Педиатърът Петрис Клява с безпощадно интервю: Голяма част от родителите са малоумни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

През последните двадесет и пет години, ден след ден той връща към живот или изпраща по последния им път безброй деца. Той малко напомня (поне външно) на популярния телевизионен персонаж – доктор Хаус, и също като него, обича малките си пациенти, и в същото време е безпощаден към човешката глупост и грубата реалност на нашия свят. Разказвайки за причините за детските страдания, доктор Клява е праволинеен, не украсява фактите и назовава нещата с техните истински имена. Съгласете се, че макар истината да е неприятна, все пак тя струва скъпо и е ценна.Руският топ-психолог Михаил Лабковский съветва всички жени: Спазвайте тези правила, за да имате здраво семействоПредставяме ви един интересен руски психолог с 30-годишен стаж, който не се притеснява да нарече нещ…Dec 5 2018vijti.com

Дебилните родители

– Като начало, Петерис – защо станахте детски лекар?

– Може би това е просто съдба. Попаднах в педиатричния факултет, подтикнат от учителите си. Те смятаха, че задължително трябва да работя с деца.
– А какви травми получават децата най-често?
– Ние (б.пр. – Латвия) заемаме първо място в Европа по детска смъртност, причинена от автомобилни катастрофи. Много характерно за Латвия е това, че често пияни бащи качват децата си на АТВ-та или им разрешават да ги карат сами и без надзор. Такива своеволия стават причина за сериозни наранявания. Също така, често пъти децата получават травми при каране на велосипеди или кънки без предпазни средства, давят се в различни водоеми или се нараняват, когато биват оставени под надзора на други деца. Много от нещастните случаи са свързани с медикаменти и други химически разтвори, а понякога дори получават изгаряния от огън и врели течности. Трябва да кажа, че ако детето ви получи изгаряне (от огън или вряла течност), единствената помощ, която можете да му окажете, до пристигането на специализираните органи е да обливате мястото на изгарянето с хладка вода в продължение най-малко на три-пет минути. Това ще намали болката и поразяващия фактор т.е – дълбочината на изгарянето с цяла една степен!!!
– Според Вас, защо списъка с тези детски страдания е така дълъг?
– Главната причина е следната: В Латвия, както и в цял свят – 60-70% от родителите са абсолютни дебили! Дори според наблюденията на охранителя в болницата ни – долу горе такъв е процента на родителите, които докарват децата си тук, без да са ги обезопасили с предпазен колан или детско столче.

Всеки ден ставам свидетел на страдания и дори смърт на деца, които са предизвикани от невежеството, глупостта и невнимателността на родители. Говоря ви за системно невежество! Например – момиченце, което беше изпило химически разтвор за почистване на канализацията. Той е бил оставен в кухненски шкаф в обикновена бутилка от лимонада. На детето бе направена трансплантация на черен дроб в клиника в Европа, за което бяха платени 200 000 евро от парите на данъкоплатците – нашите пари. Често пъти – деца се давят във водоеми на метри от “внимателните си родители”… Само за седмица, по време на майските празници към нас се обърнаха за помощ родителите на поне 1500 деца! Аз питам: Защо никой в Латвия не се вълнува, че сме на второ място сред страните, чието население не си мие ръцете?!? На кого е изгодна тази наша безпределна свобода – слободия?

Моментът, след който връщането назад става невъзможно.

– Много родители забелязват, че са много уморени, че работят твърде много и не успяват да се грижат за децата си. В същото време – от глад умират десетки хиляди деца. Това добро ли е или лошо? Помислете, ако те бяха оживели – щеше ли да има качествена храна за всички деца? Ако в Близкия изток всички използваха тоалетна хартия – след няколко години на планетата нямаше да остане нито едно дърво. Говоря ви за това, че ако всички започнат да живеят добре и цивилизовано, според западните стандарти – след двайсетина години Земята просто ще умре. Просто няма как всички да живеят добре.

