Проф. Георги Рачев с точна прогноза какво време ни очаква по Коледа и НГ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Топ климатологът проф. Георги Рачев даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което разкри какво време ни очаква по Коледните и Новогодишните празници. Проф. Рачев сподели и любопитни подробности за предстоящото си пътуване на остров Ливингстън, където ще прекара месец и половина.Ани Салич разкри дали влиза в политиката и има ли претенции за министерско креслоАни Салич се гласи да влиза в политиката, точи лиги по министерски пост. С тази новина осъмнахме пре…Dec 19 2018vijti.com

Интервю на Асен РАШКОВ
– Проф. Рачев, какво ще бъде времето през следващите дни?
– Вчера над почти половин България имаше ясно и хубаво време, а въздухът беше перфектен за дишане. Много чист въздух, много под пределно допустимите норми. На такъв въздух ще искаме да се радваме през почти половината година. Всичко това се дължи на факта, че има доста мощен пренос от Атлантическия океан към България. И въпреки че този въздух преминава през цяла Европа, той достига до Балканския полуостров много чист и много свеж.

От четвъртък започва един интересен процес, за който двата големи световни метеоцентрове – Американският и Европейският, не са на едно мнение. От четвъртък до понеделник се очертава комбинирано влияние на средиземноморски циклон и малко по-високо атмосферно налягане на изток от нас, в резултат на което ще има валежи от дъжд в ниската част на България и в различните дни, в зависимост от температурата във височина, валежите от сняг ще бъдат над 500-800 метра.

Хубаво е, че през всички тези дни малко или повече ще вали в планините и вече ще затвърди натрупаната снежна покривка. Така че за Коледа и за Нова година в планините ще имаме перфектни условия за ски туризъм, още повече че и в момента е много студено – минус 12-15 градуса е на височина над 2500 метра. Оръдията работят, създават този антропогенен сняг и любителите на зимни спортове, а и хората, които обичат планината и кристално чистия въздух там, ще се радват по празниците на този сняг.

Валежите от четвъртък до неделя ще бъдат от 10 до 15 литра на квадратен метър, напълно възможно е на отделни места да паднат и над 20 литра. Това е много добре, защото декември месец започна ударно студено и до този момент имаме аномалия, 1 градус по-ниска е температурата от нормалното, макар че тази аномалия ще бъде преодоляна през следващите дни. И въпреки че визуално на повечето хора им се струва, че е влажно, валежите не са много – до този момент те са едва 10-15% от месечната норма. Споровете между двамата модела за тази прогноза са колко и къде ще вали. Това ще стане ясно в четвъртък, когато процесът ще бъде много точно позициониран и ще се види на каква надморска височина валежите ще бъдат изцяло от сняг.

– Какво ще бъде времето през другата седмица, когато този циклон отмине?

– От понеделник ни чака сравнително топло време. Все пак валежите има вероятност да продължат и понеделник, и вторник. Всичко това ще се разбере през следващите дни. От сряда другата седмица ни очаква разкъсване на облачността и засега, както прогнозата беше преди две седмици, с цялата условност, че е много трудно да се каже в конкретен ден каква точно ще е температурата и дали ще вали, по-голямата вероятност е на Коледа да бъде сравнително слънчево и да няма валежи. Сутрешните температури ще бъдат по-високи от средните за сезона – около 0 градуса, на някои места минус 1-2 градуса. Обедните температури ще се движат между 4 и 7 градуса. Топло време за Коледа.

Засега очакваме около Коледните празници да няма валежи. Евентуално валежи от дъжд в равнините, където са пътищата и пътуват хората, в планините вече казахме, че ще вали сняг, може да очакваме от 26 декември. Тези превалявания ще са преди Нова година.

