Срам: Родната къща на Желю Желев няма прозорци, табелата към дома му с правописна грешка (СНИМКА)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Родната къща на първия демократично избран президент Желю Желев имала картони вместо прозорци, сигнализират местни жители на село Веселиново. Макар да се отпуснали пари за ремонт миналата годината, когато пред нея бе открита плоча в негова памет, средствата стигнали само за ремонт на фасадата, която се виждала от пътя. Вътрешната страна обаче била непокътната, а от задния двор се виждало, че част от прозорците на втория етаж са начупени от силни ветрове и бури. За да не се пълнят помещенията с вода при дъждове, били поставени твърди картони. Към къщата водела табела от главната улица на селото, на която пък била допусната правописна грешка. За щастие, при изготвянето на паметната плоча нямало гафове.Ледена епоха: Защо чукчите менкат жените си? (ВИДЕО+СНИМКИ)Всеки народ, живеещ изолирано от цивилизования свят, има традиции и обичаи, които изглеждат много ст…Nov 12 2018vijti.com

Припомняме, че на церемонията, която се състоя през миналата есен, присъстваха настоящият президент Румен Радев и неговите предшественици Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов. През 2016 г. държавата бе обвинена, че не се грижи не само за това всички преминаващи през шуменското село Веселиново да знаят, че там е живял Желев, а и че не поддържа гроба му в Боянските гробища. Тогава будни столични граждани алармираха, че мястото, на което е положен президентът, заедно с по-малката си дъщеря Йорданка, е запуснато, буренясало и разровено от животните, които обикалят из Боянските гробища. Разгневените столичани поискаха сметка от президентството и Министерския съвет. Защо институциите не поемат отговорност, ние нямаме хиляда президенти, коментираха възмутени те. 2 години по-късно гробът на Желев бил почистен и на мястото на дървения кръст бил поставен паметник от камък.

Д-р Желев е съосновател и първи председател на създадения на 7 декември 1989 г. Съюз на демократичните сили. СДС е създаден като фондация и така е вписан в регистъра на Софийския граски съд. Желев ръководи делегацията на СДС на Кръглата маса (3 януари 1990 – 14 май 1990)[8], на която се договарят основните параметри на политическия преход и се взима решение за провеждане на многопартийни избори и свикване на 7 велико народно събрание, което да изработи новата Конституция на Република България. През февруари 1990 г. е създадена Федерацията на клубовете за демокрация с председател Петко Симеонов и Оперативно бюро в състав: Желю Желев, Ивайло Трифонов, Николай Матов, Георги Друмев, Георги Мишев, Димитър Луджев, Блага Димитрова.

Депутат, президент (председател)
Избран е за народен представител в 7-мото Велико народно събрание. През август 1990 г., след оставката на Петър Младенов, е избран от 7-мото ВНС за президент (председател) на Републиката. Негов вицепрезидент (заместник-председател) е Атанас Семерджиев. Желев заема тази длъжност до избирането му и заемането на длъжността президент на Република България, от януари 1992 г.

Жена осиновява момиченце, но решава да направи ДНК тест и разкрива невероятна тайнаИмате брат или сестра? Значи знаете за какво иде реч. Винаги сте чувствали някаква специална връзка …Nov 12 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!