Призивите за намаляване на населението може би звучат ужасно от емоционалната гледна точка на тълпата, но от гледната точка на разума и науката – това е необходимо. Затова и никой друг освен вас няма да положи някакви големи усилия за оцеляването на детето ви! На него по-скоро ще му дават наркотици, за да си умре само, при това плащайки солено! Точката от която няма връщане назад вече е премината. Затова коректиращата регулация ще бъде осъществена на различни нива и по различни начини.

– Никога ли не са ви наричали расист?

– Случвало се е. Някъде бях чел, не си спомням точно къде, че в ООН вече не смятат за проблем всяко насилие, свързано с експлоатацията на деца. Видно е, че сега това вече е нормално за тях. Когато в Курзем или Латгалия виждам замръзващи и гладни деца, които са били подложени на насилие, аз започвам да се чудя защо на родителите им е било разрешено да се размножават, и дори това бива наричано “човешко право”… Тази “цивилизация” е идиотска. Необходим е контрол върху раждаемостта. В различни страни по различно време е провеждана стерилизация, при това не само на педофили, а и на някои, намиращи се на аморално и животинско ниво хора. И това е правено, понеже иначе децата им страдат ужасно от болести, лошо хранене и висока смъртност.

Когато ми докарат малко дете в безсъзнание, аз имам само три секунди за да разбера каква е причината. На четвъртата вече трябва да започна да действам, за да подобря състоянието му. И смятам, че по такъв бърз начин трябва да се случва всичко и така да бъдат управлявани всички процеси, включително обществото и страната. За последните десет години нашата болница направи гигантски скок в развитието си. Появиха се огромни възможности да помогнем на децата. Но пропорционално на това се влошава моралното, духовното и физическото състояние на децата.

Ще дам няколко примера от практиката си: Извикаха ни по спешност. Момиченце беше изпило препарат за почистване на канали. Последствията бяха ужасяващи. Детето беше получило изгаряния на хранопровода и стомаха. Наложи се да бъде поставено в кома, докато се намери начин за присаждане на органите. Беше включено на командно дишане, вливаха му се големи дози обезболяващи… Когато дойде разплаканата му майка, аз започнах да я подпитвам как точно се е случило това. И то не за да я упреква, а за да може тя самата да осъзнае целия ужас, на който е подложила детето си, чрез собственото си безхаберие. Нейния отговор беше: ами тя сама е отишла в банята, взела е препарата и го е изпила. За нея – детето беше виновно, представяте ли си?!?

Друго дете, докато е с родителите си на пикник някак се беше заляло с течноста за разпалване на въглища и бе пламнало… В реанимацията баща му започна да ни командва, представяте ли си??? Да беше командвал ситуацията край огъня, за да не се стигне до тук… Наложи се да му кажа: “Още една дума и ще извикаме полиция и в протокола, който те ще съставят ще опишем случката като престъпна небрежност”… Бащата тутакси се сви и седна тихо настрани, за да не ни пречи да работим.

Друг случай: Бабата консервира краставички, а четиригодишния малчуган, пристига тичешком, хваща бутилката от кола, в която е налята оцетна есенция и пие пред очите на бабата…

Мама се пече на плажа, а детето цял ден играе на слънце. Докараха ни го червено като рак. И да не мислите, че майка му си взе поука? Трябва да се намери начин да повлияем и да променим малоумното и безотговорното отношение на възрастните към децата. Повтарям още веднъж – такива неща просто не бива да се случват.
– За какви неща говорите?
– Всичките химически разтвори в кухнята, гаража и т.н. трябва да са недостъпни за децата. Също така и лекарствата. При нас – всяка година умират деца погълнали бета-блокери. На бабите им е трудно да признаят дори и пред себе си, че са убили внучето си, макар и неумишлено – от нехайство. Жалко и за бабата и за детето…

Не бива да се слагат в бутилки от безалкохолни различни химически разтвори. Доктор Диана Свиридова е превела канадска книга по педиатрия за родители. В края на книгата – точка по точка в цели 40 страници тя е описала как да предпазвате детето си – в кухнята, в колата, сред природата, в зоопарка. Навсякъде! Ако родителите следваха съветите й, нямаше например хиляди деца всяка година да бъдат хапани от кучета.

