Важно за шофьорите! Махат синия талон, затвор за отказ на проверка за дрога

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

754-ма повече пияни и дрогирани са заловили полицаите от началото на 2022 г. Затвор до 3 години за отказ от проверка за установяване на употребата на наркотици на пътя. Това предвиждат поправки в Наказателния кодекс, внесени от депутатите от ГЕРБ Христо Терзийски, Томислав Дончев и Георги Георгиев.

Зачестилите случаи на управление на автомобил под въздействие на такива вещества ясно показвали необходимостта от законодателни промени, които да имат ефективно превантивно, предупредително и възпитателно въздействие върху поведението на шофьорите.

Според вносителите отказът от проверка всъщност означава употреба и следва да се приравнява на установена положителна проба за наркотици.

Съгласно Наказателния кодекс шофьор, каращ с дрога, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 500 до 1500 лв.

В същото време Законът за движението по пътищата предвижда налагане на административно наказание, в случай че водачът откаже проверка за установяване на употребата на наркотици, и както при неизпълнение на предписание за химико-токсикологично лабораторно изследване. Това дава възможност на дрогираните шофьори да избегнат наказателна отговорност, като се възползват от закона, обясняват вносителите.

С поправка в Наказателния кодекс депутатите от ГЕРБ искат още да се премахне контролният талон към книжката. Службата за контрол и отчет на водачите поддържа база данни с информация за нарушенията и броя контролни точки, поради което този документ се явява абсолютно ненужен и необосновано създава административна тежест върху шофьорите.

754-ма повече пияни и дрогирани са заловили полицаите от началото на 2022 г. до 31 август в сравнение със същия период на 2021 г., показват данни на МВР. До края на август 2021 г. спрените с над 1,2 промила алкохол в кръвта, което е престъпление по Наказателния кодекс, са 2948. За 2022 г. вече са 3158, или с 210 души повече.

Дрогираните зад волана са 1885-има за 8-те месеца на миналата година, а за тази са 2429, или с 544-ма повече. Ръстът е заради повечето проверки на пътя. Средно на ден се спират по над 11 000 коли.

На 5 юли дрогираният Георги Семерджиев уби две момичета до мола срещу столичния хотел “Хемус”. С 1,73 промила алкохол в кръвта и дрогиран с кокаин със своето “Порше Панамера” Димитър Любенов уби французин на околовръстното на 25 септември. (24часа)

Нещо уникално се случва по бензиностанциите, шофьорите ще бъдат доволни!Добра новина за шофьорите. За първи път от 10 месеца насам цената на масовия бензин А95 падна под 3 …Oct 4 2022vijti.com


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!