Бабини илачи: Ето защо трябва да имаме мащерка у дома РЕЦЕПТИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

С идването на есента идват променливото време и есенните болежки. Най-разпространени са настинките, есенната хрема и кашлицата. Времето е променливо – ту хладно, ту горещо… необходимо е да се погрижим за здравето си и да подсилим имунната си система. Нека за целта използваме есенни билки.
Една от тях е мащерката. Тя е особено ефективна срещу простуда. Чаят от нея е особено полезен в този случай. За­лей­те ед­на су­пе­на лъ­жи­ца изсушена ма­щер­ка с ед­на ча­ша го­ре­ща во­да и ос­та­ве­те за около час в зат­во­рен съд. Прецедете отварата и приемайте по 1-2 лъжици 3 пъти дневно. Чаят от мащерка отдавна се използва за лечение на диария и газове, за облекчаване на ревматоидни заболявания.
С тази билка знахарят Иван Раев церил от сънна болест италианския кралски дворВ лятна вечер на 1922 г. билкарят Иван Раев е извикан в чирпанско село. Една жена от месеци не е ста…Aug 25 2019vijti.com

Заради антимикробните си съставки мащерката редовно се добавя към водата за уста и пастата за зъби – за да ограничи отлагането на зъбна плака и да повиши добрата хигиена на цялата уста, пише марица.бг.
Използва се и като съставка в капките и билковите лекарства за кашлица – за да помогне за преборването с вируса, отговорен за грипа и настинките.
Мащерката е надежден компонент и за лечението на астма, бронхит, круп и ангина, тъй като успешно отстранява секретите при възпаление на горните дихателни пътища. Нанася се и локално за лечение на акне, рани и кожни инфекции.

Мащерка за уринарни и менструални проблеми:
Мащерката също така традиционно се счита, че помага при различни уринарни оплаквания, както и че облекчава симптомите, изпитвани по време на менструация и затова билката е полезна в лечението на много различни женски болести.
Счита се, че мащерката е най-силна когато се използва в тандем с други билки като розмарин и салвия за проблеми с косата и скалпа, с карамфил за проблеми с матката и уринарния тракт или като настойка или маслен екстракт за използване като дезинфектант или за локална дезинфекция.

Отварка за възпалителни процеси
Приготвяне: насипете шепа сухо раст. в метално канче + 250 мл студена или хладка вода. Доведете до кипване и отмерете 5 мин. Отделно кипнете вода и долейте, така че отварката да възстанови първоначалния си обем. Сложете капак и чакайте да изстине. Отделете чистата течност и преместете в хладилник.
Употреба: 50 мл, ок. 1 час след лекарствата срещу температура. Отварката способства да се увеличи интервалът до следващото повишаване.

Чай за общо укрепване
Приготвяне: пуснете 1 ч.л. от мащ. направо в чашата и долейте кипяща вода. Затворете с чинийката и чакайте охлаждане до стайна темп.
Употреба: през равни интервали – 3 чая. Стандартен срок – 1 седмица, при необходимост – безапасно е и повече време.
Чай за успокояване на нервната с-ма
Приготвяне: насипете в чайник за запарване половин шепа суха мащ. (лист и цвят) + стандартното к-во черен или зелен чай. Залейте с 300 мл течност 100° и парете под капак не под 20 мин. Дозата е за двама.
Употреба: 1 път, ок. 150 мл точно преди лягане. Забележим ефект настъпва на четвъртия ден от началото на лечението. Продължителност – неограничена.

Компреси за незаздравяващи рани и язви
Приготвяне: сипете 1 шепа суха мащ. в кастрола + 500 мл течност на 100°, нека ври на слабо 10 мин. Едва тогава сложете капака и чакайте да се самоохлади. Профилтрирайте и може да ползвате веднага.
Употреба: напоявайте с отварката марлени превръзки и ги налагайте върху нараненото място. Обновяване – през 15 мин. Процедурата е двукратна за деня, но продължителността на лечение с такива компреси зависи от тежестта на нараняването и се прави до пълно заздравяване.

Чай при мускулна треска, крампи
и физическа умора
Приготвяне: насипете по 2 ч.л. сушена мащ. и черен чай + 500 мл добре кипната вода и парете 30 мин.
Употреба: елексирът се изпива 2 часа след физическ. натоварване. Достатъчни са 2 приема, за да се профилактира треска, спазми и крампи. Целесъобразно е да се повтаря процедурата за профилактика при периодични натоварвания. Този чай е идеален за деца и младежи с активен начин на живот и спортисти.
Чай за тонизиране
Чаят от мащерка е твърде вкусен и ароматен, за да се ограничаваме с него, само когато сме болни. Ето рецепта за напитка от свежо растение, която носи удоволствие за тялото и за душата.
Приготвяне: 1 г прясна мащ. се залива със стандартна чаша кипяща вода. За четвърт час – на вод. баня и още три четвърти – на топло за запарване.
Употреба: Напълнете чаша до 1/3 от обема ѝ с отварката от мащерка и допълнете с чиста топла вода, подсладете, подправете с лимон.
Източник: zdrave.to
Вълшебен сироп от тази билка връща бързо младежкото кръвноСироп от черен бъз се смята за суперлекарство, което лекува почти всички заболявания. Универсалният …Aug 22 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!