Най-трудното за нас е да убедим хората, че велосипедните шлемове са необходими. Казвам им следното: Щом имате мозъци – трябва да ги защитавате.

Мечтая си за свят в който децата, макар и появили се нечакани и нежелани да се раждат при родители, които са способни да носят отговорност за тях. В Германия е проведено проучване сред млади хора, което е имало за цел да установи приоритетите им. Резултатите: На първо място 70% от тях са поставили образованието, работата, доходите, жилището, културното си ниво. Децата за тях са били поставени на последно място. Тоест – когато си започнал поне малко да се замисляш за живота си, когато има какво да дадеш на детето си, когато имаш добри възможности – тогава си позволяваш да имаш деца. Цивилизован, обмислен и последователен подход, не мислите ли? А когато хората просто се размножават като зайци, това е абсолютно безотговорно!

– Тогава, защо спасявате деца, които умират или са обречени?

– В нашата страна, по време на войната е живял знаменит хирург, доктор Зик. Еврейн. Немците не са го убили, защото е бил много добър хирург. След като пристига Червената армия са искали да го разстрелят, понеже е оперирал немци, но той оперирал и червеноармейци… По-късно този лекар получил наградата “Златен скалпел”. Аз смятам, че всеки човек трябва да прави, това, което съдбата му е отредила. Това е негов дълг пред Бог, хората и пред самия него.

Невежеството на ограниченото съзнание.

– Влияе ли нивото на развитие на обществото на възпитанието на децата?

– Ние виждаме и възприемаме света според нивото на собствения си ограничен и невеж ум. В Тибет това се нарича “кармично видение”. Най-доброто, което човек може да даде на детето си е да намали колкото може повече невежеството на собствения си ум, за да не го предаде на него. Както какзваше Феербах – в замъка мислят по-различно отколкото в селото. Когато виждам, че за кучетата си, някои хора се грижат по-добре отколкото за децата си, ми се плаче… Милват ги, чешат ги, дори ги обличат и целуват. Хранят ги добре… А много деца не получават дори част от това отношение. За каква цивилизация можем да говорим?!?

– Да, всъщност за каква цивилизация става дума?

– Ние си имаме войни, банки, кражби, убийства, неконтролируеми раждания, болести и така нататък. Гении като Циолковски, Успенски и Бердяев, както и много западни учени говорят за седем степени на развитие на цивилизацията. Ето, ние сега се намираме на ниво Нула! Планетата се управлява с лъжи и насилие. В Принстън, Харвард, Йейл учат възпитаниците си как да изнасилват света в името на собствената си изгода и личното си благо. Нашата цивилизация се намира в каменния век, в сравнение с тази, за която говорят Рьорих, Блаватска, Исус Христос и светите лами от Тибет. Интелигентните родители търсят компромиси. Те търсят начини да предадат на децата си мъдрост и познания за това, как е устроен ума, вселената, за да могат те да живеят в по-умно бъдеще.

Демокрация с дъх на педофилия.

– Преди няколко години, вие публично се изказахте в полза на смъртното наказание. Сега какво мислите по този въпрос?

– Не. Не съм променил мнението си. Аз съм поддръжник на такъв тип наказания, като съществуващите например в Сингапур или Арабските емирства. Тоест – за педофилия – смъртно наказание.
– Ако прочетем криминалните хроники, ще си създадем впечатление, че дори и елементарни понятия като “добро” и “зло” са загубили всякакъв смисъл, че тече процес на подмяна на понятията и смисъла.
– Човекът е толкова неразвито животно, че се подчинява само на страха. Само той го удържа в рамките на приличието. Днес вече от нищо не се страхуват. Страхът е отменен! Остана ни само аромат на демокрация с дъх на педофилия.

Проблемът не е в демокрацията, а в нейното възприемане. Инга Марте Тхурдкисен (министъра по въпросите на децата и половото равноправиет в Норвегия, която в едно от интервютата си каза, че кръвосмешението е “социална традиция” в Норвегия), ходатайства за въвеждането на уроци в началното училище, които да са посветени на кръвосмешението. И за тези хора, това е нормално?!?

