Топ експерти обясниха спекулира ли се с цените на свинското у нас и защо вносното месо е рекордно скъпо

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Спекулативен ли е скокът на цените на свинското в последните месеци. Това коментираха пред Нова телевизия Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите, Владимир Иванов председател на Комисията на стоковите борси и тържища и доктор Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.
„Данни, с ксоито разполагаме в момента са съвмест пресни и са от Европейската палата, Европейскакта комисия – коментира Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите.
Само за ценителите на свинското: Супер вкусна рецепта за свински ребра с печени картофи (ВИДЕО)Представяме ви една невероятно вкусна рецепта, която непременно трябва изпробвате. Времето за пригот…Jan 26 2019vijti.com

– Цените на едро варират с около 40 стотинки разлика, така че няма основания за драстично покачване на цените. Родното производство бе засегнато от чумата по свинете, така че имат основания за повишаване, но не и за драстично такова. Традиционно като потребители търсим пресни, български продукти от месо. Истината е, че по-голям процент от свинсткото на пазара е внос и няма причини за голямо поскъпване. Такова поскъпване води до спекулации и изкуствен дъмпинг от страна на търговците. Става дума за спекулативно покачване на свинското месо. Проблемът е в световен мащаб обаче.

Сравняваме цените извън България и цените на международните борси как вървят, като на базата на това мога да твърдя, че няма причини за скока на цената на свинското. Данните са за разлика от около 40 стотинки, данните са от края на миналия месец. Няма основания за покачване на цените на свинското и за коледните празници. Данните поне са такива.
Да, има част, която се внася за преработка, но разковничето е в останалата част. Във вноса е нормално да има покачване, но не смятам, че всички големи вериги захранват щандове с месо от български производители и там не трябва да има покачване.

Не би трябвало цените да се покачват. Нека, ако хората се сблъскват, да сигнализират на Асоциатията за защита на потребителите. Да подават сигнали, защото когато сме обединени и групираме сигналите, имаме основание да ни обръщат внимание”.
„Има темп на нарастване на цените на свинското – категоричен бе Владимир Иванов председател на Комисията на стоковите борси и тържища. – Към момента има стабилизиране около 8.40 лв. на едро. Ясно е, че българското месо не е достатъчно като предлагатне и има нужда от внос, но не се налага поскъпване. За същия периода през миналата година повишаването сега е около 1 лв на едро.

Предполагам че цените около 08:40 лв трябва да се задържат. Ако не се случи нещо необичайно, извънредно, не очакваме покачване на цените и за Коледа. Не би трябвао да очакваме скок и хората ще си закупуват месо на абсолютно същото равнище”.
„Обективно и очаквано е на пазара на свинско цените да тръгнат нагоре – анализира доктор Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите. – Това е тенденция и в целия ЕС. Причината е опустошителната сила на свинската чума. Около 20 процента от родното произвоство бе унищожена, заради което се говори за внос и покачване на цените.

България произвежда около 50 процента от това, което потребява, което означава значителен вност от ЕС. Този вност обаче основно е предназначен за преработка, а не за директна продажба. Има значително увеличение – 20 – 30 процента в страната увеличение на цената на свинското месо. Търгува се между 2:70 и 3:00 лв. за килограм в момента”.
Източник: ПИК
Вкусни идеи за кавърма с пилешко и свинско, с които всички на трапезата ще си оближат пръститеКавърма със свинско месо, гъби и праз лук ПРОДУКТИ: 600 г свинско месо 1 морков 1/2 кг печурки 2 стр…Jun 9 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!