Спомени от соца: Когато във всеки град имаше кино

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В средата на 60-те години България заема второ място в света по посещаемост на кината пропорционално на населението
„От всички изкуства днес за нас най-важно е киното“, казваше Ленин. Следвайки неговата идея, у нас са изградени стотици държавни киносалони.
В средата на 60-те години, преди модата на телевизията, България заема второ, а дълго време трето и четвърто място в света по посещаемост на кината пропорционално на населението.
Осем милиона купуват 126 милиона билета на кинопредставления и със своите 16 посещения годишно застават непосредствено след рекордьорите в Съветския съюз. Кинотеатрите от 213 нарастват на 3700, съобщава Ретро.
Спомени от соца: 8 март – Ден на жената, на колежката и на мамаНа 8-ми март светът отбелязва Деня на жената. Но фокусът в много региони е различен – от уважение къ…Mar 8 2019vijti.com

Страната е напълно кинефицирана.
Сега може да иронизират думите на Ленин, но истината е, че демокрацията затри и киносалоните в страната. А по Бай-Тошово време имаше във всяко населено място.
В по-големите градове хората се радваха дори на няколко киносалона, които редовно прожектираха филми на най-разнообразна тематика. Да ходиш на кино беше модерно и интересно. Хората се редяха понякога на дълги опашки, за да се насладят на най-новите прожекции. Пред киносалона продаваха култовите пуканки, сладолед от 21 стотинки и газирани сиропи с най-различни вкусове, които се приготвяха на момента.

В киносалоните беше претъпкано, особено по време на вечерните прожекции. Тогава хората излизаха от работа и всеки искаше да разпусне, като си подари удоволствието да изгледа някой хубав пълнометражен филм. Обедните прожекции пък бяха посещавани най-редовно от деца и тийнейджъри, които по онова време нямаха кой знае колко развлечения и киното беше едно от тях. Всички начини за промъкване без заплащане на билет бяха известни, но лелката, която късаше билетите, следеше строго за гратисчии и най-често те бяха извеждани от салона за ухото, с порицателни и назидателни тиради.

Билетът за кино по онова време беше достъпен и затова цели семейства си го позволяваха редовно.
Днес в по-малките градове хората вече са лишени и от това удоволствие.
Сега ни остана само телевизията и безкрайните турски сериали.
Източник: Флагман
Спомени от соца: Кой пазаруваше от тайната ВИП стая в ЦУМВ не толкова далечните соцгодини ЦУМ беше голяма работа. Тогава още не знаехме що е това мол, нито б…Mar 7 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!