Ние вече не четем Чехов, Толстой, Пушкин, Райнис или Блауман. Когато обществото бива лишено от естествения контрольор – страха – то се изражда. Това извратено и неестествено разбиране за демокрация може да провали всяко едно общество в рамките само на две поколения, защото няма механизъм, който да вразуми същото това общество. Болшинството от това общество се старае да живее на максимума, ден за ден… Да отхапе от живота колкото може по-голям залък. А децата живеят в атмосфера на оцеляване за чужда сметка.

Комплексите на мъжете.

– Никакви шансове?

– Доказано е, че когато човек взима решение, въз основа на мъдростта си и познавайки правилата, то той променя сам себе си, както и света около себе си. Родителите трябва да се занимават с образованието си, с образованието си и пак с образованието си! В Русия все още е останала духовност и Запада се бои от нея. Нямам предвид духовност от типа на Църквата, а космическа духовност, която идва при нас под формата на ново познание. В нея е бъдещето на човечеството.
– Кой от родителите трябва да поеме водещата роля?
– В семейството всичко започва от бащата. Но бащите деградират. Те са били възпитавани от самотни изоставени майки или в семейства на пияници. Една такава майка е способна да отгледа единствено “синче”. Тези комплексирани синчета не могат да създадат здраво семейство или дори да защитят страната си.

Комплексът на мъжете е бича на човечеството. Би било мъдро да възродим пионерските или скаутските организации – не е важно как ги наричаме. Важното е, че те възпитаваха мъдри, духовно отговорни мъже. В Европа – осем милиона образовани млади мъже не работят. Не искат да работят. Трудно им било. Но искат да получават всичко. И то бързо и лесно.

– Така е. Все повече и повече слушаме за инфантилността на млади и не толкова млади мъже. А можем ли да ги променим?

– Днес хората се опитват да съшият представата си за света, използвайки ограничени и невежи страхове и знания и едновременно с това да създадат и потомство. Ако ти възприемаш детето като божествено духовно същество… като Божие чудо, то неговия потенциал ще бъде безграничен и детето ще се развие в тази енергетика. Но, ако нещата стоят по обратния начин – просто ще подрежете крилете на развитието на това дете. Повтарям: днес всичко зависи от майките и бащите. Важно е и училището. Важна е и добрата воля на колективния интелект на разумните хора. На един кораб може да има хиляди души, но този кораб може да бъде управляван от 30 човека и това ще е достатъчно, за да пристигне благополучно до местоназначението си. На хората трябва да се помогне на съвременно психологическо информационно ниво, както аз се опитвам да направя чрез лекциите си.
– Но стотици хиляди майки и бащи без висше образование ще ви възразят с думите: “Ние и без академии сме отгледали прилични деца”. Още повече ще кажат: “Защо изобщо ни е да се учим. Ние и така знаем всичко”…
– Винаги ще помня един случай, при който родители, които не бяха академици-интелектуалци се съгласиха да дадат сърцето на своето 3 годишно умиращо дете на друго. Това беше първия случай в Латвия. Не е задължително човек да е академик. Неговото земно образование няма голямо значение, ако той знае кой е и се развива всеки ден. В това се състои Висшата мъдрост. Светците какво образование са имали?
– Имали са любов…
– Помня един друг случай – млада майка… видимо с криминално минало. Тя роди детенце с цял набор от вродени заболявания. Докато беше в реанимацията, открадна телефона на друга майка… Такива хора не бива да се съдят, а да бъдат превъзпитавани. Френски психотерапевти доказаха, че ако човек не бива погален 32 пъти на ден, то той не може да бъде щастлив и да се развива. Погледнете колко малко ние се обичаме и милваме.
– Какво представлява любовта за вас?
– Любовта е понятие и състояние. Като понятие – на земно ниво – това е отговорност, способност да даваш благородно, да предаваш знания и от все сърце да изпълняваш дълга си. В духовен аспект – любовта представлява пълно просветление и абсолютно състрадание.Личната драма на едно голямо момиче: Научих се да живея без теб, скъпи мой таткоСмъртта на баща ми беше неочаквана и жестока. Помете живота ми като торнадо. Без него като че ли ме …Dec 5 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!