Смъртта на 22-годишна жена разтърси целия свят – вълна от скръб и възмущения

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Младата иранка Махса Амини умира, след като била задържана от нравствената полиция за това, че не носела своя хиджаб по строгите правила. Случаят й разтърси не само Иран, но и целия цвят.

Смъртта й Амини породи множество протести – палят се знамена, жени демонстративно режат косите си и др. 

ПЪТЕШЕСТВИЕ, ЗАВЪРШИЛО СЪС СМЪРТ

22-годишната Махса Амини заминава заедно с брат си Клареш за Техеран. Целта на пътешествието била да разгледат забележителностите на столицата. На следващия ден привечер, в района на метростанция „Шахид Хаккани“, Махса е задържана от нравствената полиция за неправилно носене на хиджаб на главата.

Когато брат ѝ започнал да протестира, му казали, че тя ще бъде арестувана за „образователен инструктаж“ и ще бъде освободена след час. Това обаче не се случва.

Два часа по-късно Махса Амини е закарана в болница, след като внезапно губи съзнание. Снимка, на която Махса лежи на легло в болницата с превързана глава и марли на очите, обиколи мрежите и предизвика небивали реакции.

Махса Амини е била обявена официално за мъртва три дни след постъпването си в болница, според агенция „Фарс“. Според полицията е получила сърдечен удар. От болницата първоначално публикували съобщение в Инстаграм, че тя е била в състояние на мозъчна смърт, когато е пристигнала при тях. Впоследствие постът бил изтрит.

Според статия за Амини, появила се в Уикипедия, компютърната томография на главата ѝ е показала счупени кости, кървене и мозъчен оток.

Тялото й е погребано, без да се прави аутопсия.

Image

КАКВО Е ХИДЖАБ И ЗАЩО СЕ НОСИ?

След Ислямската революция жените са задължени да спазват строги правила за това как да покриват главите и другите части от тялото си. Множество жени в Иран пускат хиджаба да пада свободно върху раменете им, вместо да е пристегнат. Точно това може да бъде причина за арести от страна на нравствената полиция.

Случаят с 22-годишната жена предизвика множество протести. Мрежата се напълни със снимки и клипове на жени, които оставят косите си непокрити и свободни, както и такива, където ги отрязват.

Президентът Ебрахим Раиси е изказал съболезнования на родителите на починалото момиче. „Вашата дъщеря беше и моя дъщеря“, им е казал той по телефона. Той е обещал и пълно разследване на случая, пише агенция ИРНА.

Майка осъди ВМА за 100 бона за смъртта на сина йПотресаващ случай на млад мъж, починал заради лекарско безхаберие, разтърси ВМА след съдебно решение…Sep 10 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!