Тази билка има огромна мощ, само трябва да знаете как да я използвате

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Живовлякът, известен с богатите си антибактериални и антисептични свойства, на Изток е популярен лек за различни кожни проблеми: слънчеви изгаряния, екземи, ухапвания от насекоми, пърхот и др. Но това не е всичко, богатите на танини листа на билката са познати и като отхрачващо и дирутетнично средство. Според традиционната китайска медицина билката премахва отоците. Твърди се, че чаят от нея понижава нивата на липидите в кръвта.
Изследванията на учените показват, че листата на това растение са богати на витамините С, А и К, съдържат големи количества дъбилни вещества, фибри и полизахариди. Техните проучвания също доказват, че листата на живовляка съдържат вещества, които имат противовъзпалително действие. Сокът им убива болестотворните микроби, чисти гнойните секрети, помага за бързото зарастване на раните.
Магическата билка Христова кръв, която лекува и душата, и тялотоЕдва ли има билка, която да лекува толкова много болести както жълтия кантарион. Не случайно хората …Apr 27 2019vijti.com

Ползи от живовляка
1. За кожата
Прясно изцедения сок или стритите на каша листа на живовляка имат антибектериални, противовъзпалителни и регенериращи свойства. Те успокояват изгорялата от слънцето кожа, ухапванията или ужилванията от насекоми, помагат за по-бързото заздравяване на рани, а алантоина, който съдържат се справя с бактериите. Комбинацията от кайен (вид много лют червен пипер), черен оман и екстракта от живовляк е популярно средство за регенериране на кожата, което намалява риска от белези и петна. Изследванията на учените показват, че живовлякът може да се прилага редовно при пъпки или акне.

Той е полезен и за бебешката кожа. Листа живовляк с бадемово масло премахва обривите, а масажът с кубче лед, увито в листо от живовляк успокоява нежната кожа на бебетата.
Препоръчва се при гъбични заболявания прясно счуканите листа да се поставят между пръстите на краката и ръцете и дори в областта на слабините.
2. За косата
Живовлякът е познат като ефективно средство срещу пърхот от незапомнени времена. Изплаквайте косата с отвара от живовляк, към която сте добавили ч.л. ябълков оцет. Антисептичните и антибактериални свойства на билката ще се справят с кожните проблеми на главата.

3. При бронхити и кашлица
Проучванията на учените показват, че живовлякът успокоява дихателнтие пътища при простуда, бронхити и грип. Може да изпивате по три пъти на ден по 1 ч.л. прясно изцеден сок от живовляк или чаша чай, за да облекчите кашлицата.
4. Естествен диуретик
Листата на живовляка лекуват възпаления на пикочния мехур и бъбреците. Те стимулират уринирането като по този начин насърчават изхвърлянето на токсините от бъбреците и пикочния мехур. Освен това облекчават отоците, следствие от различни здравословни проблеми.

5. За устната кухина
Жабуренето с отвара или сок от живовляк укрепва венците, облекчава зъбобола, а гаргарата успокоява възпаленото гърло.
6. Кръвоспиращо средство
Поради кръвоспиращите си свойства живовлякът е пръв помощник при леко кървене. Счукайте листата и нанесете получената каша върху кървящото място.
Проучванията показват, че кръвоспиращото действие на билката помага за по-бързото възстановяване след раждане. Освен че контролират кървенето листата на живовляка насърчават изхвърлянето на плацентата и тонизират матката.

Живовлякът е и естествено болкоуспокояващо средство, затова може да се използва за облекчаване на менструалните спазми или да успокои силното кървене.
7. Помощник в храносмилането
Изпийте чаша чай от живовляк или добавете листата му към салатата, за да облекчите храносмилателните смущения. Билката е полезна както в борбата със запека, така и с диарията.
Твърди се също, че живовлякът потиска апетита. Затова се препоръчва на хората, които се опитват да се справят с наднорменото тегло. Запарете 3 гр от билката с 250 мл вода и изпийте чая половин час преди хранене, но не повече от три пъти на ден.

Рецепти
Чай от живовляк
Продукти: 10 гр живовляк, 300 мл вода.
Начин на приготвяне: Изчистете и измийте добре живовляка. Сложете го в чаша-термос, залейте го с горещата вода и оставете да престои 15 минути. След това прецедете и подсладете с мед или небетшекер по желание.
Действие: Чаят стимулира уринирането, понижава кръвното налягане, облекчава кашлицата и помага за изчистването на налепите по гърлото.

Чай от живовляк и годжи бери
Продукти: 200 гр живовляк, 30 гр сушен хинап, 20 гр сушени годжи бери, 1 парче джинджифил, 1,5 л вода
Начин на приготвяне: Измийте живовляка. Сложете го да ври заедно с водата и джинджифила. След като заври, добавете хинапа и намалете огъня. Оставете да къкри около 20 минути. След това добавете годжи бери и варете още 10 минути. По желание може да подсладите чая с небетшекер.
Действие: Чаят помага при екземи, възпалено гърло.
Източник: 24zdrave
Билката, която замества най-скъпите лекарства: Всеки може да си я набере и да се възползва от живителната й силаВсички малко или много сме запознати с различните свойства и ползи на мащерката. Без съмнение майкат…Apr 25 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!