Турската баница на Фатма с готови кори: „Не преувеличавам, като ви кажа, че всички искат рецептата“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Турските тестени изделия са известни по цял свят с уникалния си вкус, а южните ни съседи винаги са иновативни, когато става въпрос за нови, подобрени версии на стари рецепти за солени или сладки вкусотии. Този път ви представяме рецептата на Фатма за бърза и лесна баница с готови кори , за която тя твърди, че буквално всеки, който я опита, веднага иска рецептата.

Всеки знае как се приготвя баница с готови кори , но тайната на успеха на Фатма е в заливката, с която замазва корите. След изпичане баницата е мека като дунапрен, но отвън е с тънка хрупкава коричка. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие Турската баница на Фатма:

Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

турската баница на Фатма

Турската баница на Фатма

Продукти: 

500 гр. готови тънки кори за баклава (общо 28 кори)

олио за намазване на корите

За плънката:

3 средно големи картофа

6-7 с. л. олио

1 глава лук

по 1 ч. л. доматено пюре, сол, черен пипер, лют червен пипер

За заливката:

125 мл прясно мляко

125 мл олио

1 яйце

1 ч. л. сол

200 мл газирана вода

Приготвяне: 

Първо пригответе плънката. Сварете картофите и ги пасирайте. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в 6-7 с. л. олио. Когато омекне, добавете доматеното пюре и варете още малко, след което добавете подправките.

картофена плънка

Посолете, разбъркайте добре, след което към пюрето добавете така приготвения лук заедно с олиото. Разбъркайте, докато се абсорбира в картофите и се включи напълно. Пълнежът е готов, значи е време да приготвим заливката.

ЗА ЗАЛИВКАТА: В дълбока купа сложете млякото, олиото, яйцето и солта, след което разбъркайте с кухненска бъркалка до получаване на еднородна смес. Накрая добавете една чаша газирана вода. Разбъркайте, за да се комбинират.

заливка за баница

заливка с газирана вода

На работната маса отворете корите и ги пребройте. В зависимост от това колко листа имате, направете план как ще ги разделите. По принцип турските опаковки съдържат 28 тънки кори, така че за тази баница се използват 4 кори за 7 рула. Поставете една кора върху работната повърхност и я намажете с малко олио по цялата повърхност.

намазване кори

приготвяне баница

Върху нея се поставя втората кора, която също се намазва с олио. Покрива се с третата кора, която се намазва с няколко лъжици от готовия дресинг. Накрая сложете четвъртата кора. Покрийте я с дресинга, както предишната, след което сложете плънка в единия край и завийте на руло.

навиване кори за баница

Повторете процедурата с всички останали кори: две кори се намазват само с олио, а две кори със заливка, пълнят се и се навиват на руло. Така приготвените рула се нареждат в тава, застлана с хартия за печене, и се заливат с останалата част от заливката.

заливане на баница

Баницата се пече в загрята фурна на 200 градуса за 40-45 минути.

турска баница с картофи

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!