Коя е Кристина – собственичката на компания, продавала пейджърите камикадзета на Ливан

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Експлозиите на пейджъри и след това уоки-токита в Ливан вече се определят като ​​една от най-впечатляващите операции на Израел срещу Хизбула, докато Израел отрича да е замесен в експлозиите на джаджи, както съобщи президентът Исак Херцог.

Междувременно се оказа, че такъв специфичен продукт като пейджърите е доставен от компания в Унгария, закупила лиценз от тайванската Gold Apollo.

Компанията в Унгария се управлява от 49-годишната Кристиана Барсони-Арчидиаконо. И тя се оказа невероятно интересен човек, пише Reuters.

Според Кристиана Барсони-Арчидиаконо, италианско-унгарски главен изпълнителен директор и собственик на унгарската консултантска компания BAC, тя не е тази, която е взривила пейджърите в Ливан, убивайки 12 души и ранявайки повече от 4000.

Цял екран

Консултантски офис на BAC в Будапеща Снимка: BBC

След като беше разкрито, че нейната компания е лицензирала дизайна на пейджър от техния оригинален тайвански производител, Gold Apollo, Барсони-Арчидиаконо каза на NBC News, че тя не ги е произвела.

„Аз съм просто посредник. Мисля, че грешите“, каза тя.

Правителството на премиера Виктор Орбан също по-рано заяви, че BAC Consulting е „търговска и посредническа компания без производствени или други обекти в Унгария“.

За Кристиана Барсони-Арчидиаконо се знае, че говори седем езика, рисува добре и има докторска степен по физика.

И всички, които я познават, я описват като мила и дружелюбна.

Оттогава тя не се е появявала публично. Съседи твърдят, че не са я виждали. Барсони-Арчидиаконо не отговори на обаждания и имейли от Reuters, а апартаментът й в голяма стара сграда в Будапеща, където вратата към фоайето беше отворена по-рано през седмицата, беше затворена.

Жена, която е живяла в сградата през последните две години, каза, че Барсони-Арчидиаконо вече е живяла там, когато се е нанесла, и я описва като мила и общителна.

Според организатора на групата тя се е занимавала с рисуване като част от Будапещенския арт клуб, въпреки че не го е посещавала от няколко години. Според него тя била по-скоро бизнесдама, отколкото артист, но била оптимистка и общителна.

В събота, 21 септември, унгарското правителство каза, че неговите разузнавателни служби са провели няколко интервюта с Барсони-Арчидиаконо след бомбардировките.

Унгарското правителство заяви в сряда, че

BAC Consulting е „търговска и посредническа компания“ без производствен обект в страната и че „експлозивните пейджъри“ никога не са били в Унгария.

Цял екран

Останки от взривен пейджър Снимка: Al Arabiya

Разговорите с познати и бивши колеги рисуват картина на жена с впечатляващ интелект и кариера, която я води по света и често сменя работата си.

Неин познат, който, подобно на други, които я познават в Будапеща в социалните кръгове, помоли да не бъде назоваван, но нарече Кристиане „доброжелателна, но без бизнес дух“. Според този човек тя изглеждала като човек, който винаги е ентусиазиран да опита нещо ново и лесно вярва във всичко ново.

Килиан Клайншмид, ветеран, бивш администратор на хуманитарната помощ на ООН, който наел Барсони-Арчидиаконо през 2019 г. да ръководи шестмесечна финансирана от Холандия програма за обучение на либийци в Тунис по предмети, включително хидропоника, ИТ и бизнес развитие, нарече нейното наемане голяма „грешка“, като каза, че я е уволнил преди да изтече договорът й.

Съученик на Барсони-Арчидиаконо каза, че тя е израснала в семейство с работещ баща и майка домакиня в Санта Венерина, близо до Катания в източна Сицилия, и е посещавала средно училище наблизо.

Той я описа като доста сдържано дете.

В началото на 2000-те години тя завършва докторска степен по физика в Лондонския университетски колеж, където дисертацията й за позитроните – субатомни частици с маса на електрон и положителен заряд – все още е достъпна на уебсайта на UCL. Но очевидно тя напуснала, без да продължи научната си кариера.

„Доколкото знам, тя не е работила научна работа оттогава“, каза Акос Торок, пенсиониран физик, който беше един от нейните професори в UCL и публикуваше статии с нея по това време, каза на Reuters по имейл.

CV-то, което тя използва, за да получи работа с Kleinschmidt, съдържа препратки към други магистърски степени по политика и развитие от Лондонското училище по икономика и Училището по ориенталски и африкански изследвания.

След това тя описа редица работи, свързани с проекти на НПО в Европа, Африка и Близкия изток.

Цял екран

Страницата на Кристиана Барсони-Арчидиаконо

В отделна автобиография на уебсайта на BAC Consulting тя описва себе си като „член на борда на директорите на Earth Child Institute“, образователна и екологична благотворителна организация в Ню Йорк.

Основателят на групата Дона Гудман каза пред Ройтерс, че Барсони-Арчидиаконо никога не е заемал каквато и да е позиция там.

„Тя беше приятелка на приятел на член на борда и се свърза с нас за позицията. Но тя никога не беше поканена да кандидатства през 2018 г.“, каза Гудман.

Тази автобиография също я описва като бивш „мениджър на проекти“ в Международната агенция за атомна енергия през 2008-2009 г., която организира конференция за ядрени изследвания. МААЕ каза, че нейните записи показват, че тя е била стажант там в продължение на осем месеца.

На уебсайта на BAC Consulting, който беше затворен до края на тази седмица, компанията даде малко информация за действителния си бизнес в Унгария. Регистрираният адрес е обслужван офис в предградие на Будапеща.

„Аз съм учен, който използва разнообразния си опит, за да работи по интердисциплинарни проекти, за да взема стратегически решения (политика за водата и климата, инвестиции)“, пише Барсони-Арчидиаконо в своята автобиография.

Тя също така отбеляза, че „с отлични аналитични, езикови и комуникационни умения“, тя обича да работи в мултикултурна среда, където чувството за хумор се цени.

Припомняме, че не само Унгария и Тайван, но и България и Япония бяха замесени във взривовете на пейджъри и други джаджи в Ливан.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!