Доц. Желю Димов посъветва да заложим на имплантите и протези: Обясни как може да ни излезе по-изгодно

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Темата за поставянето на протези при възрастните хора стана обект на доста внимание през последните дни. Докато стане ясно дали касата ще задели достатъчно пари за тях, в столичната болница „Св. Анна“ започнаха да поставяне на импланти. Кога се налага слагането им, по-добри ли са те от протезите, за кого са подходящи, попитахме ръководителят на Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология в лечебното заведение доц. Желю Димов.
Поставянето на импланти засега не се поема напълно от здравната каса. Когато се осъществява в „Св. Анна“ обаче ще излиза по-евтино на пациентите, тъй като лекарите имат пътека, по която фондът да финансира поне дейността.Той живя до 105 и ни остави безценни съвети за здраве и дълголетие, които не е лошо да спазвамеДоктор Шигеаки Хинохара, който почина миналата година на цели 105 години, завеща на света безценни с…Dec 10 2018vijti.com

Същественото е, че хората ще плащат само импланта, а хирургичните манипулации ще бъдат по съответната клинична пътека, за което ще плаща НЗОК, обяснява доц. Желю Димов. По думите му най-важното е, че всички дейности по поставянето на имплантите се провеждат в болнично заведение и винаги при необходимост може да бъде потърсена консултация и от друг специалист. Освен това, ако е необходимо манипулацията да бъде извършена под обща анестезия, тя е под контрола на лекар анестезиолог.
Така пациентът е застрахован. Разбира се, не е за пренебрегване и фактът, че цялата процедура ще му струва няколко пъти по-евтино, отколкото, ако я провежда на частно, защото пациентът плаща само за имплантите.

Възрастови граници за поставянето на импланти няма. Те са подходящи и за млади, и за стари хора, на които им липсва част от съзъбието и е много трудно да им се постави т.нар. мост, казва доц. Димов. Той пояснява, че при направата на мостови конструкции при младите хора, обикновено трябва да се изпиляват и здрави зъби. „А един здрав зъб изпили ли се, наруши ли се емайловата му покривка, той след време загива“, казва лекарят. При поставяне на импланти не е необходимо да бъдат изпилявани съседни зъби, защото се работи само на мястото на липсващия зъб. Имплантът се забива в самата кост.

Челюстната кост на всеки човек обаче не винаги е подходяща за поставяне на имплант. Доц. Димов обяснява, че не са редки случаите, при които на пациента му липсва кост от челюстта. Тогава можем да му вземем собствена кост от друго място и да я имплантираме в челюстта, обяснява специалистът. Ако например пациентът е с парадонтит, в клиниката се прилагат специални методи на „подсилване“ на костта. Едва след това се започва работа по поставянето на зъбния имплант. Подобна е процедурата, ако е необходимо, и при имплантиране на горен зъб. Тогава се извършва т.нар. синус лифт, което означава подплатяване на синуса със собствена кост (подплатяване на алвеоларните гребени).

Противопоказания за имплантиране на зъби може да са само някои хронични заболявания. Сред тях са сърдечносъдовите, диабета, болестите на кръвообращението, проведена химио- и лъчетерапия, онкологични заболявания. Затова преди пристъпване към манипулация, се извършва преглед на пациента, при необходимост се прави консултация със съответния специалист, задължително се назначават кръвни изследвания, както и Ro-графии и компютърен томограф на областта, в която липсват зъби.
След като тази подготовка е направена при всеки пациент, за ден бихме могли да работим с 4 до 5 пациента, казва ръководителят на клиниката. В момента се прави списък на хората, които са пожелали за ди сложат импланти в „Св. Анна“ и екипът на клиниката работи по подготовката на всеки един пациент.

След поставянето на импланта е задължително да се спазва повишена хигиена в устната кухина (миене на зъбите след всяко хранене, плакнене на устата със специален разтвор, който за различните пациенти може да е различен). В първите 5 до 7 дни се предписват и антибиотици. В зависимост от вида на поставените импланти, след седмица или след 2-3 месеца може да се вземе мярка за поставяне на постоянните липсващи зъби и възстановяване на съзъбието, обяснява доц. Димов.

Източник: clinica.bgПроф. Александър Чирков разкри тъжни истини: Реформа в здравеопазването имаше при Тодор Живков, а сега – пълна разрухаРоден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. Заминава…Dec 7 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!