4 точни признака, че човек ще получи инсулт днес

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Можете лесно да си представите картина. Отивате на уикенд в градския парк. Температурата е лятна, слънцето грее добре. Хапваш сладолед, говориш за нещо с приятел по телефона. Отпред е възрастен мъж. Изведнъж той се спъва и пада на земята.

Тревожна история, нали? Да продължим. Тичаш до него, за да видиш дали е добре. Той отговаря, казва, че всичко е наред, само се е спънал. По някаква причина се съгласяваш, въпреки, че наоколо няма нито един камък, който да пресече крака му.

Всеки върви по своя път. Вечерта този човек умира от инсулт.

Всичко, което беше необходимо, беше да се разпознаят основните признаци на това ужасно бедствие, което засяга както старите, така и младите. 

Целият проблем е да ги познаваш, тези знаци. И да убедиш човек да направи няколко прости теста. Както и да е, в случая говорим за човешки живот.

Симптоми и признаци на инсулт

Винаги има един или повече симптоми на инсулт , които сигнализират на тялото, че неприятностите са неизбежни. 

Просто човек, който не е свикнал да разпознава сигналите на тялото си, лесно може да ги пропусне.

Ако имате възрастни роднини, следната информация ще бъде много важна. Прочетете и запомнете тези четири знака, за да определите дали човек ще получи инсулт и ще се нуждае от медицинска помощ.

1. Помолете човека, за когото подозирате, че има симптоми на инсулт, да се усмихне широко. Понякога не е лесно и има убеждаване и трикове като: „Усмихни се на красива жена“. 

Определено си заслужава! Човек с инсулт няма да може да се усмихне или с голяма трудност ще „създаде“ крива усмивка.

2. Попитайте някой, който току-що е паднал, защото се е спънал да каже дълго, ясно изречение. Не е непременно сложно, основното е,да бъде по-дълго от три думи. 

Човек в състояние преди инсулт няма да може да произнесе ясно дълго изречение.

3. Помолете човек, който се чувства странно, да вдигне ръце над главата си. Ако скоро получи инсулт, той няма да може да извърши дори толкова просто действие, а ако успее, ще е само частично.

4. Помолете човека, който се е разболял, да изплези езика си. 

Понякога първо трябва да го помолите – много хора се срамуват и се чувстват неловко. Езикът на човек, застрашен от инсулт, ще бъде огънат.

Ако откриете поне един от тези признаци при възрастен човек, незабавно го заведете в болница. 

Обадете се на линейка, предупредете лекарите за ситуацията. Те знаят точно какво да правят.

Има няколко признака, които хората забелязват, преди състоянието им да се влоши значително. 

Тези симптоми включват изтръпване на пръстите или крайниците, виене на свят, главоболие, силно гадене и рязък спад в зрението на едното или двете очи.

Резултатът от вашата упоритост може да спаси живота на любим човек. Или някой непознат. Каква е разликата обаче, когато човешкият живот е безценен.

Според статистиката тази информация е необходима на всеки десети човек.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!