– Тоест около Коледа да не очакваме валежи, а предимно слънчево време. На сняг ще може да се радваме само в планините…

– Точно така. Това е перфектното време. В ниското, където е движението, където може би 1 млн. души ще пътуват по Коледа, ще вали дъжд, за да може да се пътува спокойно, а горе в планината да си вали сняг и да си трупа. Точно това е характерно за климата на България – трупа се сняг, този сняг е добър, доста ранен е, невинаги имаме сняг по планините по това време, да не кажа, че има години, в които този сняг е много малко. Така че това е хубаво – да трупа сняг до март месец, когато започва пролетното снеготопене в планините. Перфектно ще бъде, ако се случи точно така.

– Ще ни изненада ли с нещо времето по Нова година?

– Засега се запазва тенденцията за по-топло време от нормалното за сезона по Нова година. У нас температурите ще бъдат положителни през деня, а ако времето е такова, каквото го предвиждаме отсега – безвалежно и ясно, то сутрешните температури ще бъдат около нулата и нищо чудно да бъдат малко под нулата. Все пак денят, макар и бавно да започва да се увеличава, е едва 9 часа и 10 минути.

Няма да се разхождаме по тениски, но ще бъде сравнително меко.

– Не се очакват валежи, така ли?

– Да, засега не се очакват валежи, макар че вече читателите знаят много добре, че атмосферата е хаотична и нещата могат да се обърнат с краката нагоре буквално за ден-два, както се е случвало неведнъж.

Декември месец трябва да си отиде с нормални температури, тоест да бъде преодолян този период на по-топло време, който се очаква в близките 10 дни. Така ще се преодолее тази негативна отрицателна аномалия. Засега прогнозата е за по-малко валежи от нормалното, особено за Южна България, където декември месец се отличава със съществени валежи, главно от средиземноморски циклони. Веднага правя и една уговорка – двата циклона, които очакваме да минат от четвъртък до понеделник и евентуално вторник, могат да формират в Родопите и значителни валежи. Всичко зависи от пътя, по който ще минат циклоните и как валежната им зона ще засегне Рило-Родопския масив. Това са особеностите на дългосрочните прогнози и това винаги трябва да се приема с известна условност, защото няма как да се познае точно, когато става дума за две или три седмици напред.

– Споменахте за голямото пътуване по Коледа. Много нашенци ще посетят съседните Гърция и Сърбия. Там времето ще се различава ли съществено от това у нас?

– Няма нищо особено засега. Остава вероятността по Нова година да има валежи по южната част на Гърция и най-южните части на Егейска Турция. Останалото време засега се оформя да бъде сухо.

Все пак хората трябва да следят много внимателно прогнозите, защото 5 дни преди конкретния ден влизаме в краткосрочните прогнози и нещата са вече много по-точни и по-ясни.

– Какъв зимен сезон да очакваме?

– Зимата се очертава да бъде топла. Интересно е, че за пореден път, от 2000 година насам, почти всички метеоцентрове дават топло време не само за Европа, но и за Балканския полуостров. До този момент имаше едно охлаждане на прогнозите, особено на динамичните прогнози, които се променят всеки ден, всяка седмица, в зависимост от развитието на конкретната синоптична обстановка.

Напоследък се забелязва един по-топъл период, особено през януари месец. Предстои да видим, ще бъде много интересно. Засега януари месец го дават да бъде по-топъл с близо 2 градуса над нормата. Това е доста съществено. Има едни смели прогнози за Централна Европа и за европейските части на Русия, които дават времето да бъде по-топло дори с 3 градуса над нормата. Но това е много дългосрочна прогноза, която само след три седмици ще видим как ще се развива.

Засега зимата на Балканите се очертава да бъде нормална по отношение на количествата на валежите и за полуострова и по-специално за България зимата се очаква да бъде по-топла с около 1-1,5 градуса над нормата. Това не значи, че няма да има сняг, че няма да има поледици, няма да има мъгли и т.н. Всичко ще си има, само че периодите на малко по-топло време ще бъдат на по-често и по-продължителни.

– Причината за нашия предварителен разговор за времето по празниците е Вашето предстоящо пътуване на остров Ливингстън. Какво Ви очаквам там?

