Моята тайна: Любопитна рецепта, която поддържа доматите ми свежи чак до зимата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Проблемът да поднасяте свежи и стегнати домати без допълнително мариноване и стерилизиране се решава елегантно по следния начин. Изберете желано от вас количество здрави, месести домати със среден размер. Измийте ги и ги подсушете.
Стерилизирайте до сухо бурканите, които ще използвайте и техните капаци.
На дъното на всеки буркан изсипете щедро, с помощта на суха лъжица, общо около 2 с.л. горчица. Подредете първи пласт домати, без да ги притискате един към друг, поставяйки ги нагоре с частта, където е била дръжката.
ПОРЪСЕТЕ ТОЗИ ПЛАСТ С НОВА ПОРЦИЯ ГОРЧИЦА – ПАК ОКОЛО 2 С.Л.
Тамарило – когато доматите растат на дървоВсяка година през септември хапваме и се сбогуваме с последните домати за сезона. Може би някои от в…Nov 21 2018vijti.com

Така редувайте пластове домати до тяхното изчерпване. Най-отгоре – още малко горчица и затваряте плътно с капаците. Следва претъркаляне на наклонените под ъгъл буркани, за да се разпредели равномерно горчицата. Така приготвени, бурканите се съхраняват на тъмно и хладно място. Горчицата съдържа етерични масла, които потискат размножаването на гнилостни бактерии. Затова и доматите ви ще остават свежи докато не ги изядете докрай!
Какво обаче да правите с доматите, които не са съвсем узрели?
Определено не бива да ги поставяте в хладилника. Те трябва да се държат на стайна температура, за предпочитане подредени на един слой под пряка слънчева светлина.

Най-важното, за да остават те свежи за по-дълго, съхранявайте ги с клонката надолу, докато не узреят напълно.
Ползите са двойни: блокирането на зоната на свързване на клонката с домата предотвратява напускането на влагата от домата и спира въздуха (и по този начин и плесените и бактериите) от навлизане в него.
Може да сте чували съвети да не съхранявате доматите наопъки, защото “раменете” (областта около мястото, където се свързва клонката) са деликатни и податливи на нараняване.

Ако се притеснявате за това, поставете парче леплива лента върху мястото, където е била клонката. Това също върши работа, както и съхраняването на доматите наопъки.
И тъй, няма проблем да не консумирате всичките си домати веднага. Не че ви спираме да го сторите.
Туршия със зелени домати, чесън и копърче: Рецепта-фаворит за зимата, идеална за всяка трапезаТази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, д…Oct 26 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!