Всички го мислят за бурен, а всъщност е най-мощния лек, с който природата ни е дарила

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Много често природата ни предлага прости, лесни и ефикасни начини да предпазим или да излекуваме организма си от куп неприятни заболявания, но ние търсим по-сложни и скъпи решения. Подобна е и ситуацията с тази масово разпространена в България билка, която дълго време смятахме за безполезен бурен, а тя всъщност къта куп лечебни свойства. Става дума за живовляка, който от години се ползва в народната медицина. У нас се срещат над 15 вида, като един от тях е под закрилата на Закона за биологичното разнообразие.
Най-популярната руска билкарка Елена Зайцева съветва: Пийте тези три билки, за да не боледуватеЕлена Зайцева неслучайно е най-известната руска билкарка. Тя се е посветила на билкарството още като…Nov 7 2018vijti.com

Мнозина ще си спомнят, че бабите ни използваха грубите листа на живовляка за превръзване на рани и ефектът беше чудодеен. Живовлякът се слави със своята универсалност и на места го сравняват с „Бърза помощ“.
Освен при открити рани, помага и срещу зъбобол, като средство за общо укрепване на имунната система, за усилване на апетита, затваряне на язви, подобрява храносмилането, а под формата на отвара помага при подагра. Най-масовата му употреба е под формата на чай.

Можем да си го приготвим много лесно: 4 супени лъжици изсушени листа от живовляк се заливат с половин литър гореща вода. Тенджерата се завива с кърпа и се оставя за 90 минути. Прецежда се, а чаят се приема в продължение на 1 седмица, по 1 чаена лъжичка 4 пъти на ден преди хранене.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

В народната медицина тази прекрасна билка се използва също така и за подпомагане на лечението на леки форми на белодробна туберкулоза, а брашното от листата на живовляк помага за лечение на някои видове рак.
При възпалителни процеси на горните дихателни пътища, характеризиращи се с жилав, оскъден секрет, при хроничен бронхит, проблеми с храносмилателния канал -гастрити, язви, колити.

Твърди се,че живовляка помага при стомашно-чревен катар, метеоризъм, колики, стомашна и дуоденална язва, хронични възпаления на дихателните пътища, коклюш, бронхиален катар, астма, болести на черния дроб.
Прясна лапа или компрес от живовляк се използва за лечение на гъбични заболявания между пръстите на краката и ръцете и в слабинната област.
Търновец направи истински фурор със свои мехлеми от билки за хемороиди, акне, кожни и други болестиТърновецът Христо Христов направи истински фурор по света и у нас със свои мехлеми от билки против х…Nov 5 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!