Просякът, който раздава пари: Някога е бил треньор по тенис на Юрий Гагарин, днес е просяк пред пловдивска църква

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Георги Кацаров е бивша звезда по тенис, а днес е просяк пред църквата „Свети Георги“ в Пловдив. Моят живот е жив пример за превратностите, които могат да ни сполетят, казва той. Георги е бил първата ракета по тенис на маса през 60-те години. Състезавал се за „Локо“ – Пловдив и „Марица“. Тренирал е космонавти като Юрий Гагарин и Валентина Терешкова. Днес все още играе в зала „Кидо“, макар и на 81 години.
Първата му съпруга била рускиня и талантлива пианистка. Завършила консерваторията с Алла Пугачова. Георги се влюбил в Оксана, когато бил в Русия, венчали се в Москва. Живеели щастливо, заедно ходили на концертите на Пугачова. Майката на Оксана го запознала с големия руски треньор Анатолий Амелин. Той много го харесал като играч и му помогнал да стане треньор по тенис на някои от кандидат-космонавтите, между които Юрий Гагарин и Валентина Терешкова.
С какво заслужих това: Една история, която докосва право в сърцетоПочина баща ми. Когато смъртта влезе в един дом, в него се настаняват болка и печал. Близките оплакв…May 19 2019vijti.com

Тренирал ги десет месеца, малко преди Гагарин да излети в Космоса през 1961 година. След това му се наложило да се върне в България, защото сестра му и майка му се разболели. Дошъл с жена си и малката им дъщеричка. На Оксана обаче нашият климат не <210> понесъл, започнали да <210> избиват петна и тя заминала обратно за Русия с детето им. Георги изживял тежко раздялата. След години се развели и той не можел да вижда повече рожбата си. Започнал да сменя работа след работа. За да не остане сам, решил да се ожени за втори път за Мария, с която започнали да излизат.
„Втората ми съпруга имаше сърдечни и психични проблеми. Майка <210> и двамата <210> братя започнаха да ни тормозят и заплашват.
Искаха да вземат двата ми апартамента, защото рускинята щяла да дойде с детето му и да ги присвои.

Така ме принудиха да припиша жилищата на Мария, но когато тя почина, ми взеха всичко, изхвърлиха спортните ми награди и документите и ме изгониха на улицата“, оплаква се бедният човек.
Спял по паркове и пейки, започнал да проси пред църквата „Свети Иван Рилски“. Точно там срещнал градинаря на черквата Валентин Грънчаров. Той бил благородна душа, станали приятели и го прибрал да живее при него.
Преди половин година Валентин се разболял и починал.
Това било поредната трагедия, разтърсила Георги, и той отново се оказал без дом.

Преместил се да проси пред църквата „Свети Георги“ в квартал Мараша. Там старецът изкарал отново късмет. Към края на миналата година при него дошла жена на име Калина, на младини била участничка в конкурси за хармонично тяло. Запознали се, поговорили си, тя се оказала заможна и с добро сърце. Намерила му квартира в „Кючук Париж“, плащала му наема и зареждала хладилника с храна. Грижила се за бедния старец, както и за своите родители.
„Прося не за пари, понеже имам и дом, и храна.
Прося, за да се спася от самотата и да бъда близо до хората.
Седя пред църквата, храня гълъбите“, разказва просякът.

Георги Кацаров твърди, че е от стар и знатен род, в който всички мъже са били кацари, от там идвала и фамилията им. Родната им къща в „Кършияка“ била една от най-старите в махалата. В нея дядо му Никола Кацаров (Кацара) тайно е събирал съзаклятници преди избухването на Априлското въстание. Говорело се, че там е отсядал и самият Васил Левски. Той не само ги укривал, но им разкривал и намеренията на турците, тъй като е говорил много добре турски език, дори е имал и приятели сред тях.
Тази историческа къща била бутната, когато строили пешеходният мост. Сега на това място има паметна плоча с надпис: „Тук е живял Никола Кацара, близък другар и съратник на Васил Левски“. Никола Кацара се споменавал като персонаж в редица исторически романи.

„Не съм виждал дъщеря ми от 5-годишна, днес тя трябва да е възрастна жена, около 50-те. Наскоро при мен дойде едно младо момиче и ме попита дали искам да я видя. Извади таблет и не знам как, но намери снимка на дъщеря ми“, разказва с вълнение просякът.
Въпреки нелекия си живот Георги не се е отказал от страстта си към спорта.
На състезание, организирано от „Стоянстрой“, през 2017-а взел 1-во място за ветерани над 70 години. Победил сребърен медалист на ветераните в Измир по тенис на маса.
Още на младини побеждавал и печелил всички купони за игра, затова му измислили прякора Ал Капоне, но накратко го наричали Алка.

Георги се отличава от всички други просяци по това, че предлага пари, кафе, а понякога и коняк от благодарност, ако спреш да си поговориш с него. Скоро репортер на „Марица“ му помогна да си пренесе багажа до жилището му, а в замяна бившият спортист предложи 10 лева. Свикнал е да преподарява всичко, което е спечелил през деня.
„Мен ме черпят, нормално е да почерпя и аз. Никой не е длъжен да ме черпи. Винаги се реванширам. Аз и да изям целия свят, рога няма да ми покарат“, казва старецът с тъга в очите.
Източник: Марица
Историята на Бойко, който трябваше да има съвсем различен живот, осиновен от американциБойко Роджър Гренцке е благоевградчанин, изоставен от родното си семейство, но осиновен от американц…May 18 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!