Колекциите на Ален Делон за милиони

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„24 часа“ в мейла ти. Разберете големите новини от последното денонощие накуп

  • Той продаде картини за над 8 млн. евро м.г., часовници от 18-каратово злато, които е носил във филми, пушки, пистолети и костюми от снимачната площадка
  • Искал да остави на децата си пари, а не оръжия. Признава, че рисуването е неговият бог

Между снимките на около 90-те филма, в които участва, Ален Делон, чието състояние е оценено на 200 млн. долара, успява да придобие завидни колекции от изкуство, оръжия, бутилки алкохол и часовници.

“Някои хора купуват коли, но аз предпочитам картини”, казва иконата на френското кино, когато преди 17 години пуска на търг част от притежаваните от него шедьоври. И признава, че рисуването е неговият бог, а страстта му е живелият през XIX век френски художник Жан Франсоа Миле.

Други известни почитатели на майстора от Нормандия са нидерландецът Винсент ван Гог и ексцентричният Салвадор Дали.

Актьорът с емблематичните сини очи започва да колекционира изкуство в началото на 70-те години, когато вече се къпе в слава. В един момент в края на кариерата си решава да продаде всичко, защото не понася посмъртните търгове. Искал да остави на децата си пари.

Сексидолът позира със свои почитатели преди отгриването на търг през 2007 г., когато продава голяма част от картините си.
СНИМКА: ГЕТИ
Сексидолът позира със свои почитатели преди отгриването на търг през 2007 г., когато продава голяма част от картините си. СНИМКА: ГЕТИ

Така миналата година получи над 8 милиона евро от повече от 80 картини.

Най-скъпата от тях е на Раул Дюфи – “Заливът на Сент-Адрес” от 1906 г.,

за която новият собственик е платил повече от 1 милион евро. Дори платното на Йожен Дьолакроа “Арабски кон, вързан на кол” е струвало по-малко – 775 100 евро.

Две рисунки на фаворита на Делон – Жан Франсоа Миле, също са влезли в аукциона. В брошурата са били описани и скулптури – приклекнала лъвица, лъв и пантера – на един от любимите скулптори на Ален Делон Рембранд Бугати.

Негови произведения актьорът е купувал многократно. Но не се колебае да се раздели и с тях. Например когато се жени за Розали ван Бремен, продава почти всичките си съкровища от артиста.

Част от тях консултантите рекламират като изключително ценни и обичани от френския Казанова, защото са „гланцирани” от докосването на ръката му.

През 1969 г. той купува “Бръмбар рогач” на Албрехт Дюрер на

най-високата цена, плащана някога за майстор от старата школа.

За това разказва консултантът по сделките Бенжамeн Пероне в брошурата към каталога миналата година. Идолът на френското кино е притежавал още “Рицарят, смъртта и дяволът” на същия художник. Децата му я смятали за негова, защото живописецът има същите инициали като баща им.

Ален Делон е придобил и картини, които за времето си са смятани за дело на Рембранд и Рубенс, но впоследствие се оказва, че са много добри копия на техни ученици. Например “Христос на кръста” е възприемано като излязло от четката на Рубенс и е купено от емблематичния френски актьор през 1976 г. Но изследванията в последните години оспорват произхода му. Това според Питър Шатборн, почетен ръководител на Рийксмузеум в Амстердам, не намалява стойността на платната.

В последните 17 години Делон се разделя не само с картините си, но и със своите часовници, оръжия и вина. За всички тези сделки избира един посредник – Пиер Корнет дьо Сен Сир. И докато платната са ценни заради авторите си,

продадените през 2014 г. стари оръжия носят личен отпечатък.

Сексидолът позира със свои почитатели преди отгриването на търг през 2007 г., когато продава голяма част от картините си.
СНИМКА: ГЕТИ
Сексидолът позира със свои почитатели преди отгриването на търг през 2007 г., когато продава голяма част от картините си. СНИМКА: ГЕТИ

Между тях е пушка “Уинчестър”, модел 1892, 30 калибър, подарена му от Стив Маккуин. С нея той стреля в американския хитов сериал от 80-те години “Издирва се: Жив или мъртъв”. Първоначалната ѝ цена беше между 2000 и 3000 евро, но крайната – 19 000. Освен нея актьорът се раздели с пистолет “Колт фронтие 1873”, използван от него в уестърна от 1971 г. “Червено слънце”. На финала той струваше 8600 евро.

Най-ценното оръжие на търга преди 10 години е рядка двуцевна пушка – Holland .465 калибър, оценена на 40 000 евро. Сред останалите предложени на аукциона предмети са костюмът на Делон като капитан Пол Метран в “Конкорд… Летище `79”, както и филцова шапка със стоманена катарама, която е носил в “Завръщането на Казанова”.

Въпреки че се зарича приживе, че никой няма да види посмъртна разпродажба на съкровищата му, през февруари тази година стана ясно, че Ален Делон е съхранявал 72 огнестрелни оръжия в дома си. Все още няма яснота дали е щял да ги обяви на търг. Единствено стана известно, че няма разрешение за тях.

2 години преди да се раздели с емблематични свои притежания, Ален Делон предлага и около 100 часовника за продажба в Хонконг. Целта му е била да привлече азиатски купувачи. Най-специалният артикул е от марката “Картие” с гравирани на гърба инициали на актьори и 18-каратово злато. Каишката е бяла, от крокодилска кожа. Носил го е през лятото, защото намирал, че контрастира със слънчевия загар. В крайна сметка новият му собственик го придоби срещу 55 000 евро.

Актьорът разпродаде и часовниците, които е носил във филмите.
СНИМКА: ГЕТИ
Актьорът разпродаде и часовниците, които е носил във филмите. СНИМКА: ГЕТИ

Вторият екземпляр на “Картие”, който бе продаден, също има личен отпечатък от Ален Делон. Слагал го е във филма “Полицаят”. Той е класически модел, по-заоблен.

В списъка са още няколко вида от същата марка с бяло и жълто злато, както и “Пиаже” от бяло злато. В брошурата са предложени още няколко хрономата “Брейтлинг”, един от които е вдъхновен от първия модел през 40-те години. Не липсват и часовници от  популярната марка “Ролекс”.

Един от най-важните е Audemars Piguet Royal Oak Jumbo, който Ален

Делон носи на китката си във филма от 1976 г. „Като бумеранг“, 

в “Дума на ченге” през 1985 г. и в “Не будете ченге, което спи” през 1988 г. Крайната цена на бижуто излезе близо 70 хиляди евро. Купувач е азиатец.

В Далечния изток филмите на френския Казанова са изключително популярни. Това става ясно и от факта, че китайски колекционер изкупи голяма част от 1000-та бутилки вино от запасите на Делон. Общата им цена е 250 000 евро. Дун Гуо е медиен магнат от град Шенжен. С очила с дебели рамки седял на първия ред и постоянно вдигал пръсти в знак, че е готов да даде по-висока цена, разказва Ройтерс.

Днес, след смъртта на иконата на френското кино, вероятно негови вещи ще се търгуват още по-скъпо, въпреки нежеланието му колекциите и притежанията му да бъдат предлагани посмъртно на търг.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!