Всички го обичаме, но това е най-опасното мезе: Този зеленчук не бива да се хапва със силен алкохол

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пресният домат е чест гост на трапезата. Но само малко хора знаят, че този зеленчук може да представлява истинска опасност за здравето в комбинация със силни алкохолни напитки.
Многобройни експерименти са доказали, че пресните домати, комбинирани със силен алкохол и особено водка, често причиняват такова неприятно явление като метеоризъм. А това се дължи на множество органични киселини, които се намират в големи количества в този зеленчук.
Също така комбинация от домат и алкохол може да причини храносмилателни проблеми, което обикновено води до диария.
Но това, което ни изненадва е следното – продуктите получени от обработка на домати – сокове, пасти, кетчупи и сосове, не притежават толкова неприятно свойство. Не се наблюдават отрицателни ефекти при храносмилането, когато се приемат едновременно с алкохол.
Хитринка: Как да направим алкохола по-мекВ мрежата има много начини да направите алкохола по-мек и по-алкохолен. По принцип всички се свеждат…Sep 13 2019vijti.com

Не трябва да използвате мариновани домати, които са били използвани при приготвянето на оцетна киселина. За организма комбинацията от оцетна киселина и алкохол е огромна тежест за бъбреците и черния дроб.
Доматеният сок и силният алкохол обаче са чудесна комбинация. Такова питие си струва да бъде на масата по време на всеки празник
Ето и още 10 храни, които са несъвместими с алкохола, защото засилват негативното му действие и натоварват организма
Шоколад
Съчетанието коняк или шампанско с шоколад е разпространена, но вредна практика. Според токсиколози главна жертва на това съчетание става задстомашната жлеза.

Реакцията на организма на похапването на шоколад заедно с алкохол може да се изрази в развитие дори на панкреатит. Независимо от тези предупреждения бутилка алкохол, придружена от кутия шоколадови бонбони, продължава да е често срещан подарък.
Кафе
Съчетанието на тази ароматна напитка с алкохол е тотална грешка, тъй като двете действат в противоположна посока. Алкохолът, който е висококалоричен, разширява кръвоносните съдове, а кафето ги стеснява. Едновременната употреба на толкова разнопосочно действащи вещества действа потискащо, води до скокове на кръвното налягане и може да предизвика тахикардия.

Енергийни напитки
Главната опасност от съчетанието на енергийните напитки с алкохола е, че те маскират реалната степен на опиянението. Човек изпива прекалено много, рискувайки различни усложнения – от хипертония, та чак до инсулт и инфаркт. Освен това енергийните напитки по правило са газирани, което значи, че алкохолът ще постъпва в кръвта много по-бързо.
Десерти и сладкиши
Сладкото и алкохолът се конкурират за реда на преработката си.

Черният дроб се нахвърля първо да разгражда мазните сладки тортички, което означава, че алкохолът ще увеличи пагубното си въздействие, тъй като ще се просмуква в кръвта, оставайки непреработен. В резултат – стрес за вътрешните органи и възможна интоксикация.
Мариновани зеленчуци
За разлика от замезването със солени краставички това с кисели краставички не е за препоръчване. Комбинацията между твърд алкохол и мариновани зеленчуци е вредна, тъй като те забавят процеса на разграждане на алкохола. И черният дроб, и бъбреците получават огромно натоварване.

Пържено мазно месо
Обилното поливане на месцето със сигурност е приятно, но за полезно и дума не може да става. Съчетанието на алкохол с пържено мазно месо създава двойно натоварване на стомаха, жлъчния мехур и черния дроб. Немазното месо – печено или варено, и рибата са доста по-подходящи за мезе. Те се смилат бавно и водят до равномерно усвояване на алкохола от организма.
Пикантни храни
Едновременната употреба на спиртни напитки и пикантна храна може да доведе човек до препиване заради бързото опиянение и загубата на контрол.

Пикантните храни и подправки предизвикват много силен прилив на кръв към червата и дразнят стените им. Неприятната последица от такова съчетание може да е силно раздразване на слизестата обвивка на хранопровода и на стомаха.
Диня, пъпеш, грейпфрут
Тази комбинация не е препоръчителна по същата причина като със сладкишите. Бостанските плодове са богати на захари, които организмът усвоява преди алкохола. Грейпфрутът пък има свойството да блокира ферментите в черния дроб, отговорни за разграждането на токсичните вещества.
Поради това алкохолът може да остане твърде дълго в организма в неразграден вид и да се стигне до алкохолно отравяне.

Друг алкохол
Главното правило е “Не смесвай!” Проблемът не е в силата на напитките, а в различното им въздействие върху организма, повишената опасност от натравяне и други проблеми, включително с черния дроб и сърцето.
Източник: zdrave.to
Известен лекар разби правилата на пух и прах: В никакъв случай не спирайте с алкохолаГлавният лекар на болницата в бразилския град Порто Алегри д-р Пауло Убиратан напълно отхвърля всичк…Sep 7 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!