Утре е Илинден! За нищо на света не работете, за да не ви удари гръм! Морето дебне с мъртва хватка (Още страшни поверия за празника)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Илинден е може би най-почитания и обичан от българите летен празник. Той се отбелязва на 20 юли по нов стил и на 2 август – по стар. На Илинден Българската православна църква почита паметта на св.пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

Християнската църква го нарича още от древността „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. Наричат го още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

св.пророк Илия

Снимка: Новини Силистра

Поверия и обичаи

  • Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека.
  • От този ден времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден. Затова морските предупреждават летовниците да са особено внимателни при къпане в морето. Както е известно, народното поверие гласи, че на този ден морето взема жертви.
  • Вярва се още, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.
  • На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.
  • Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

Имен ден празнуват

Имен ден празнуват всички, които се казват Илия, Илиана, Илияна, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, фурнаджиите, самарджиите и керемидарите.

Редактор: Петя Иванова
[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!