Рецептата на Верчето за домашна Сеченица – не ти трябват тутманик и баница след тази вкусотия!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тази рецепта ми е особено ценна, защото я имам от моята приятелка – Верчето. Тя я беше намерила в един македонски кулинарен форум и от тогава насам двете я приготвяме във всякакви вариации.

Оригиналното име на тази вкусотия от тесто е Колпишмиде , но аз я имам записана като Сеченица. Най-важното е, че тестото има неустоим вкус, който не може да ви насити.

Домашната Сеченица на Верчето

Необходими продукти:  

За тестото:

1,5 кг брашно

1 чаша олио

1 кубче мая (сложих още 2 лъжички)

3 супени лъжици сол

1 супена лъжица захар

За намазване:

масло/маргарин – около 150 гр.

За плънката:

сирене/извара

настърган кашкавал

За намазване:

яйце и сусам

Приготвяне:

Тестото се замесва по стандартния начин – в малко топла вода се разтваря маята със захарта и се оставя да шупне. След това се добавя към останалите съставки заедно с още топла вода, колкото е необходимо, за да замесите средно меко тесто, което да не лепне.

Оформят се 12 топки, разточват се с точилка с размерите на чиния и се намазват с маргарин (масло). Редят се една върху друга по 3 топки на 4 места. Редят се една върху друга, намазват се с маргарин, само последната не се маже. Оставят се да престоят 15 минути, след което отново се разточват на кора колкото тавата (получават се общо 4 кори).

Поставете първата кора, намажете с маргарин и поръсете със сирене (извара) и настърган кашкавал. Отгоре се слага втората кора и процедурата се повтаря. Когато се постави четвъртата кора, сеченицата се нарязва на кубчета, а отгоре се намазва с яйце, поръсва се със сусам и се пече.

тесто за сеченица

сеченица със сусам

Оставете сеченицата да втаса, докато тестото напълни тавата, и печете в загрята фурна на 200 градуса до приятен загар.

домашна сеченица

сеченица в тавата

КЬОРАВА БАНИЦА – толкова вкусна, че ум да ти зайде! Ето как се прави това малко съвършенство: Кьорава баница или “ баница изненада “ е известно ястие от босненския народ краши, като основните …Feb 21 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!