Сигнал за тревога от сеизмолози – очакван трус 8,1 по Рихтер във Вранча!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Серия от силни земетресения в Турция предизвика вълна от интерес сред специалистите. Румъния започна да си спомня земетресенията от 1977, 1986, 1990 г., които бяха усетени дори в центъра на Украйна.

Доклад на IGSU (румънският главен инспекторат за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи) показва, че в сеизмичната зона на румънския окръг Вранча може да възникне земетресение с максимална сила 8,1 степен по скалата на Рихтер. Поради голяма дълбочина щетите, причинени от такова земетресение, биха надхвърлили бедствието в Турция.

Според проекта RO-RISK, щетите, предизвикани от земетресения от този източник, ще са големи не само в епицентралната зона (в окръзите Вранча или Бузъу), но и на много по-големи епицентрални разстояния, до 200-300 км в посока североизток-югозапад, показва документът на IGSU, цитиран от Си Ен Ен.

Според специалистите от IGSU при земетресение с магнитуд от 8,0 се освобождава енергия, равна на тази, произведена от 1200 ядрени бомби като тези в Хирошима.

Една невероятна история: По време на земетресението в Турция мъж хвърлил бременната си съпруга през терасата и я спасилЖивотът наистина е най-невероятният автор на човешки истории. Но има такива, които в трудни моменти …Feb 16 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!