Това може да ви спаси живота: Инсултът настъпва внезапно, но обикновено е предшестван от един характерен тип болка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Според последни статистики средно с 10-15 мин се бави повикването към спешната помощ, когато се звъни на единния телефон – 112. Известен дял в забавянето имат и самите пациенти. Обяснението, което те дават по телефона, понякога е пълно с излишни подробности, а оплакванията им са противоречиви. Какво е най-важното?
Ако настъпи главоболие, трябва да се прецени колко е силно. Най-опасна е болката, преминаваща през главата подобно на светкавица и достигаща пределите на човешката търпимост. За възможно критично състояние алармират следните оплаквания: изтръпване на ръцете или краката, парализа, замайване, двойно виждане, слабост.
Много тревожно е, когато тези прояви са по-силно изразени от едната половина на лицето или тялото.
Съпругът ми получи инсулт: Това, което се случи в хосписа в Черноморец, ме съсипа напълноРускинята Татяна Климова изпрати шокиращ разказ до Флагман.бг по повод смъртта на нейния съпруг в хо…Jul 17 2019vijti.com

Всички тези симптоми сигнализират за мозъчен инсулт, настъпил поради запушена или разкъсана артерия, доставяща кислород на мозъка. Ако в първите три часа от началото на инцидента пострадалият получи ефективна медицинска помощ, има шанс да се предотвратят тежки увреждания на мозъка.
Друг критичен симптом е болката в гърдите. При сърдечен инфаркт тя обикновено се съчетава с неприятно усещане в ръката, челюстта или шията, студена пот, силна слабост, гадене, повръщане, загуба на съзнание или учестено дишане. Понякога инфарктът на сърцето настъпва без болка. Това се случва по-често при жените, възрастните хора и диабетиците. Те обаче усещат зашеметяване и силна немощ. Естествено, веднага трябва да се търси лекарска помощ. В това състояние може да се сдъвче таблетка аспирин, за да се предпази сърцето от допълнителни увреждания.

Как да преценим дали човекът до нас получава инсулт?
Инсултът, познат още като апоплектичен или мозъчен удар, е внезапно нарушение в кръвообращението на мозъка, което води до увреждания на мозъчните функции в различна степен. Бива два типа: исхемичен и хеморагичен, пише Puls.bg.
При исхемичния, кръвооросяването на мозъка е нарушено, вследствие на тромбоза, емболия (запушвания на кръвоносни съдове), хиперфузия (общо намаляване на притока на кръв) или тромбоза на мозъчните венозни синуси.
При по-тежкия хеморагичн инсулт, ударът протича на два етапа: анемичен инфаркт, последван от рязко повишаване на кръвното налягане и вторичен кръвоизлив в мозъка.

При съмнение, че някой получава инфаркт, съществуват няколко прости стъпки, за да установи. Помолете ги да:
1. Да се усмихнат: усмивката ще бъде разкривена, едната страна от лицето е неподатлива на движение, лицевата мускулатура е отпусната и несиметрична – най-често инсултът засяга само едно от двете полукълба на мозъка: ако е засегнато лявото, дясната страна на тялото и лицето ще бъдат трудноподвижни и отпуснати и обратно
2. Да се изплезят: езика ще бъде изкривен неестествено и сочещ в една посока, но не и изправен
3. Да кажат името си: говорът ще бъде забавен, произвеждането на думи и звуци е силно затормозено
4. Да вдигнат ръцете си на нивото на раменете: при инсулт, това няма да бъде възможно, мускулният тонус е силно отслабен, едната ръка ще се вдигне по-високо от другата

При наличие на дори един от тези четири признака, незабавно трябва да се потърси лекарска намеса – 112 или директно спешен кабинет на болница. Ако се реагира до първите три часа след настъпване на инсулт, пациентът има най-големи шансове за възстановяване. След изтичането на този период, могат да настъпят необратими увреждания на мозъчната тъкан, водещи до загуба на физиологични функции.
Източник: Ретро
Изпитани рецепти с борови шишарки предотвратяват инсулт и други заболяванияВ интерес на истината не само боровите шишарки могат да имат благоприятен ефект. Кората и иглите на …Jun 9 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!