Топ юрист: Да, арестът на Джейхан Ибрямов е законен!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

След като независимият депутат и верен съратник на Ахмед Доган – Джейхан Ибрямов беше задържан тази вечер в съвместна акция на Антикорупционната комисия и ГДБОП, веднага възникна въпросът ползва ли се в момента той с имунитет и законно ли е да му поставят прангите. Lupa.bg се свърза с водещи юристи, които да разяснят ситуацията на читателите.

Според чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите регистрираните кандидати не може да бъдат задържани или привличани като обвиняеми. Джейхан Ибрямов е водач на листата на АПС в Шумен.

„Този член има надлежно описан периметър на действие“, разказа ни специалист по наказателно право. – „Разрешение за задържане не се иска, когато арестът е свързан със заварено тежко престъпление, като в този случай незабавно се уведомява Централната избирателна комисия. Ако това е направено в срок, задържането е напълно законно.“

Другият вариант е при извършено престъпление от общ характер да се търси предварително разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на искане от главния прокурор.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!