Днес – 5 ноември е Архангелова задушница – ето какво НЕ се прави в този ден!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Последната голяма задушница в годината – Архангелова задушница или Мъжка задушница през 2022 година е на 5 ноември, събота.

Задушница винаги е в събота, тъй като това е денят, определен от църквата за ден на покойните. Тогава, както и всяка събота от годината, в храмовете се прави богослужение с молитви за починалите. На Архангелова Задушница се спазват същите обичаи, както и на останалите задушници.

Хората отиват на гробовете на починалите си близки като е задължително да ги почистят, да ги украсят със свежи цветя и да ги прекадят с тамян.

Прелива се вино под формата на кръст като се започва от мястото, на което е положена главата на покойния.

Задушници са дните, в които трябва да почетете починалите. Но църквата казва, че не можете да скърбите много. Да си спомняш не е да бъдеш тъжен. Всъщност според църковните канони душата е безсмъртна, което означава, че не е умряла, а просто се е преместила в друг свят.
Много хора смятат, че не можете да работите на Задушница, а само да скърбите. Според църквата това са суеверия.

Строго забранено е да се пият силни алкохолни напитки. Можете да пиете малко вино през този ден, но водката и всякакви концентрирани напитки са забранени.

Ето как мама прави житото за Задушница и никога не става на каша – зрънцата са цели, а вкусът разкошен! Утре е последната голяма задушница за тази година – Архангеловата. По традиция всяко християнско с…Nov 4 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!