До всички носталгици по соца: Днес Лада или Москвич карате

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

До всички носталгици по соца: Днес Лада или Москвич карате
Господа и дами, живеете със спомена за време, в което сте били млади и силни. Изтръгнати от корена от Партията-дракон, преселени в града, вие естествено битово сте попаднали в по-цивилизована среда, от което сте били доволни.Спомени от соца: Когато тристаен апартамент струваше 20 000 лв., а двустаен – 14 000Всеки, който желаеше да се сдобие с жилище след 70-те, се записваше в списък и чакаше на опашка с го…Apr 13 2019vijti.com

Повтаряте като мантра „беше евтиния“. Господинът Тхомир Ив. в един от миналите броеве на вестника тъгува за цените на храната в стола. Задава ли си обаче въпросът: как това е възможно – 0.10 лв. за супа? Та само водата е по-скъпа. Това е така, защото част от полагащата му се заплата е била отклонявана за храна в стола, за т.нар. безплатно здравеопазване, почивки и т.н.

При соца средната заплата беше 130 лв. Един обяд от 1 лв. е 0.8% от нея.
Сега средната заплата е 1300-1400 лв. Един обяд в заведение за бързо хранене е 5-6 лв., т.е. 0.5%. Тогава?
Членският внос за Профсъюза се удържаше по ведомост, 1.30 лв. х 12 = 16 лв.+ карта 15 лв. = 31 лв. Сега се организират почивки за 300-350 лв., при това с много лукс.
Плащахме по ведомост „самооблагане“ (1%) 1.30 лв. х 12 = 16 лв. Сега такава глупост няма.

Питам носталгиците по соца наясно ли са, че държавата използваше влоговете на хората като оборотни средства за продажба на жилища на тези, които тя е избрала. Сам не можеше да купиш и да продадеш имот. Г-н Тихомир Ив., каква марка е мобилният ви телефон и колко време чакахте при соца да ви дадат стационарен. Предполагам, че вие и децата ви не карате „Москвич“ и „Лада“. Автопаркът е изцяло променен. Можем да пътуваме по света. Това лошо ли е?

Що се касае до гамените, това са деца и внуци на родените до 1989 г., възпитавани в атеизъм и „павликморозовщина“.

А за храните. Има много некачествени продукти и никой никого не задължава да ги купува. Много хора могат да се върнат на село и да произвеждат екологично. Така ще изчезнат и имитациите.

И никой никога не трябва да забравя, че имаше безследно изчезнали и лагери, в които бе погубен елитът на нацията. А приватизаторите са наследници на партийни величия и ДС.
Източник: retro.bg
Антоанета Апостолова, ВарнаКакво имаше в колбасите от времето на соца: Месо или нещо другоНеотдавна по медиите нон-стоп се въртеше реклама препращаща ни към носталгията по кренвиршите от вре…Apr 12 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!