Не просто вкусно, а истинска магия: Деликатеси с печени чушки

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Чушките са чудесен избор за трапезата – можем да ги приготвим по много различни начини и винаги стават вкусни. В ястията внасят особен аромат, а освен всички вкусови качества, които притежават, чушките могат да ни предпазят от сърдечносъдови заболявания, както и болести на очите. Изключително богати са на минералите фосфор и калций. Червените представители на зеленчука съдържат много витамин Е, С, А, както и бетакаротин. Когато са печени, сами по себе си се превръщат в ястие, но могат и да се комбинират с други продукти в множество интересни рецепти.
Супа
ПРОДУКТИ: 1 кг печени червени чушки, 1 глава лук, 1 корен пащърнак, 1 глава чесън, 1 л зеленчуков бульон, 70 мл зехтин, 2 стръка мащерка, 2 стръка босилек + за сервиране, 1 ч. л. пушен червен пипер, 1 ч. л. микс от подправки, сол и пипер меланж на вкус.
Супер вкусна разядка от люти чушки, която ще държи грипа далеч от васВсеки, който е опитал тази вкусотия, вече започва да си я приготвя редовно. Хем е апетитно, хем ни п…Jun 8 2019vijti.com

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Обелете чесъна и го сложете върху лист алуминиево фолио.
Поръсете със сол и пипер на вкус и полейте с около 20 мл зехтин. Завийте с фолиото и изпечете за 30-40 минути.
Обелете пащърнака и лука и ги нарежете на кубчета. Чушките също нарежете на кубчета. Запържете нарязаните зеленчуци в останалия зехтин, трябва да започнат леко да се карамелизират. Налейте бульона и разбъркайте. Добавете микса от подправки и накълцаната мащерка. Похлупете и гответе около 20 минути. Добавете печения чесън, босилека и пушения червен пипер. Пасирайте. Овкусете със сол и пипер. Сервирайте с листенца босилек.

„Баба Гануш“
ПРОДУКТИ: 3 патладжана (печени, обелени и охладени), 6 чушки (печени, обелени и охладени), 6 скилидки чесън, 3 с. л. сусамов тахан, сокът от 1 лимон, зехтин, сол и черен пипер на вкус, смлян кимион, лют пипер на люспи.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В блендер се слагат патладжаните, чушките, чесънът и сусамовият тахан и се смилат. Прибавят се лимоновият сок, зехтин и подправките. Всичко се разбърква добре и при необходимост се добавя сол или меласа от нар според това колко солено и кисело искате да бъде. Сервира се с хляб – препечен или мек, в зависимост от това кой как иска.

С ориз на фурна
ПРОДУКТИ: 300 г домати на кубчета, 200 г печени червени чушки, 200 г ориз, 350 мл зеленчуков бульон, 100 мл бяло вино, 50 г зелени маслини (без костилки), 50 г черни маслини (без костилки), 1/2 връзка магданоз, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.

В доматен сос
ПРОДУКТИ: 6 печени червени чушки, 1 малка глава лук, 1 морков, парче праз (около 10 см), 250 мл доматен сок, 1/2 кубче зеленчуков бульон, 1 с. л. брашно, 1 шепа маслини, 3 стръка магданоз, 1 с. л. зехтин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковът, лукът и празът се нарязват на ситно. Чушките се нареждат в тава. Доматеният сок се загрява и се оставя да ври около 10 минути. Добавят се ситно нарязаните зеленчуци и бульонът. В отделен съд се сипва брашното и се наливат 50 мл вода. Разбърква се добре, за да не останат бучки. Сместа се добавя към доматите и се бърка постоянно, като се внимава да не загори. Чушките се заливат с така приготвения сос, поръсват се с наситнения магданоз, нарязаните маслини и зехтина.
Източник: ретро
Голяма работа са: Рецепта за пълнени чушки, от която ще си оближете пръститеПълнените чушки са едно от традиционните български ястия, които присъстват на всяка празнична трапез…Feb 12 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!