Откакто ми го показаха, спрях да изхвърлям черупките на яйцата. Ех, ако го знаех по-рано, щях да си спестя доста ядове

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Нормалният растеж на децата и поддържаните на здраво тяло на възрастните зависят съществено от количеството на приемания калций и магнезий. Ако обаче си доставяте тези два елемента под формата на неорганични добавки достатъчно дълго време, то наред с ползите, може и да си навредите, тъй като повечето от предлаганите добавки на пазара са токсични, трудно се усвояват от организма, а излишъкът се натрупва в отделителната система и заплашва с образуване на камъни в бъбреците; възможно е да провокират и артрит или други дегенеративни заболявания.Намерих рецептата от баба за сиромашки мекички без мая и яйца. Те пък станаха вълшебни, топят се в устатаЕдва ли има човек, който да не обича мекички. Те са любима закуска, но стават за хапване и през цели…Aug 17 2017vijti.com

Изключително ефикасна био-органична форма за прием на калций, която да е изцяло с позитивен ефект върху организма, е консумацията на стрити яйчени черупки. Една черупка от кокошо яйце доставя между 750 и 900 мг калций, както и внушителен брой (но в ограничени количества), от 27 микроелемента (магнезий, мед, бор, желязо, цинк, манган молибден, сяра, силиций и други). Изобщо, съставът на яйчените черупки (90 – 96% калциев карбонат) е близък до този на човешките зъби и кости. Нека споменем още, че калцият е важен не само за костната система на човека, но и за мускулите, тъй като определя ефективността при тяхната контракция, както и за нормалната дейност на нервната система, ензимната активност и делението на клетките.

Освен това, в прилепналата откъм вътрешната страна на черупката ципа (мембрана) съдържа глюкозамин и хиалуронова киселина, които действат благоприятно за повишаване на подвижността на ставите. Ето защо, моля, не изхвърляйте на боклука черупките от консумираните яйца, а ги стрийте да ги използвате по описания по-долу начин.Необходими са ви черупките на от 5 до 10 яйца – за предпочитане е да са от отглеждани при домашни условия кокошки. (Употребете вътрешността на яйцата както искате – например, направете цяла тава с крем-карамел.)

Изплаквате старателно черупките, за да отмиете остатъците от белтък, но запазвате богатата на хранителни вещества мембрана. Сега наливате 5 ч. чаши вода (около 1 л) в емайлиран съд (тенджера), поставяте го върху нагревателната плоча на вашата готварска печка и чакате водата да заври. Изсипвате внимателно черупките във врящата вода и чакате 10-ина минути, за да убиете всякакви патогени. Отцеждате черупките и ги оставяте да изсъхнат напълно върху лист хартия. Идва ред да ги смелете – за предпочитане е да използвате кафемелачка пред блендер или кухненски робот – това ще ви гарантира да получите по-фин прах. Сега изсипвате яйченият прах в добре измит и подсушен стъклен буркан, затваряте го плътно с капак и държите буркана далеч от топлина и влага. За сведение, черупките на 10-те яйца дават приблизително около 10 с.л. калциев прах или 2000 мг калций.

При препоръчителен дневен прием от 1000 мг (½ ч.л.), това означава приготвената доза да ви стигне за 3 седмици. Разпределяте дневната доза на 2 равни части, тъй като усвояването на калция е трудно по принцип и се счита, че капацитетът на организма е около 500 мг на един път. Ако консумирате достатъчно количество млечни храни, то занижавате дневният прием на яйченият прах до ¼ ч.л. Най-удачно е да разтворите прахът в малко вода и да изпивате течността по време на някое от основните яденета. Може да смесвате яйченият прах с лимонов сок и малко мед.

Изкушаваме се да ви представим до какви ползи за здравето ви води редовният прием на яйчен прах за: нормализиране на кръвното налягане; регулиране на обмяната на веществата; снижаване на нивото на „лошия“ холестерол; предотвратяване на остеопорозата; лечение на гастрити и язви на стомаха или на дванадесетопръстника; профилактика при рахит или анемия при децата; дезактивиране на радионуклеиди, попаднали в тялото; лечение на алергии; отслабване, подобряване здравината на костите и ноктите; лечение на акне; лечение на хронични заболявания на вътрешните органи (включително и щитовидната жлеза). Дългичък списък, нали? Това ще ви накара сериозно да се замислите, преди да изхвърляте яйчени черупки на боклука…Обичам яйцата като омлет или бъркани, но когато видях тази рецепти ги правя само такаЯстията с яйца са едни от най-вкусните и обичани – и от малки, и от големи. С една уговорка, разбира…Jul 19 2017vijti.com

Източник: Всяка жена

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!