Слънчев бряг се тресе след фалита на „Томас кук“, дължат 100 млн. лева

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Банкрутиралата компания от години налагала практиката да плаща два месеца след напускането на туристите, което водило до натрупването на сериозни задължения
Хотелиери, ресторантьори и представители на превозваческия бранш се събраха извънредно тази вечер в Слънчев бряг, за да обсъдят мерките, които да предприемат след фалита на най-големия туроператор, работещ на българския пазар „Томас Кук“, научи Флагман.бг.
По първоначални данни задълженията на британското дружество към български партньори възлизали на 100 млн.лева. Банкрутиралата компания от няколко години наложила трайно практиката да плаща със закъснение – поне два месеца след напускането на туристите. Реално за този сезон българският бизнес не е получил почти нищо от „Томас кук“.
Схеми в Слънчев бряг: Мъртвец сключва договори с работници, 21 обекта хлопнаха кепенциНАП Бургас пресече схема за данъчни измами Териториалната дирекция на НАП в Бургас разкри и пресече …Aug 31 2019vijti.com

По данни на Министерството на туризма туроператорът е довел в страната ни между 350 и 400 хил.туристи. Загубите за хотелиерите са колосални и ще ги изправят на ръба на фалита, възможно е част от тях да бъдат обявени в несъстоятелност още до края на тази година, разкри източник на Флагман.бг.
„Много от колегите имат огромни кредити. Реална е опасността да изпаднат в оперативна несъстоятелност и да не успеят да платят дори най-належащите си задължения. Ако недай Боже се случи това, ще повлече и куп други сектори. Не ми се мисли какво ще се случи с българската икономика“, коментира хотелиер от Слънчев бряг пред Флагман.бг минути преди да влезе на извънредната среща.
„Фалитът на „Томас кук“ през септември не изглежда никак случаен. За юли и август цените във всички дестинации са най-високи, натрупани са огромни задължения и в края на сезона се обявява банкрут. Ситуацията е идентична в Турция, Гърция и Испания“, допълни нашият източник.

Съществуват няколко хипотези. Първата е държавна помощ, а втората – туристическият бранш да призове за дипломатически разговори с Великобритания, които да дадат гаранция, че задълженията ще бъдат платени. В противен случай един структуроопределящ сектор за българската икономика ще претърпи многомилиони загуби, които биха довели до поредица от фалити.
„Томас кук“, както стана ясно днес е довел 35 % от пасажерите на летище Бургас. Компанията е със солидни позиции във Великобритания, Германия и Централна Европа – Чехия и Унгария. На практика всеки втори турист от тези страни, идва в България с „Томас кук“.
Хотелиери са гневни, че проблемите са скрити от тях от ексклузивния представител на „Томас кук“ за България – „Астрал холидейз“, които още в петък са знаели, че предстои фалит на техния партньор, но не са предупредили българския бранш по никакъв начин. Дори напротив – продължили са да им изпращат туристи.
Източник: Флагман
Евтино море и бонуси очакват туристите: В Слънчев бряг драстично свалиха ценитеПоследен шанс да припечелят някой лев през почивните дни около 6 септември видяха хотелиери по родно…Aug 27 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!