На 48 г. внезапно почина медицинският директор на Очна клиника „Вижън“.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
  • На 48 г. внезапно почина медицинският директор на Очна клиника „Вижън“
  • Всяка година преглежда поне 4 хиляди души, 90% от тях са оперирани и са с възвърнато зрение
  • Създаде школа, оставя след себе си екип от добре подготвени специалисти

Eстественият стремеж на човека към светлина и знание е негова насъщна необходимост. Затова и евангелският слепец от Иерихон на въпроса на Иисуса: „Какво искаш да ти сторя?“ – с трепетно очакване отговорил: „Господи, да прогледна“ (Лука – 18:41).

Медицинският директор на Очна клиника „Вижън“ д-р Илиян Шандурков, който връщаше зрението и надеждата за живот, си отиде неочаквано на 48 г. За пръв и последен път в понеделник не предупреди колегите си, че няма да се яви на работа… Остави десетки пациенти, чакащи да излекува очите им!

– Какво е значението на тази инжекция, докторе? – попитах, след като приключи процедурата.

– А, ти се сети да попиташ – отвърна ми д-р Шандурков, след като подробно ми бе обяснил характера на заболяването ми и закъснялото лечение.

– Ами защото ви се доверих, докторе!

Затова и на операционната маса легнах без страх и притеснение! И защото предварителният ни разговор ме накара да повярвам, че това е лекарят, който ще излекува зрението ми.

Това разказва Иванка Демирева, директор на библиотеката на Тракийския университет в Пловдив.

Като Светлина го описват благодарните му пациенти, които години са живели с ужасната присъда – „зрението е загубено необратимо“, а виждат отново.

Д-р Шандурков, вие

ще живеете вечно чрез Светлината, която дарихте на едно 14-годишно момче, когато всички лекари твърдяха, че е невъзможно!

Всеки ден, в който мога да видя красотата на света около мен, е благодарение на вас! Благодаря ви за Светлината! – пише Велизар Омайников в писмо до клиниката

Това са два от хилядите примери на пациенти на д-р Шандурков.

Всяка година броят на хората с очни заболявания, които преглежда, надхвърля 4 хиляди – 90% от тях са оперирирани и са с възвърнато зрение, сочи статистиката на медицинската документация на клиниката.

Има хора, които се раждат във Вечността. Но има и избраници, които завършват в Безкрайността. В ограничения, макар и вечен свят на Земята живеем във времето. Древните твърдят, че одарените принадлежат на Безвремието! Искаме да вярваме в предсказанието, защото д-р Шандурков бе един от тях.

Д-р Шандурков беше мъдър, знаещ, можещ, доказал се специалист, но това не пречеше да бъде скромен.

Не парадираше с качествата и уменията си

А напротив – бе заразителен пример за всички нас на отдаденост на професията, на непрекъснато търсене на съвършенство и новаторство, на благородното сътрудничество с пациента!

Изключителен беше подходът му към младите специалисти и специализанти. Отделяше необходимото време за всеки от тях, не скандализираше грешките им, а по неговия си начин ги подтикваше да стигнат до правилните решения на задачите, които им възлагаше, разказва Елена Кумбиева, управител на „Вижън“.

Той беше пример за нас!

Учеше ни не само какда бъдем добри лекари, но и добри хора

Завинаги ще носим в сърцата си наученото, ще се стараем да бъдем като него и никога няма да забравим най-добрия учител, разказват неговите специализанти.

Д-р Шандурков е дългогодишен член на лигата на „24 часа“ „Лекарите, на които вярваме“.

Само преди три месеца медицинският директор на „Вижън“ спечели Медицински оскар за 2024 г. в категорията „Иновации  в лечението на сухата форма на макулна дегенерация“. Доскоро това заболяване се считаше за нелечимо, но д-р Шандурков даде надежда на пациентите, че за първи път в България прогресията на сухата форма на макулната дегенерация може да бъде забавена, а зрението – стабилизирано.

„Големият прогрес е, че има лъч надежда за тези хора, които доскоро мислеха, че ослепяват необратимо. Освен това ние се борим за подобряване на зрението, респективно подобряване на качеството на живот“, коментира преди време офталмологът д-р Илиян Шандурков пред „24 часа“. С помощта на специализирания апарат екипът му подобрява зрението на пациентите с това заболяване до степен да могат да четат. И то след 9 процедури по 5-6 минути.

Само на 48 години, д-р Шандурков бе достигнал върховете на професионализма в диагностиката на очните заболявания и ретиналната хирургия.

Върнал е надеждата на хиляди, че отново ще виждат, уважаван колега и подхождащ с и внимание към проблемите на хората, пишат за него колегите му от Българския лекарски съюз.

За краткия си професионален път д-р Шандурков има редица иновации в лечението на очните заболявания.

Той е извършил първата безшевна витректомия в България. През 2011 г. публикува първата по рода си монография за сухо око на български език. Д-р Шандурков издава първия у нас и втория в света Атлас по оптична кохерентна томография (Ангио ОСТ) през 2016 г., само година след изобретяването на технологията за това изследване в световен мащаб.

Освен атласа офталмологът и очен хирург издава книгата „Сухо око – диагностични методи и съвременни тенденции на лечение“. Той има и повече от 40 публикации в български и международни списания.

Д-р Шандурков е носител на наградата за най-добър млад офталмолог на името на проф. д-р Стоимен Дъбов през 2004 г.

Завършва Медицинския университет в София през 2001 г. 5 г. по-късно придобива специалност по очни болести. Специализирал е в Бон, Марбург, Хамбург, Хомбург Саар – Германия, в Ченай – Индия, във Венеция – Италия. От 2013 г. е ежегоден екзаминатор на Европейския борд по офталмология за придобиване на Европейска диплома по очни болести в Париж.

От 2017 до 2019 г. д-р Шандурков е председател на Българското дружество по офталмология.

Д-р Шандурков оставя след себе си екип от добре подготвени специалисти, готови да продължат неговото призвание и практика.

Следата, която остави д-р Щандурков, ни задължава да пазим и развиваме всичко, което сътворихме заедно в стремежа „Вижън“ да мери ръст с най-добрите в лечението на очните заболявания, казват от клиниката.

Човека, когото винаги ще запомним с усмивката…

В душите ни ще остане лекотата, с която дори тежката витреоретинална хирургия изглеждаше като приказка. В сърцата ни ще остане огромната му любов към професията и заразяващата му човечност. Загубата за колегите и пациентите е огромна, прощават се с д-р Шандурков от Българското дружество по офталмология. (24 часа)

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!