Компютърът ни облъчва: Можем ли да се предпазим от радиацията и как

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Съвременните млади хора са първото поколение, което прекарва живота си в радиация от компютри, смартфони и всякакви средства за масови комуникации. Ето защо лекарите не могат да правят крайни изводи: те просто нямат статистика. Но някои учени вече са успели да изучат радиацията от компютрите доста добре, пише zdrave.to.
Всеки компютър излъчва нискочестотно и радиочестотно излъчване. Според СЗО и дветеа могат да провокират ракови тумори. Отрицателните последици обаче започват, когато концентрацията и честотата им надхвърлят допустимите норми.
Народна медицина: Да си направим лек срещу грип… от виноЗнаете десетки ползи от червеното вино. Но има една напитка с негово участие, която може бързо и лес…Mar 26 2019vijti.com

Учените изтъкват и теорията, че радиацията провокира редица заболявания: хормонални нарушения, депресия, астма, сърдечно-съдови заболявания и болест на Алцхаймер.
Процесорът се счита за най-вредната част на компютъра. Факт е, че електрониката създава електромагнитни полета вътре в себе си. Колкото по-високо и по-дълго лъчите действат върху вас, толкова по-висок е рискът от различни заболявания.
Затова лекарите препоръчват да поставите компютърния процесор на поне един метър от вас. С лаптопите ситуацията е по-сложна: невъзможно е да настроите компютъра далеч. Затова лекарите препоръчват да купувате жична мишка и клавиатура.

Ако говорим за монитори, тогава съвременните LCD екрани са доста безопасни. Въпреки това си струва да държите дистанция от тях. Разберете дължината на диагонала и умножете по две – именно на това разстояние от монитора трябва да бъдете.
И още него много важно – особено застрашени от компютъра са очите.
И в това няма нищо странно, тъй като именно те се напрягат най-много при работа с компютър. Прекаленото стоене пред компютъра води до сълзене или пресъхване на очите, губите фокус, а с времето се стига и до късогледство.

Нещата, които задължително трябва да направите:
1) купете си очила с антирефлексни стъкла, независимо дали имате или нямате диоптър;
2) изберете максимално добър монитор дори това да ви струва по-скъпо, все пак здравето е най-важно;
3) дръжте до работното си място специални капки за очи за овлажняване на ретината на окото – има ги във всяка аптека, на допустима цена са и помагат изключително много;
4) на всеки два часа работа с компютър правете почивка от 10 минути. През това време излезте на балкона и се вгледайте в най-далечната точка на хоризонта;

5) Не забравяйте да мигате! Това е една от най-честите грешки, когато работим съсредоточено. Когато мигате, окото се овлажнява по естествен начин и си отпочива;
6) Намалете контраста на монитора, за да се избегнат най-ярките цветове. Така очите ще ви болят много по-малко.
7) Не забравяйте позата. Говорим за позата, в която седите пред компютъра, а не за другия вид пози. Ако най-често сте с наведени рамене и издаден врат напред, то болките в тази област от тялото са ви гарнатирани.

Ежедневното стоене пред компютъра в това положение може да доведе до проблеми с гръбнака и ставите, както и до нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка.
Това от своя страна предизвиква главоболие, проблеми със запомнянето, болки в сърцето, аритмия. За да избегнете тези неприятни последствия, задължително сменяйте позата си на всеки десет минути. Например стойте изправени с поглед към екрана, после леко отпуснете мускулите на гърба, след това се облегнете, след десетина минути застанете на една страна, а после и на другата. Целта е да сменяте мускулното и ставното напрежение в различни точки от тялото. Така е малко вероятно да си докарате до главата неприятните последствия от заседяването пред компютъра.

Не се вкарвайте в излишен размисъл за това колко много ви вреди компютъра, а просто се опитайте да не се превръщате в „компютърен човек“, чиито живот е подчинен на тази машина. Използвайте компютъра си само, когато ви е необходимо, не просто да си губите времето пред него. А като допълнителна екстра, сложете някакво живо цвете до монитора. Казват, че отнемало от вредното облъчване.
Източник: Брадва
Как да се лекуваме с ягоди: Те са уважаван източник на здраве в народната медицинаСъс своя примамлив външен вид и отлични вкусови качества, ягодите си осигуряват място в списъка на л…Jun 5 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!