Емблематичната резиденция на Тодор Живков в Банкя е в окаян вид, превзета е от клошари и жрици на любовта

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В разруха и забрава е потънала емблематичната резиденция на Тодор Живков в Банкя. Постройката, в която бившият Първи научава, че Москва иска да го свали, е запустяла от години, а в момента нейни обитатели са клошарите от цялата област и жриците на любовта, които водели клиентите си там, за да не ги тормозят полицаите.
В Банкя Тато заживява след смъртта на дъщеря си Людмила до падането си от власт през 1989 г., след което се премества при внучка си Жени на ул. „Секвоя“ в „Бояна“. В годините, в които Тодор Живков обитавал двуетажната вила в курортното градче, там рядко идвали други хора освен охраната, камериерките, готвачите, медицинската сестра Ани Младенова, лекуващият му лекар и съветниците му.
Виждали ли сте тази снимка на Тодор Живков: В отражението на Мерцедес-а обективът е заснел нещо много любопитноУникална снимка на Тодор Живков, направена през 70-те години на миналия ХХ век, побърка мрежата. Чер…Feb 17 2019vijti.com

А официалните гости се броят на пръсти. Въпреки това в Банкя витаят легенди за двуетажното здание в стил късен социализъм.
Днес постройката е в окаян вид, всичко е изтърбушено, откраднати са дори дръжките на вратите, пантите, а хора, които са си строяли вили, си крадели материали, които не били пестени през 70-те г., когато било предвидено сградата да бъде правителствен балнеосанаториум.
Впоследствие Тодор Живков си я харесал за лична резиденция, защото не искал да се връща в „Бояна“, която му напомняла за Людмила.
След свалянето му през 1989 г. вилата за няколко години минала в ръцете на японската милиардерка Масако Оя, сключила договор за съвместна дейност с общината през 1991 г., за да ползва резиденцията.

Още с идването си тя се нанесла в личните покои на Тодор Живков, като ги преустроила според собствения си вкус.
Така купила розов матрак за леглото на бившия Първи, а стените също били боядисани в бонбонен цвят. Днес същата стая била използвана от проститутки, разказват местните. Според тях не било трудно да преодолеят охраната от двама души, които пазят 460 декара и постройките. Освен на жените с най-старата професия резиденцията била убежище и на клошари.
Бездомниците научили мястото, за да се крият в студ, дъжд и сняг.
Бодигардовете не ги спирали, защото не виждали кога влизат.


Източник: Ретро
Спомени от соца: Как ходих на лов за мечки с Тодор Живков и Петър МладеновВ ловното стопанство “Кормисош” – Родопите, имаше най-много мечки. Между тях имаше и стръвници. Стръ…Feb 7 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!