Могат ли да изтеглят кредит от наше име, без ние да знаем

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Няма допълнителен сериозен риск, свързан с базата данни, изтекла от НАП. Идентифиакцията е на няколко нива и данните са много повече и разнообразни от тези, кито са изтекли. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.
Едно от нивата е среща лице в лице между кредитора и кредитополучателя. Трябва да има абсолютно съвпадение между лицето, което кандидатства и лицето, което получава сумата, отбеляза Цветанов.
При всички услуги физическо присъствие е необходимо при един етап и се извършва допълнителна идентификация, заяви той.
Същото и при теглене на пари от банкова сметка, добави Николай Цветанов.
Важно за хората, теглили бързи кредити: Лихви над 30% по бързи заеми водят до невалидност на целия договор за кредитТвърде високата цена на кредита противоречи на добрите нрави Ако липсва задължителен елемент от дого…Jul 29 2019vijti.com

При лизинг процедурата е още по-тежка, правят се две идентификации, посочи кредитният анализатор Тихомир Тошев. Не мисля, че можем да се притесняваме за това, че можем да се окажем собственици на лизинг или на потребителски кредит без знанието ни, каза Тошев.
Той предупреди да сме много внимателни при споделяне на лични данни с непознати хора.
Припомняме също, че нови и екзотични такси и неустойки надуват размера на бързите кредити. Контролните органи отчитат бум на жалбите срещу фирми за бързи кредити. Само при омбудсмана за последните три години са постъпили над 3700 оплаквания от измамени граждани, съобщи Нова тв.
Най-често нарушенията са свързани с неравноправни клаузи, скрити такси и предлагане на допълнителен пакет от услуги, които никога не се предоставят на потребителите.

Фирмите за бързи кредити измислят все по-нови и по-екзотични такси. Според юристите това се прави в стремежа им да надхвърлят тавана, който държавата поставя на крайната цена на заемите. „В един от договорите бях попаднала на такса „Преференциално отношение в офиса”, каквото и да означава това или „събиране на вноска на офиса на каса – без допълнителна комисионна”, при положение че законът забранява събиране на комисионни“, обясни адвокат Десислава Филипова.
„Целта е хем да изглежда, че спазват закона, хем да сложат оскъпяване, което да им позволява да движат бизнеса“, коментира кредитният анализатор Тихомир Тошев.
В договорите откриваме и такси „оценка на риска”, „ангажимент” и „предизвикан риск”, които нищо не говорят на потребителите. „При кредит от 350 евро за това, че клиентът не си е платил навреме застраховката, той е натоварен с 2 000 евро такса.

Друга типична такса е „Посещение в дома” – при забава на плащане на кредита се събира такса за това, че кредиторът притеснява своя клиент. С подобни финансови капани дългът нараства до 7 пъти над сумата, която се дължи като заем и лихва“, заяви Филипова.
Източник: Епицентър
Бум на жалбите: Нови нагли измами при бързите кредитиНови и екзотични такси и неустойки надуват размера на бързите кредити. Контролните органи отчитат бу…Jul 11 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!