– Имам щастието да съм член на 27-та Антарктическа експедиция и заедно с моите колеги ще отидем на остров Ливингстън. Заминаваме тази вечер. Ние сме втората вълна от учени и логистици, която ще бъде водена от Христо Пимпирев. Отиваме на Ливингстън, за да изпълняваме част от научните проекти, които тази година имаха много сериозен състезателен характер. Тази година имаше едно много достолепно жури от хора, които са били на остров Ливингстън и са участвали в предишните експедиции.

Щастие е, че нашият проект спечели. Ние се занимаваме с три дисциплини, които са географски и са свързани пряко една с друга – това са геоморфология, хидрология и моята тясна специалност климатология. Ще разгледаме изменението на климатичните условия – ще сравним това, което е било преди, и това, което е сега. Надяваме се да установим някаква връзка за затоплянето, за което ние говорим непрекъснато, особено за Северното полукълбо. Как това затопляне се отразява в този много изолиран континент.

Вашите читатели трябва да знаят, че Антарктида е изолиран континент по няколко причини – освен че е ледена пустиня, практически това е най-голямата пустиня на Земята, на 90% от територията няма живот. Само по крайбрежието имаме животински свят и много оскъден растителен свят.

Много интересно е това Околоантарктическо течение. Това е най-голямото океанско течение на земята, което е като одеяло, което не топли Антарктида, а напротив, изолира територията от топлите води на трите основни океана – Тихия, Атлантически и Индийския, и създава един по-специфичен климат, по-хладен, на ледения континент. И точно тези малки изменения в климата са изключително важни и затова работят много нации.

За Антарктида се хвърлят страшно много пари. Първо това е единствената територия на страната, която не е разпределена. Океаните на Земята са почти разпределени и с особени икономически интереси, а Антарктида, слава на човечеството, остава единствената територия, на която човечеството може да извършва каквито и да е научни изследвания. На този континент няма оръжие, няма борба, няма граници и всеки може да я изследва. Това е много важно. А много малка България, защото има държави, които имат по 20-30 станции там и някои работят целогодишно, тъй като икономическата и политическата логика го изискват, участва в редица органи, които управляват Антарктида. Това е чест за България и дългосрочно не трябва в никакъв случай да се изоставят тези завоювани позици. Ние трябва да участваме и нашият глас трябва да се чува, когато се взимат решения за Антарктида.

– Какво ще изследвате на остров Ливингстън?

– Веднага се връщам на изменението на климата – това, което усещаме най-много в Северното полукълбо, където е съсредоточено практически 80% от населението на света, където е съсредоточена 90% от промишлеността на света, само една Австралия остана съществено в Южното полукълбо. Точно тези дребни изменения, които ние наблюдаваме в Антарктида, могат да ни дадат пътя и посоката по какъв начин тази част на света кореспондира с останалата. Накрая ще излязат редица зависимости, които ще ни дадат възможността да проумеем, че ние сме част от природата, ние сме вътре в природата и колкото по-малко ползваме природата хищнически, а я използваме за нашето благо, толкова по-добре.

За съжаление, емисиите ни на въглероден диоксид растат, глобалното затопляне е факт и температурите се повишават и в момента ние почти ще постигнем нивото от 410 части на въглероден диоксид на 1 млн. Това не е било може би през последните 25 млн. години.

Това са важните неща, оттам вече следват растителност, животински свят, как влияе това затопляне, високите концентрации на замърсители, как влияят на нашата храна, на водата, която пием, и, естествено, как влияят на природата на ледения континент, отдалечена на 10-14 хиляди километра от индустриална Европа и Южна Америка.

Това са част от задачите, които си е поставила 27-та Антарктическа експедиция на България, които ще се работят. И в момента се осъществяват два проекта на континента. Ние ще се включим с още три проекта. И последната част на експедицията ще завърши с останалите 2 проекта.

– Кога да Ви очакваме обратно в България?

– Живот и здраве би трябвало да се върна в края на януари месец.
Източник: retro.bgЖурналистът Сашо Диков е на седмото небе: Ще съм най-щастливият дядо, имам зет като мед!„Аз ще съм най-щастливият дядо, имам зет като мед. Дъщеря ми има пълното право да избира какво да е …Dec 19 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!