Савина от „Мастър шеф” иска 167 лева за козунак

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Колко ще ни струва козунакът този Великден? Цените на продуктите растат постоянно, а хората се чудят колко пари ще трябва да отделят за да усетят празника. Според експерти обикновен козунак от половин кг този Великден би трябвало да струва 3.50 – 4.50 лв.

Наскоро Линда Петкова, съпругата на бившия премиер Кирил Петков, обяви във фейсбук, че вече тече записването за легендарните й безглутеновите козунаци. И тази година те са два вида – със стафиди и цитрони или пък с натурален шоколад и бадеми, от 0.500 гр и 1000гр! И двата вида са направени с масло, мляко, кафява захар, яйца, безглутеново брашно, мая, кора от лимон и канела. Подходящи са за хора с алергия към глутен, пише Линда.

Канадката иска 29 лева на 500 гр. козунак, а за килограм 49 лева. Не си мислете, че това е най-скъпият тестен сладкиш. Савина Николова, която стана популярна с участието си в „Мастършеф”, предлага 500 грама за 167 лева, научи Lupa.bg.

„Всяка пролет ви показвам различни интерпретации на козунак или сладък великденски хляб, защото такова печиво съществува във всяка една християнска култура. Тази година създадох рецепта за козунак, вдъхновена от последните ми месеци във Франция” – пише Сави и издава рецептата:

250 г брашно

130 г био яйца

25 мл мляко

50 г захар

5 г сол

7 г жива мая

60 мл сметана

125 г масло

Lupa.bg изчисли, че с най-скъпите био продукти цената на козунака е 20 лева, ако само яйцата са био, то стойността му пада с поне 6-7 лева. Печалбата на сладоледаджийка за един великденски сладкиш е почти 150 лв.

„На този козунак много неща не са му на ред! Първо маята не е активирана както трябва, за което не се и надул. Когато се добавя мазнината трябва да е разтопена, а не студено масло на буци. После е превтасал, защото има повече въздушни балончета отколкото конци и за това е по препечен с надеждата да се раз пукне, но уви. На хубавия козунак тестото трябва да е като живо, еластично с мехурчета въздух, а не като пластелин. Има много да месиш…” – пише Гергана Димитрова под публикацията на Савина.

Готвачката Савина надмина дори „Долче и Габана”, при които килограм козунак с шоколад и конфитюр от ягоди струва 147 лв. Той е хит сред родните новобогаташи и парвенюта. Светлана и Християн Гущерови са сред най-големите фенове на панетонето.

Козунаците на „Долче и Габана”

От години се носят слухове, че бизнесът на Савина е на загуба, но мъжът й пере парите на „Хелпкарма” и „Кредисимо” чрез готвачката. Владислав Володиев Димчев ръководи бизнеса заедно с нея.

„Въпросният господин е и един от основателите на „Хелпкарма” и участва по един или друг начин в над 10 фирми, често с препокриваща се дейност – ИТ услуги. Прави впечатление, че е управител на фирма регистрирана в офшорната зона на щата Делауеър, заедно с Коста Калинов Кънчев, един от основателите на „Кредисимо”. Наблюдавайки годишните обороти на Савини и водейки разходите на фирмата ми направи впечатление, че нещо не излиза сметката.

Толкова скъпо оборудване, отваряне на локация след локация, чести пътувания в чужбина и приходи недостатъчни да покрият и 1/10 от тези разходи. Така стигнах до разкритието, че парите за тези инвестиции идват от фондовете на „Хелпкарма” и от „Кредисимо”, а не от обороти от сладолед, защото такива просто липсваха.

Странно съвпадение или не е, че от съдружник в Савини, Владислав стана едноличен собственик. Като добавим обаче факта, че парите им идват не от продажби на сладолед, а от посочените по-горе организации и се „изпират“ чрез покупка на скъпа техника и суровини за хиляди левове, то тогава изглежда логично „техен човек“ да поеме изцяло контрола върху този бизнес. Продажбата на джелато явно е доста добро начинание с бърза и висока възвращаемост” – разкри бивша счетоводителка на риалити героинята от „Мастър шеф”, която в момента се подвизава в Париж.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!