Запорираха над 620 хил. лева пенсии

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Над половин милион лева пенсии са под запор. По данни на НОИ пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки. Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник. Следват длъжниците в Пловдив.
Защита от запори върху пенсиите ползват около 1,8 млн.души.
По закон не могат да бъдат запорирани доходи под размера на минималната работна заплата.
Къде са най-високите пенсии в България: Градовете-рекордьориВъзрастните хора в София-град, Перник и Бургас взимат най-високи пенсии у нас, става ясно от данни н…Jul 21 2019vijti.com

А минималната заплата е 560 лв. Т.е. ако пенсионер получава 561 лева и е осъден от частен съдебен изпълнител, ще му бъдат удържани до 185 лв. На близо 5000 мъже и жени в страната пенсиите са със запор.
„Пенсията с размер до минималната работна заплата, т.е. до 560 лева, понастоящем е абсолютно защитена от закона, т.е. върху нея не могат да се правят запори и не могат да се правят удръжки“, обясни Красимира Атанасова, началник на отдел „Правно обслужване“ в НОИ.
Но има и изключение. Няма прошка за тези пенсионери, които имат да плащат издръжка. Ако обаче взимате двойна на минималната работна заплата пенсия, то 1/3 от нея може да бъде спряна.

„Тогава, когато размерът на пенсията е от двукратния до четирикратния размер на минималната работна заплата, върху 1/2 част не може да се посегне“, поясни Красимира Атанасова.
Също така, стана ясно, че над 600 млн. евро са изпратили българи от чужбина.
Най-много пари получаваме от Германия, САЩ и Испания, пише Блиц. Парите изпратени от емигрантите у нас нарастват. Това отчита статистиката на БНБ.
Само за първата половина на годината парите, дошли у нас зад граница, са 624 милиона евро.

Данните на БНБ отчитат още, че най-много средства са изпратили сънародниците ни от Германия, САЩ и Испания.
Получатели на пари от чужбина у нас признават, че без средствата отвън, трудно биха прекарали месеца.
Сметки показват, че в някои домакинства годишно влизат най-малко 2400 лв. средства от чужбина. Икономистите отчитат, че и след завръщането си у нас, работещите в чужбина българи ще вливат пари в родната икономика.

Парите, които идват от чужбина са важни и за българските производители, тъй като с тях се купуват стоки, предназначени за родния пазар и това увеличава приходите на компаниите.
Източник: Ретро
Живея в чужбина, но се върнах за ваканцията и осъзнах голямата истина: Заслужаваме си мръсните улици, правителството, малките заплати и пенсииСъбрах близки роднини на пикник с барбекю. Решихме да отидем до едно място недалеч от къщата на майк…Jul 2 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!