Със съветите на баба Ивана сакъзчето ми цъфти на поразия

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Едни от най-красивите и нежни цветя, които можете да видите по нашите веранди, тераси и балкони сакъзчето или още т. нар. „висящо Мушкато“. Това невероятно цвете с прекрасни цветове е дошло в Европа от крайбрежните райони на Южна и Централна Африка.
Сакъзчето (както и обикновеното мушкато) цъфтят най-обилно през първата година от засаждането им, след което се налага растенията да се „подмладят“.
Как става това?
След зимата мушкатото се подрязва, като на всяко здраво стебло се оставят от 2 до 5 пъпки – така ще получите гъсти и силно цъфтящи екземпляри!
Важно е, на дъното на саксиите да изготвите водопропусклив слой от парченца ситно начупена керемида, примесени с промит речен пясък.
Баща и дъщеря са единствените в България, които произвеждат сушени ароматизирани цветяБаща и дъщеря от Велико Търново са единствените в България производители на сушени ароматизирани пол…Dec 13 2018vijti.com

От изрязаните части на старите стебла ще направите резници като ги поставите (от 4 до 6 броя) в саксия с леко овлажнена почва, покриете саксията с полиетиленов плик и я оставите на светло, слънчево място. Така, за от 2 до 3 седмици, резниците ще се вкоренят. Внимание, не подрязвайте „Кралското мушкато“, защото ще нарушите неговият цъфтеж!
Ето и още някои полезни съвети за размножаването на това прекрасно цвете, публикувани в cvetq.eu:
Размножаването на сакъзчетата се извършва в периода от месец август до края на месец март. Така наречените Ф-хибриди се размножават посредством семена в периода от месец декември до месец май при почвена температура от около 20 градуса.

Ако размножавате чрез резници имайте в предвид, че те много по-лесно се вкореняват в почвата отколкото във вода. При това размножаване спазвайте следните правила:
– вземете резници от майчино растение, което е отгледано на слънчево място и няма болести и вредители по него.
– използвайте полувдървени части на сакъзчето.
– преди да ги набучите в почвата оставете резниците около 4 часа да им изсъхне изрязаното място,
– преди да ги набучите в пръста с остър нож направете кръст на дълбочина от около 0,5-1 сантиметър на отрязаното място. Така ще получите добро образуване на коренна система.

– не използвайте вкоренител. Коефицентът на полезно действие е нисък 🙂
– добро решение за съдинки за размножаването е кофички от кисело мляко.
– след засаждането поставете саксийките в умерено топло до хладно помещение.
– поливайте оскъдно през зимата.
– в края на месец февруари преместете засадените резници в по-големи саксии и ги поставете в светло помещение и при по-висока температура.
– трябва да поддържате умерена влажност в почвата.
Веднага махнете тези цветя-вампири от дома си, носят нещастиеМного дами отглеждат цветя в дома си. Но със сигурност малка част от тях са наясно, че не всички рас…Dec 8 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!