Новина за всички бъдещи пенсионери: новите условия за пенсиониране

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

През 2019 г. необходимите условия за пенсиониране за работещите трета категория труд са 61 г. и 4 месеца навършена възраст и 35 г. и 8 месеца стаж за жените, и 64 г. и 2 месеца навършена възраст и 38 г. и 8 месеца стаж за мъжете. Това пише в мотивите към проектобюджета на НОИ за 2019 г., който е внесен от Министерски съвет в парламента. Уточнява в. Труд. През 2019 г. необходимата възраст за пенсиониране при непълен стаж е 66 години и 4 месеца, а необходимият стаж е 15 години. Условията за пенсиониране за хората от сектор „Отбрана и сигурност” ще са 53 г. и 4 месеца навършена възраст и 27 г. стаж и за двата пола.
Страшна трагедия: Почина й момиченцето от жк. „Надежда“, но се разбра името на убиеца (СНИМКИ)Момиченцето на 1 годинка, което бе простреляно в главата от издирвания си за убийство баща и закаран…Oct 30 2018vijti.com

От 1 юли 2019 г. пенсиите, отпуснати до края на 2018 г., ще се увеличат с 5,7%. От средата на следващата година минималната пенсия за стаж и възраст се увеличава на 219,43 лв., социалната пенсия за старост нараства на 132,74 лв., максималният осигурителен доход става 3000 лв., а максималната пенсия – 1200 лв. За 2019 г. са заложени 490 млн. повече за здраве в бюджета на НЗОК в сравнение с 2018 г. Така общата сума на касата догодина ще бъде 4,350 млрд. лв. Най-същественият дял на увеличението идва от допълнителна събираемост на здравни вноски от страна на НАП – 418 млн. лв.

Наскоро стана ясно, че промени предвиждат и работещите пенсионери да напуснат администрацията, предаде НоваТв.
Колко души ще бъдат засегнати?
Проектът на закона за бюджет 2019 г. предвижда хората в държавния апарат, които получават и пенсия, и заплата да станат само активни пенсионери. Според изчисленията на Финансовото министерство в момента 1650 души вече получават пенсия, но са и държавни служители.
Ако законът бъде приет, тези хора ще имат месец да напуснат поста си, а на тяхно място да бъдат наети по-млади служители. Според икономисти освободените пенсионери ще бъдат добре дошли в частния сектор.

„Има достатъчно млади хора, които трябва да минат през държавната администрация и да полагат труд в нея. Тези, които са придобили право на пенсия, ако преценят, че искат да продължават да полагат труд, биха могли да го направят в реалния сектор“, каза министърът на финансите Владислав Горанов.
Най-много работещи пенсионери има в МВР. Промените обаче ще засегнат само служители назначени по закона за държавния служител или около 250 души. Синдикатите обаче се притесняват, че промените може да се прехвърлят и при редовите полицаи. При тях бройката работещи пенсионери е до 3000.

„Те са на много специфични длъжности. В повечето случаи са на ръководни позиции тяхната работа изисква специфични умения и опит. Реално, за да започне друг служител на тази работа ще е необходимо много време“, категоричен беше председател на УС на Синдикален алианс „Сигурност“ Лукан Лазарски.
Засега държавата не предвижда да освобождава пенсионирани редови военни и полицаи. Според икономисти обаче такава промяна е нужна. Ако текстът бъде приет, работещите пенсионери от държавната администрация ще могат да бъдат назначавани само по заместване.
Позорно: Роми сквернят къщата на бате Николай, продават вещите му на вторичниКъщата на Бате Николай, който издъхна след инсулт през март тази година, ставала системно обект на ц…Oct 29 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!