Вдигат майчинството и стипендиите на студентите. Говори Асен Василев / ВИДЕО

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Има записани конкретни разходи, които министрите са поискали – увеличението на стипендиите за студенти, увеличение на майчинството през втората година и т.н. Нарастване на дълга като процент от БВП няма да има. Дългът ще остане на същото ниво като миналата година – 23-24%“, уточни финансовият министър.

Това съобщи Асен Василев след проведена предварителна среща с Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание относно бюджет 2023 година.

Планът за бюджета е да бъде внесен в Народното събрание в първата седмица на юли месец и да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила до 1 август.

„Все още текат доуточнявания с част от министерствата. Макрорамката на бюджета изглежда по следния начин – той е разчетен при БВП 184,486 млрд. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. – това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа“, заяви финансовият министър.

„Имаме допълнително увеличение на приходите, така че приходната част да достигне до 69 млрд. и 321 млн. лева. Имаме намаление на разходите от 1 млрд. и 851 млн. лева, добави Василев. Разходите за пенсии и заплати не са пипани“, каза той.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!