Нямало работници по морето? Селски тарикати сами си съсипват сезона

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Сигурно сте чули за острия недостиг на работна сила по морето. Липсата на десетки хиляди работници за морските ни курорти заплашвала сезона, а всичкото това на фона на огромните заплати от по 3-4 хиляди лева, които щедро се раздавали.

С Lupa.bg се свърза млад кандидат за работа на морето. Разказът на Х. е показателен – проблемът се създава основно от работодатели, озовали се съвсем случайно в такава позиция.

„Намирам оферта за работа в Поморие – като барман в заведение на плажа. Работата изглежда привлекателна, условията никак не са зле.“, разказва нашият събеседник. Два дни комуникира интензивно по телефона с дама, представяща се като управител. „Не можеше да ѝ се затвори устата по телефона.“, споделя Х.

В деня преди да тръгне за Поморие обаче телефонът на въпросната дама мистериозно замлъква. Не отговаря нито на обаждания, нито на съобщения. И съвсем естествено Х. отписва тази оферта.

След два дни попада на друга оферта – много „закъсало“ за персонал заведение в Приморско. Следват отново 2-3 дни интензивни „преговори“ по телефона. В един момент се оказва, че Х. е блокиран и нито може да се обади на кандидат-работодателя, нито да му изпрати съобщение. От посредник в контактите със собственика на заведението разбира, че „ами той и миналата година така направи…“.

А относно „огромните“ заплати, които уж дават за работа на морето – средната оферта се движи около 1500 лева. Това обикновено за 12-часов работен ден и без почивка – от понеделник до неделя. Интересно колко ли време ще им отнеме на хилядите азиатци, запътили се да работят у нас, да схванат номерата на селските тарикати по Черноморието, маскирани като работодатели…

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!