604 стъпала водят до върха в Родопите, от който се вижда Бяло море

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

604 стъпала водят до върха, който носи името “Свобода“, информира Plovdiv24.bg. Намира се в Средните Родопи, а близо двете хиляди метра се изкачват без особена трудност. Дори и за тези, които се изморяват има беседки, където могат да поседнат и да си починат по-скоро от жегата през лятото, отколкото от пътя.

Изкачването отнема максимум 30 минути много бавно ходене. Има и туристически маршрут до върха, който е от село Давидково. Започва по чакълестия път в края на селото в северна посока преминава през махала Превала и се стига до равнинната местност „Бъза“, над местността „Честока“ широкият път свършва и се поема на северозапад по билото през гората, стига се до хижа „Свобода“ и от там по алеята със стъпала.

По пътя към върха има място, където е изградена най-голямата чешма – там според преданието хората оставят дрехи, за да оставят злото и болестите, които ги сполетяват. Гледката на раздърпани вече парцали и маски от ковид периода не е от най-приятните, но хората вярват в лечебната сила на мястото. Това е и причината да не се премахват и чистят

На самия връх наистина може да се види колко са величествени Родопите, колко далеч се простират, а при хубаво и ясно време, местните твърдят, че виждат Бяло море. Гледката е наистина спираща дъха и уникално красива.

Там горе, на самия връх, мястото е силно енергийно – и млади, и стари, и християни, и мюсюлмани идват за здраве, за да се пречистят от лошото, за да усетят чистия въздух.

Според преданията на върха се намират гробът на Момчил войвода – защитник на родопчаните от османските поробители, както и гробът на Енихан баба, турски военачалник, светец, ислямски проповедник и лечител. Енихан баба нахлул заедно с двамата си братя в Родопите и разрушил няколко села. Момчил войвода се изправил срещу тях в битка заедно с няколко родопчани. Тримата братя били обезглавени на близкия връх, а главите им се търкулнали към дерето.

Има данни, че на връх Свобода се намира тракийско светилище от XI-VII век пр. Хр., което е сочено за най-голямото светилище на Дионисий.

Затова има издигната паметна плоча на Момчил Войвода, а близо до нея – тюрбе със символичен гроб на Енихан баба, където хората оставят различни дарове.

В подножието на върха, откъдето тръгва и пътят за нагоре, се намира хижата, до която се стига по живописен асфалтиран път, който минава през 54 чешми, построени от местните. В края му има и широк паркинг и големите зелени поляни. Наблизо има и беседки, където хора от близките села в околията всяка събота и неделя правят курбани за здраве. На 7 юли от жителите на село Давидково бяха заклани 33 оцве и две телета, побрани в 9 казана, а лично кметицата на селото помагаше в приготовленията.

Така от векове се спазва традицията родопчани – българите християни и българите мюсюлмани да организират курбан и да съжителстват заедно в мир и спокойствие.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!