Да излъжеш брояча на бeнзиностанцията е лесно: Може да направите така, че бензиноколонката да пуска повече гориво, отколкото отчита броячът

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Методите, с които бензиностанциите „удрят в кантара“ клиентите, са сюжет на безброй шофьорски слухове. Дали количеството гориво, налято в резервоара, съответства на заплатеното, може да се установи само с високоточна апаратура. Едва ли обаче има шофьор, който да не се е усъмнявал в почтеността на търговците на горива, а с усещането, че го правят на маймуна, идва и естественият копнеж за мъст.
Така се стига до ключовия въпрос може ли да бъде принудена бензиноколонката да пуска повече гориво, отколкото отчита броячът. Според някои теории това е напълно осъществимо, стига човек да знае как да налива. Инстинктивната логика веднага насочва към съдържанието на маркуча, особено ако е по-дълъг. След като приключат със зареждането, някои шофьори скачат върху него с надеждата да изцедят ценни капки от пистолета в резервоара. Излишно е да се споменава, че това не е никаква компенсация, тъй като измамите се измерват в литри, а не в парфюмени мостри.
Златна треска: Ентусиасти хукнаха към тази българска река да търсят сполука, пълна е със златоЗлатните води на река Мечка привличат ентусиасти от цяла България. Търсачите на миниатюрни частици б…Jun 9 2019vijti.com

Съществува обаче и друг способ, който се опира на една техническа особеност на бензиноколонките. Всяка от тях има брояч с различен тип конструкция. Общото между всички тях е, че отчитат подаваното под налягане гориво с въртящо се колело.
Системата по правило е проектирана за възможно най-бързо зареждане. При натиснат докрай „спусък“ на пистолета помпата буквално впръсква горивото в гърлото на резервоара, за да не се бави следващият клиент.
Горивото обаче може да се налива и бавно. Ако „спусъкът“ на пистолета се натиска едва-едва, бензинът или дизелът няма да се излива в резервоара с мощен поток, а като тънка струйка. Тъй като помпата на бензиноколонката работи под високо налягане, част от горивото се процежда покрай въртящото се колело на брояча.

Шофьори, които практикуват този метод, твърдят, че ако го използва правилно, всеки може да зарежда по около 300 милилитра гориво на всеки 10 литра повече от заплатеното. Това прави по около 2 литра бонус на резервоар от 60 литра.
Ето и един много показателен случай, как бензиностанциите ни мамят:
Бензиностанциите масово лъжат с количеството гориво, което сипват на клиентите си, алармираха гневни шофьори. При зареждане им отмъквали не литър-два, а цели 10 литра бензин или нафта, които са на стойност около 25 лева.
Софиянецът Георги Терзиев води тежка битка за справедливост с бензиностанция от известна световна верига от години. Инженерът по образование, изключително докачлив на тема права на потребителите, е собственик на сервиз.

За краденето на бензин чрез неправилно отчетено гориво той научил случайно от свой клиент, който се оплакал, че колата му харчи твърде много. Терзиев направил тестове, от които станало ясно, че причината не е в автомобила, а в колонката на бензиностанцията, откъдето човекът най-често зарежда. Бензиностанцията е ОМВ „Мусагеница“ на бул. „Климен Охридски“ в София. Злополучната колонка пък е номер 6.
Инженерът предприел истинско разследване. Пристигнал с лек автомобил Волво V40, 1,8 бензин, модел ’97. Терзиев изпаднал направо в шок, след като колата му побрала рекордните 71 литра бензин А95. При положение че заводските параметри на резервоара са 60 л. След като се противопоставил на отчетеното от колонката, служителите от бензиностанцията му предложили метрологичната проверка с еталон от 20 литра.

Пробата показала почти абсолютна точност. Това обаче не убедило Терзиев. При пристигането си на бензиностанцията той имал около литър бензин в резервоара. Като се вземе предвид и горивото в тръбата между капачката и самия резервоар, което е максимум 300-500 грама, излиза, че колата е можела да побере не повече от 65 литра. Къде са останалите 7 литра гориво, пита инженерът.
Същият експеримент се повтаря и на следващата вечер, като преди това бензинът е източен до капка, а автомобилът се придвижва до бензиностанцията на газ. Отново има разминаване и липса на 6-7 литра. За по-сигурно няколко дни по-късно се провежда пак същият експеримент и резултатите са подобни. След което Георги Терзиев подава официално оплакване и получава среща с Петър Величков – изпълнителен директор на ОМВ България. Срещата обаче приключва без резултат – Величков не може да обясни ясно къде изчезват поне 5 литра на резервоар и приключва разговора.

Терзиев обаче не се отказва. Месец по-късно той решава да провери дали търговците не са се стреснали и поправили въпросната бензиноколонка. Отива с друга кола – Волво С60, в 1 ч. през нощта. Пълни пак догоре резервоара и този път „успява“ да събере 79,9 литра бензин А95 в 70-литровия резервоар. Два месеца по-късно отново прави засичане и отново плаща на касата 7 литра в повече от максимума на резервоара. Инженерът не се спира. С документираните резултати от 5-те проверки той подава жалби до Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и до Агенцията за защита на потребителите, на които все още няма отговор.
Експерти са категорични, че става въпрос за измама. Като проверката с еталон от 20 литра показвала, че каквито и нередности да се получават, те са за по-голямо количество бензин, сипан в резервоара.
Възможно е да са монтирани някакъв вид „софтуерни помпички“ като тези, с които таксиджии „помпат“ сметките.
Случаят на Терзиев не е единствен. Често има оплаквания за разминаване в заплатените и заредените литри и в бензиностанции на други вериги. Най-чести пък са жалванията при зареждане с газ. При по-смели действия от страна на търговците измамите могат да стигнат до десетки хиляди годишно, сочи простата аритметика.
Източник: Блиц
Звезда от „Момчето си отива“ 25 г. живее без ток и изкарва стотинки за хляб чрез просияЕдна от звездите на емблематичния филм „Момчето си отива“ – актрисата Христина Русева, от 25 години …Jun 28 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!