Учените откриха, че кучетата обичат стопаните си повече от самите себе си

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Нека да поговорим, не за училищната ви любов или любовта към бившото ви гадже, а за любовта на нашите най-добри приятели – кучетата. Както много хора знаят, кучетата са едни от най-добрите приятели, които можем да имаме. Те си играят с нас, прегръщат ни, умеят да ни изслушват когато ни е тъжно и ни карат да се чувстваме, като най-специалните хора на планетата в момента, в който минем през входната врата.
Ние ги обичаме и те ни обичат – или поне така предполагаме.
Тъй като нашите космати приятели не са в състояние да ни кажат как се чувстват в действителност, ние насочихме вниманието си към очите на кученцето и се запитахме какви ли мисли се спотайват някъде там в неговото мъничко съзнание.Кучето, което броди само из Рила и е пръв приятел на планинарите (СНИМКИ)Здравейте, искрено се надявам следната история ви докосне право в сърцето… Тя е за едно куче, което …Feb 12 2019vijti.com

Водещи психолози от Purina Better With Pets Summit в партньорство с HuffPost.com се впуснаха в търсене на тези отговори, и благодарение на науката, сега знаем много повече за това, което нашите домашни любимци наистина мислят и чувстват.
Ето и отговорите на някои въпроси, които винаги сме искали да научим:
Чувства ли се моето куче виновно, след като е направило нещо лошо?
Всички знаем това чувство у нашия малък приятел.. главата увиснала ниско, ушите клюмнали и отбягващ поглед. Това е видът, който нашите кучета добиват, след като са разпердушинели килима в хола или са заличили половината от закуската ни без да разберем.

Сандра Лин, доктор по психология, поведенческо поведение в Нестле Пурина казва, че кучетата не осъзнават реално, че са направили нещо лошо, но усещат, че стопанина им се е почувствал зле от това и с течение на времето добиват навика да избягват нещатата, които са наранили стопаните си по един или друг начин.
Ревнува ли кучето ми?
Вероятно сте забелязали, че вашият космат приятел изпитва ревност всеки път, когато се фокусирате върху нещо или някой, и прави всичко възможно да привлече вниманието ви.

Истината е, че докато не можем да кажем окончателно, че кучетата изпитват ревност, изследванията подкрепят тази теория. Проучване от 2014 г., публикувано в PLOS ONE показва, че кучетата са показали значително по-ревниви поведения (като например между собственика и предмета, бутане или докосване на собственика им и счупване), когато собствениците са показвали обич към плюшено куче. За разлика от плюшеното кученце, те са показали по-малко ревниво поведение, когато собствениците са общували с пластмасово фенерче и детска книжка.

Възможно е те да възприемат по-голяма конкуренция в играчката, която според тях може да бъде реална. Според авторите на изследването констатациите подкрепят мнението, че кучетата наистина ви ревнуват.

Грижат ли се кучетата ни за нас?

Всеки знае, че на кучето му пука за стопанина си, но дали наистина е така? Изненадващи резултати от проучването са, че всъщност кучетата са проницателни за малките неща, които влияят на вас и вашето настроение и достойнство и могат да усетят нещата в зародиш.

Проучванията показват, че кучетата могат да разберат кога собствениците им биват пренебрегвани от някой друг, и те на свой ред действат студено към хората, които го правят. В експеримента кучетата наблюдават как техните собственици искат помощ и в единия случай са грубо пренабрегнати а в другия им е предоставена помощ и любезно отношение.

Преобладаващото мнозинство от кучетата, чиито собственици не са получили помощ, са отказали храната, която им е предлагал човекът, който е пренабрегнал стопанина му.

Учените твърдят, че това е форма на социално подслушване или използването на информация, събрана чрез наблюдение на взаимодействията между другите, и показва, че кучето ви е наистина загрижено за вас и вашите отношения с околните.

Учените твърдят също, че кучето може да усеща емоциите ви и, че често прихващат фините промени в гласовата интонация, свързани с емоционалното състояние и реагират съответно” Това много прилича на грижата, която вашият най-добър приятел може да ви покаже по време на възходи и падения ( не е изненада, че кучетата са спечелили титлата „най-добър приятел на човека”).

Според проучване от 2015 г., публикувано в Current Biology Кучетата също могат да разчитат емоциите в нашите лица, дали сме щастливи, тъжни или гневни. Това обяснява защо вашето кученце може да е по-игриво с вас, когато сте в добро настроение или да се гушне във вас, когато сте тъжни; те усещат вашето емоционално състояние и реагират съответно.

Обича ли ме моето куче?

И ето го и въпросът за милиони долари, който всеки собственик на куче умира, за да си отговори (но нека си го кажем, вече имате своите подозрения) Проучванията подкрепят теорията, че кучетата обичат стопаните си повече от всяко друго куче или дори от самите себе си.

В изследване, публикувано в ScienceDirect през 2015 г. , Бернс и неговите колеги представят на кучетата аромати на стопаните си; човек, когото не познават, познато куче (обикновено това, с което живее в един дом), непознато куче и предмет със собствен аромат. Те използват fMRI технология за наблюдение на мозъчната активност на кучетата и откриват, че от всички аромати само аромата на стопанина си е активирал опашното ядро ​​на кучетата – частта от мозъка, която при хората се активира, когато обичаме неща, харесваме или се наслаждаваме.

Това предполага, че кучетата имат положителна връзка с аромата на стопаните си и всъщност могат да изпитват чувство на любов, както ние.

Да имаш и обичаш куче е една истинска привилегия, която само най-големите късметлии, които притежават домашен любимец са изпитвали.

Те ни учат на доброта, обич и приятелство, което не може да се намери никъде другаде – една чиста любов, която не се гради на пари, слава и интереси.Кучешка доброта: Помагайки на замръзнало куче, хората с ужас видели какво крие под себе си (СНИМКИ)Тази история е покъртителна и за пореден път доказва, че съществува невидима връзка между човек и ку…Dec 6 2018vijti.com

Източник: Зодиакален

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!