. И до момента този апартамент е единственото ми жилище, в което живея. – твърди Мая Манолова.

Извън спора дали става дума за ново строителство или не, наистина е трудно да се открие цена от 550 евро на кв.м. особено в района на ул. Козяк, където се намира апартамента.

Новопридобитият апартамент е деклариран от Манолова през 2013 г. и като източник на доходи тя е посочила продажбата на къща с двор в кюстендилското село Жиленци. Проверка в Имотния регистър установи, че имотът е продаден за 120 000 лв. на фирма “Рила” ЕООД, която има спечелени обществени поръчки за милиони от община Кюстендил.

Никога не съм била в позиция, за да влияя върху определянето на изпълнителите на обществени поръчки в град Кюстендил, нито в който и да е друг град. – коментира тази информация Мая Манолова и подчерта, че такава е била пазарната цена на имота в Жиленци, който преди това е бил обект на делба на семейно имущество с бившия и съпруг.

В документите за офиса също има странности. За 100/346 идеални части от офиса на централната улица Алабин Ралица Манолова заплаща само 1000 евро на кв.м. В същия ден и при същия нотариус е изповядана сделка за още 100/346 идеални части от същия офис от фирмата “Нупсън”, която е на съпруга на Мария Капон. “Нупсън” обаче заплаща 180 000 евро.

Обяснението за разликата в цената, което Мая Манолова даде за Биволъ е, че “Нупсън” е взела по-хубавата част от офисите – четири стаи с изглед към улицата и вече ремонтирани, а нейната част била с изглед към двора и в лошо състояние, без самостоятелен санитарен възел. Тя предостави и скица на имота в потвърждение на думите си. Вижте пълния текст с отговорите на Мая Манолова до Биволъ тук.

В двата нотариални акта на Манолова и Нупсън се открива любопитна клауза за неустойки. В случай, че имотът има тежести, които не са декларирани от продавача, фирмата “Продексим”, се задължава да върне платените пари и да плати неустойка в размер на 120 000 евро на Ралица Манолова и 40 000 евро на “Нупсън”. Което прави 220 000 евро за всеки от купувачите.

Имотите на кандидат-кметовете на София

Имотите на кандидат-кметовете на София

Имотите на кандидат-кметовете на София

Имотите на кандидат-кметовете на София

Подобна “клауза за евикция” – неустойка на стойност 170 000 евро, има и в нотариалния акт на Цецка Цачева за нейния евтин апартамент закупен от Артекс, а блогърът Асен Генов коментира, че тя може да се интерпретира и като застраховка за реално платени, но недекларирани в нотариалния акт суми.

Според Мая Манолова обаче в сделката за нейния офис няма нищо нередно. В отговор на въпрос за разликата с пазарните цени тя представи експертна пазарна оценка изготвена от агенция “Явлена Импакт” през август 2019 г. Според двама лицензирани експерти цената на тези 200/346 идеални части от имота в края на 2007 г. е била 268 668 евро, което е дори по-малко от платените общо 280 000 евро от Манолова и фирмата “Нупсън”.

 Експертната оценка изготвена на имота на Алабин 56 през август 2019 г.

Биволъ изпрати въпроси относно сделката по имейл на фирмата”Продексим”, която през 2007 е продала офиса на Алабин, но отговор не се получи.

 Дъщерята на Мая Манолова притежава апартамент на последния етаж на нова сграда в Манастирски ливади.

През 2017 г. дъщерята на Мая Манолова и нейния съпруг също успяват да се обзаведат с апартамент от 119 кв. м. на последния етаж в нова сграда в Манастирски ливади срещу 221 000 лв.  Семейството го финансира с ипотечен кредит за 270 000 лв.

Фандъкова – имотна, но си спестила местен данък

Претендиращата за нов мандат Йорданка Фандъкова е може би най-имотна сред кандидатите, като това се дължи най-вече на семеен имот в софийския квартал Манастирски ливади, собственост на нейния съпруг и неговата сестра Жанет, която по съпруг е Букова.

През 2008 г. когато Фандъкова е зам.-кмет на София, двете семейства Фандъкови и Букови реализират този имот като учредяват право на строеж на фирмата “Булдени” за нова жилищна сграда с РЗП 2475 кв.м. В замяна двете семейства получават по няколко апартамента в нея.

 Сградата на Боянски водопад е построена върху наследствен имот на Фандъкови. Снимка Google Street View

Така Фандъкови получават в собственост два апартамента по 95,8 кв.м. с гаражи и мазета, един по-малък 57,1 кв.м. и магазин 42,3 кв.м. Единият от апартаментите от 95,8 кв.м. е дарен на дъщерята Михаела Фандъкова. Отделно от това двете семейства са съсобственици на още един апартамент от 57,1 кв.м., който през 2011 г. продават.

Семейство Фандъкови имат и наследствен апартамент от 90 кв. м. на ул Ярослав Вешин, придобит през далечната 1993 г. Притежават и терен с вила в с. Сопот, общ. Угърчин.

В родния си Самоков Йорданка Фандъкова има наследствени имоти: ⅙ идеални части от терен в курорта Белчин баня, ½ от апартамент в Самоков, както и наследствена къща с двор.

Само при един от наследствените имоти на Юри Фандъков се появяват съмнения за декларирана ниска цена, като това е замяна на ½ от гараж срещу ½ от терен в софийското с. Бистрица, с размер 560 кв.м., намиращ се на ул. Тинтява 27. Замяната е извършена в началото на 2019 г. и е между Юри Фандъков и сестра му Жанет Букова, като е деклариран материален интерес от 11 722 лв.

При тази сделка са взети предвид данъчните оценки, като ½ идеална част от гараж с площ 21 кв.м. в центъра на София е оценена на 11 722 лева, а ½ идеална част от поземления имот е оценена на 1 305,40 лв. – разясни Йорданка Фандъкова в отговор на запитване на Биволъ. Не е имало уравняване на разликата, защото сделката е между роднини.

Това обаче поражда въпроси, тъй като основа за определяне на таксата за недвижимите имущества е по-високата стойност измежду базисната пазарна оценка и данъчната оценка, а пазарна оценка на имотите не е правена.

 Данъчната оценка на имот в с. Бистрица е абсурдно ниска спрямо пазарните цени.

Без съмнение имотът в Бистрица, който е урегулиран и предназначен за жилищно строителство няма как да има такава смешна цена. В момента в сайта imot.bg е изложен за продан съседен парцел на ул. Тинтява с площ 457 кв.м., за който се търсят 49 900 евро.

Накратко, при една пазарна оценка на имотите в тази сделка, в бюджета на управляваната от Фандъкова община щяха да влезат пет пъти повече пари от такса за прехвърляне на недвижимо имущество.

Източник:  БИВОЛЪ

В битката за София: Четирима кандидат-кметове отговарят на четири въпросаПредизборната кампания е в разгара си. Контрол върху строителството, община отворена за гражданите, …Oct 12 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!