Почина любимият актьор на Путин, издъхна преди дни на достолепните 97 години

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Руският актьор Владимир Етуш издъхна преди дни на достолепните 97 години. Последните си часове живот на тази земя той изкара в болница, където бил откаран по спешност със сърдечни оплаквания. Един от любимците на руския президент Владимир Путин, който през годините многократно бе награждаван високо от него, придобива популярност с ролите си във филмите „Кавказка пленница“, „Дванадесет стола“, „Иван Василиевич сменя професията си“, „Соларис“, „Приключенията на Буратино“.Саботираха премиерата на книгата на Иво Инджев „Измамата Сан Стефано“ (Видео)Журналистът Иво Инджев е бил буквално разкъсан в Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич, къдет…Mar 12 2019vijti.com

Главните му изяви обаче са на театралната сцена. Цялата му кариера е в театъра „Е. Вахтангов“ в Москва. Играе в пиеси на Шекспир, Молиер, Бърнард Шоу. Етуш е участвал във Втората световна война, награден е с ордени, а през 1944 г. е демобилизиран след тежко раняване.

Кариера в киното и театъра
Потънал в живота на военните в Москва, Етуш се върнал на стените на училището Шукински. Веднъж на 4-ти курс, през 1945 г. става дипломиран актьор и по дистрибуция влиза в театъра „Вактун“. Първите години той играе „втори цигулка“, всичко променя пиесата „Две Вероне“ от Евгений Симонов, в който Етюс играе ролята на слуга на Ланс.
Младият Владимир Етуш (40-те)

В средата на 50-те години актьорът, заедно със съпругата си Нина, се преместили в апартамент в сградата на хотел „Украйна“, която Екатерина Фърчева му помагала да „победи“, поздравявайки играта на Етюш в „Две Верона“. Скоро след това започва да учи в родния си „Пайк“, като става най-младият учител в историята на училището.
„Две Верона“: Владимир Етус като Ланс

През 1953 г. Владимир Етуш получава първата филмова роля – турски Сийд-Али във филма Михаил Ром „Адмирал Ушаков“. След това има италиански Мартини в драмата „The Gadfly“ (1955), кавказкият самад в мелодрамата „Time of Summer Holidays“ (1960) и кавказкият Калоев в касета „The President“ (1964). И той се появява на сцената на родния си театър под формата на грузинския народен комисар Ordzhonikidze (постановен от Oleko Dundich).
Първата роля на Владимир Етус във филма („Адмирал Ушаков“, 1953 г.)

През 1966 г. славата на хората дойде в Етус и отново благодарение на ролята на кавказкия другар Саахов от „Кавказкия пленник“. Филмът с участието на Наталия Варлей и Александър Демяненко беше изключително ценен от самия Леонид Брежнев. На премиерата на комедията Юрий Никулин припомни, генералният секретар го попита шепнешком: „А кой е Етус?“ „Грузински? Азербайджански?“ Изслушвайки отговора „еврейски“, Брежнев беше изненадан и не знаеше какво да каже, но след дълга пауза той протегна ръка: „Да … велик художник!“.
„Кавказки пленник“: Владимир Етуш като Саахов

Етюс сам си припомня следната работа по филма. Директорът Леонид Гайдай му посъветва да направи героя колкото е възможно по-гротескно. Но Владимир разбираше, че не може да се бори с легендарното трио „Никулин-Витин-Моргунов“ и реши да тръгне на обратното – да направи Саахов много сериозен, мъж, който дори не може да си представикак може една жена да отхвърли аванса си. Цветът зад ухото, който придаваше необходимия комичен ефект, се превърна в единственото убежище в посока към Гайдай.

През 1971 г. Владимир Етуш получава титлата „Народен художник“ на RSFSR. По това време Снаут от „Соларис“ на Андрей Тарковски, царят от „Старата, старата приказка“, инженер Брюн от „Дванадесетте стола“ Гайдай се появи на брега на видни роли.

И когато актьорът стана народен художник на Съюза (1984), те бяха добавени към ролите в лентите „Pietro in“ Shadows „,“ Приключенията на Buratino „,“ How Ivanuska the Fool for the Miracle „и, разбира се, комедията на Gaidai“ Ivan Василиевич променя професията си.

Неговият характер – гражданин на име Шпак, станал жертва на грабеж, е малък, но той е бил запомнен от публиката и неговите редове са разпръснати в цитати. Когато 30 години по-късно, апартаментът на Етуш, който почиваше в Геленджик, беше ограбен и полицията се свърза с него, на въпроса за актьора: „Какво е било откраднато?“ „Вие, разбира се, ме извинявайте, но не мога да се въздържам. Всичко, което се придобива от претоварване, е две местни касетофони, три внесени цигари …“.

В средата на 90-те години актьорът публично се отказа от Ордена за приятелство на народите, мотивирайки решението си така: „Не искам да участвам в лъжи, да получавам награда, която не съответства на същността й. В Чечения има война, ние заплашваме Украйна с ракети поради Черноморския флот. Сега само пълните циници могат да говорят за приятелство между народите. “
Владимир Етуш играе повече от 50 филмови роли

За разлика от много други звезди на съветското кино, неговата кариера не завършва с разпадането на СССР. В съвременната Русия актьорът все още се появява на сцената на театъра „Вактун“, но филмът рядко се заснема. Той може да бъде видян във всякакви препратки на „Тримата мускетари“ (2005 и 2013), в документалната драма „Очите на Бога“.

Неговата власт в света на изкуството е неоспорима. Актьор – член на Руската академия на киното „Ника“, от 2009 г. – директор на Централната къща на актьора в Москва. Учителската дейност в училището Shchukin, чийто художествен ръководител става през 2003 г., също не спира.Проф. Людмил Георгиев: Опичайте си акъла, защото предстоящият Народен съд няма да прости на никогоОще в началото искам да подчертая, че ние, българите, и като „елит“, и като „народ“, винаги сме се д…Feb 27 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!